San Francisco

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Golden Gate Bridge San Francisco

San Francisco,
Verenigde Staten


Het boegbeeld van San Francisco en misschien wel de bekendste brug ter wereld is de 2.737 meter lange roodkleurige Golden Gate Bridge.
De Golden Gate Bridge overspant de Golden Gate Strait, een zeestraat die vanaf de Grote Oceaan toegang biedt tot de San Francisco Bay. John C. Fremont, ontdekker en later officier in het Amerikaanse leger, gaf de straat in 1846 zijn naam. Het deed hem denken aan een haven in Istanbul, genaamd Crysoceras (Golden Horn).
Al in de negentiende eeuw werd de wens uitgesproken een brug over de Golden Gate Strait te bouwen. Het duurde even voor het daadwerkelijk zover was: in 1921 werd begonnen met de bouwtekeningen, in 1933 met de daadwerkelijke bouw. Hoewel de pers het ontwerp in art-decostijl aanvankelijk ‘lelijk’ noemde en de inwoners bezorgd waren over de hoge bouwkosten, gaf het betreffende ministerie toestemming voor constructie. Vier jaar lang werkte men aan de zesbaanse brug, niet zelden onder gevaarlijke omstandigheden. Elf bouwers kwamen tijdens de bouw om het leven.
Wij zijn de brug zowel te voet als met onze huur camper over gegaan en hadden het geluk dat een amerikaans luchtmacht demonstratie team aan het oefenen waren en daarbij diverse malen over de brug vlogen.