New Mexico

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geen gebaand pad in de Bisti Badlands

New Mexico,
Verenigde Staten


Een doolhof van kleine kloven, bizar gevormde hoodoos en veel zwarte, grijze, groene en bruine lemen heuvels, vrijwel geen vegetatie, maar wel veel fossielen en versteend hout. Dat is – in het kort – een beschrijving van het fascinerende landschap van de Bisti Badlands in het noordoosten van de staat New Mexico. Het woord Bisti is afkomstig van het Navajo woord Bis-ta-hie, het betekent ‘slecht land’ (info ontdek-amerika.nl).
Een wandeling in de Bisti Wilderness is voor ons dan ook spannend. Anders dan in andere natuurparken is hier geen trail uitgezet en nergens informatiebordjes en moet je zelf je weg vinden. Er wordt erg gewaarschuwd dat je moet voorkomen dat je hier verdwaalt. Met enige argwaan beginnen we de wandeling maar het blijkt al snel dat de wildernis, voor ons, overzichtelijk is. Bovendien blijkt de navigatie op de GSM (strava) gewoon te werken. We houden het eerste stuk een droge rivierbedding aan en gaan dan één van de valleien in waar we de eerste hoodoo’s tegen komen.
Het is een prachtig gebied dat vanaf het begin op het lijstje stond en het beantwoordt helemaal aan de verwachtingen. Naast de hoodoo’s zien we ook de cracket eggs, zandstenen hoeden die op de lemen hoodoo’s hebben gestaan, maar na het erosie proces waarbij de hoodoo’s zijn verdwenen als gebroken eieren op de grond zijn gevallen. We lopen zo’n 15 km. door het woeste landschap. Het is er schitterend en hebben zonder problemen de parkeerplaats terug gevonden.