Los Angeles

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Santa Monica !

Los Angeles,
Verenigde Staten


De huidige Santa Monica Pier bestaat uit twee samengevoegde pieren, die lange tijd toebehoorden aan verschillende eigenaren. De oudste daarvan is de lange en smalle Municipal Pier, die werd geopend op 9 september 1909. De andere pier is de korte en brede Pleasure Pier, oorspronkelijk ook bekend als de Newcomb Pier. Deze werd in 1916 aangelegd.
In de jaren zestig werden verschillende plannen gelanceerd die tot de sloop van het complex zouden hebben geleid. Een daarvan was het idee om op de plaats van de pier een kunstmatig eiland aan te leggen, waarop een hotel met 1500 kamers zou moeten worden gebouwd. Het stadsbestuur ging met dit plan akkoord. Dit leidde tot protesten van inwoners van Santa Monica, die zich verenigden in een actiegroep, Save the Santa Monica Bay. Onder druk hiervan zag de stad zich in 1973 genoodzaakt de sloopvergunning in te trekken.
Nu is het een veel bezocht toeristisch attractie. Goed of slecht weer er is altijd wel wat te doen op het strand en de pier van Santa Monica.