Californie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noordelijke Zeeolifanten Californië

Californie,
Verenigde Staten


Deze jonge noordelijke zeeolifant zag ik op het Elephant Seal Vista Point San Simeon langs de Highway Nr.1 ten zuiden van San Francisco.
De zeeolifanten zijn een geslacht van zeer grote zeehonden. De zeeolifanten behoren tot de grotere levende zeeroofdieren. Zeeolifanten danken hun naam aan hun grootte en de slurfachtige neus van de mannetjes.
Volwassen mannetjes ("bullen") kunnen zes meter lang en 3000 kg zwaar worden. De vrouwtjes kunnen drie meter groot en 650 kg zwaar worden. De neus van volwassen mannetjes is sterk uitgegroeid tot een slurf, die over de bek heen hangt.
Zeeolifanten zijn goede duikers. Duikrecords onder zeehonden staan op de naam van zeeolifanten. Eén zuidelijke zeeolifant is weleens twee uur lang onder water gebleven, van een noordelijke zeeolifant is bekend dat hij ongeveer anderhalve kilometer diep dook. Een vrouwtje kan gemiddeld twintig minuten, een mannetje gemiddeld een uur onder water blijven. Ze zijn door hun dikke vetlaag goed beschermd tegen koud water.
Er zijn twee soorten, de noordelijke zeeolifant die voorkomt langs de westkust van Noord-Amerika, en de zuidelijke zeeolifant , die voorkomt in de gematigde en subantarctische wateren van de Zuidelijke Oceaan.