California

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mono Lake

California,
Verenigde Staten


Mono Lake in Californië is een van oudste meren van heel Noord-Amerika. Het heeft een oppervlakte van ruim 150 km². Een van de meest opvallende kenmerken is de aanwezigheid van vreemd gevormde kalksteentorens in het water en op de oever. Deze torens worden tufa’s genoemd. Deze zijn ontstaan doordat er grote hoeveelheden mineralen en zout vanuit de omringende bergen het water ingestroomd is. De enige natuurlijke manier waarop het water weer verdwijnt, is verdamping. De mineralen en het zout blijven daarbij achter, en daardoor is het water nu 2,5 maal zo alkalisch en maar liefst 8 keer zo zout als zeewater.
Onder de bodem van het meer bevinden zich zoetwaterbronnen. Het zoete water bevat veel calcium, en dit vermengt zich met het zoute water in het meer. Het calcium verbindt zich met het zout, en deze combinatie slaat op de bodem neer in de vorm van kalksteen. Het duurt vele jaren voordat op deze manier een tufa is gegroeid. De torens in het zuidelijke deel van het meer zijn naar schatting 200 tot 900 jaar oud.
Vanaf 1941 vond een drastische afname van de watertoevoer naar Mono Lake plaats. De oorzaak was dat de stad Los Angeles vier van de vijf voornaamste stromen die eerst in het meer uitmondden, voor de watervoorziening van de stad ging gebruiken. De gevolgen voor het ecosysteem van het meer waren dramatisch; het waterpeil zakte meer dan 12 meter, en de tufa’s kwamen steeds meer boven de oppervlakte van het water uit. Een deel van de torens ligt zelfs helemaal niet meer in het water, en de groei van die tufa’s is daardoor gestopt. Pas in 1994 werd aan dit proces een halt toegeroepen; Mono Lake wordt nu beschermd, en men heeft maatregelen getroffen waardoor het waterpeil langzaam weer stijgt. (Bron: ontdek-amerika.nl)

Wandelen langs het meer is heel bijzonder, maar deels onaangenaam vanwege de geur, een sterke zwavel lucht. Ook bijzonder is dat aan de oever van het meer miljoenen oevervliegjes leven, zij vinden hier voedsel en leggen hun eieren in dit meer. Het is prachtig om te zien hoe de meeuwen de vliegjes opjagen, grote zwarte wolken stijgen op en een maaltje is snel gevonden. Ook zwaluwen pikken er wat van mee.
Al met al een heel bijzonder gebied met een bijzondere geschiedenis. Wij hebben dit meer bezocht toen wij onderweg waren naar Yosemite NP. Het is de moeite meer dan waard!