Camperreizen voor beginners: 8 praktische tips om je op weg te helpen (maar gevorderden hebben er ook wat aan) image
Unsplash .

Camperreizen voor beginners: 8 praktische tips om je op weg te helpen (maar gevorderden hebben er ook wat aan)

Technisch gezien valt een rondreis per camper in de categorie roadtrip. Toch gelden voor een campervakantie andere regels dan voor een autovakantie. Dit zijn de belangrijkste tips en gebruikelijkste valkuilen.

Bespaar door vroeg te boeken

Camperreizen naar verre bestemmingen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zijn al ongeveer een jaar van tevoren te boeken. Dat lijkt misschien vroeg, maar voor deze reizen is het écht aan te raden. Door vroeg te boeken profiteer je van de laagste dagprijzen − hoe hoger de vraag, hoe hoger de prijzen − en de hoogste vroegboekkorting. Je bespaart al snel honderden euro’s.

Boek de mooiste campings ruim op tijd

Wakker worden in de bossen van Banff National Park of dineren met uitzicht op Lake Powell … Dat wil je natuurlijk meemaken. Campings in nationale parken hebben tal van voordelen: ze hebben een ideale en centrale ligging, zijn betaalbaar, beschikken over ruime plekken en staan in verbinding met de shuttlebussen die je door het park kunnen vervoeren. Je kunt je voorstellen dat veel mensen hier willen staan. Daarom is het belangrijk om ze een halfjaar tot een paar maanden van tevoren te reserveren, recreation.gov (VS), pc.gc.ca (Canada)

Kies voor een enkele reis

Vind je het lastig om in een beperkt aantal dagen een zo compleet mogelijke reis samen te stellen? Overweeg dan een enkele reis tussen twee plaatsen. Als je bijvoorbeeld kiest voor een enkele rit tussen Las Vegas en San Francisco, in plaats van een loop, mis je weliswaar Highway 1 maar houd je genoeg tijd over om de nationale parken Arches en Canyonlands mee te pikken. Wil je graag twee weken met de camper door West-Canada? Maak dan een enkele reis tussen Vancouver en Calgary.

Maak een (globaal) reisschema

Waarschijnlijk ervaar je tijdens je camperreis graag de vrijheid om ergens een nachtje langer te blijven. Het gevaar is echter dat je nog véél meer van die prachtige plekjes tegenkomt en dat je uiteindelijk tijd tekortkomt om ze allemaal te bekijken. Houd je daarom aan een (globaal) reisschema. Zo heb je houvast en kun je beter inschatten of je ergens een extra nacht kunt blijven.

Plan je eerste camperdag niet te vol

In veel gevallen haal je je camper pas in de middag op. Na een uitgebreide uitleg en het invullen van papierwerk is de supermarkt meestal de eerste stop. Hier sla je je eerste lading boodschappen in. Het is ten zeerste aan te raden om het restant van de dag te gebruiken om aan de camper te wennen. Daarom is het verstandig om op die eerste dag geen al te grote afstand af te leggen.

Leg bescheiden afstanden af

Rijden met een camper gaat niet zo snel als rijden met een auto. Je camper is groter, vangt meer wind en kan daardoor minder snelheid maken. We raden je aan om gemiddeld tweehonderd kilometer per dag aan te houden. Natuurlijk kan er af en toe een uitschieter tussen zitten. Dat is helemaal niet erg en soms zelfs onvermijdelijk. Maar deel de volgende dag dan wat rustiger in.

Vergeet niet te genieten

Staar je niet blind op je bestemming; de weg ernaartoe is vaak óók al betoverend mooi. Neem de tijd om te stoppen op mooie plekken langs de weg. Klap de campingstoeltjes uit, zet een kop koffie en geniet!

 Klap de campingstoeltjes uit, zet een kop koffie en geniet! Foto: Tim Bilman

Regel een wegbrengcamper in de VS

In het voorjaar (februari t/m april) rollen in de VS veel nieuwe campers van de fabrieksband. Al die nieuwe campers moeten van de fabriek naar de verhuurlocaties worden gebracht. Jij kunt je aanmelden als chauffeur. Tijdens de rit test je de nieuwe camper, en als iets niet helemaal in orde is, meld je het. Een wegbrengdeal kost je bijna niks. Vrijwel alle fabrieken liggen in de buurt van Chicago; de inleverlocaties verschillen per verhuurder en aanbieding. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Travelhome en blijf op de hoogte.

Meer lezen over roadtrips >