Yes! Zo reis je spotgoedkoop met de bus door de VS image
Getty Images

Yes! Zo reis je spotgoedkoop met de bus door de VS

Voor een budgetreiziger als ik is het een echte lifesaver: een ritje met de Flixbus in plaats van de peperdure trein of het vliegtuig. En het is ook nog eens milieuvriendelijker! Een win-winsituatie dus.

Flixbus en Megabus gaan op de Amerikaanse toer

Budgetbusdiensten zijn in Europa al redelijk ingeburgerd. Bovendien zijn ze op dit moment aardig aan het uitbreiden met nieuwe buslijnen en zelfs treinen. Maar ik heb nu vooral goed nieuws voor de reizigers die hun ogen op de Verenigde Staten hebben laten vallen: vanaf medio 2018 rijden de bussen van Megabus en Flixbus namelijk óók in Amerika. En dat vanaf $ 1 (#notsponsored, by the way)! Megabus biedt voornamelijk busreizen tussen Oost-Amerikaanse steden aan, en Flixbus beheert het routenetwerk aan de Westkust (San Diego, Los Angeles, San Francisco etc.).

Zo kunnen wereldontdekkers met een krappe portemonnee eindelijk stoppen met dagdromen en wordt goedkoop door de VS reizen in één klap realistisch. Het openbaarvervoersnetwerk in Amerika heeft niet de allerbeste reputatie. Tot nu toe reed er zelfs maar één nationale busmaatschappij: Greyhound. De kosten voor een huurauto, treinreis, of binnenlandse vlucht rezen hierdoor al gauw de pan uit.


Goedkoop en duurzaam door de VS reizen: zo doe je het

In de VS reis je goedkoper met de bus dan met de trein of het vliegtuig (Foto: Annie Spratt, Unsplash)

Als je een paar vergelijkingen maakt zie je al snel wat een gigantisch verschil de budgetbussen kunnen maken wat betreft reiskosten:

Een reis van New York naar Boston kost:
•    Vliegtuig: $286-490 (1-2 uur)
•    Trein: $50-90 (4-5 uur)
•    Bus: $18-21 (4-5 uur)

Een reis van Los Angeles naar San Francisco kost:
•    Vliegtuig: $137-180 (1-2 uur)
•    Trein: geen optie
•    Bus: $10-25 (7-9 uur)


Goedkoop en duurzaam door de VS reizen: zo plan je het

Twee goede sites om alle buslijnen te vergelijken zijn Wanderu en Comparabus. Dat zijn net als Skyscanner zoekmachines die honderden busroutes, vervoerders en prijzen vergelijken. Check bij Wanderu de Explore-functie. Je kunt daar je vertrekplaats, vertrekdatum en budget invoeren, waarna je alle interessante bestemmingen in de wijde omtrek te zien krijgt.


Eén kleine waarschuwing vooraf

Één ding waar je met budgetbussen altijd rekening mee moet houden is een vertraging van tussen de tien en veertig minuten. Ze nemen het namelijk niet altijd nauw met de tijdsplanning (zelfs in het pünktliche Duitsland). Die vertragingen worden meestal veroorzaakt door onverwachte files en andere wegblokkades. Wellicht gaan ze dat in de Verenigde Staten iets strakker oppakken, maar je bent gewaarschuwd! Onze tip: calculeer van tevoren een half uur vertraging in. Dan kom je nooit voor vervelende verassingen te staan. Time to hit the road!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!