Ruimtereis steeds goedkoper image
Merel25

Ruimtereis steeds goedkoper

Voor wie altijd al gedroomd heeft van een reis buiten de dampkring: de kans om die droom werkelijkheid te maken, komt steeds dichterbij. Reizen naar de ruimte zijn namelijk een stuk goedkoper geworden.

Er is een heuse prijzenslag gaande in de wereld van de ruimtereizen. Naar de maan als gewone burger werd in 2001 mogelijk gemaakt door de Russische ruimtevaartgemeenschap Rosaviakosmos. Toen kostte de reis 20 miljoen euro en was dus alleen weggelegd voor de happy few. Maar tijden veranderen.

Populair

Virgin Galactic, dat deel uitmaakt van de Virgin Group van miljardair Richard Branson, startte in 2004 met ruimtereizen en is de bekendste op dit gebied. Vijf Nederlanders en negen Belgen hebben de eerste stap al gezet en een plekje gereserveerd. De tickets zijn geboekt bij Your Galaxy, de enige officiële, space agent van de Benelux. Zij werken samen met Virgin Galactic en de reizen zullen door hen ook worden uitgevoerd. Het reisbureau, dat in Amsterdam gevestigd is, wil naast leuke tripjes ook educatieve reizen aan gaan bieden naar het heelal. Wereldwijd zijn zo'n driehonderd tickets gekocht bij Virgin Galactic, Hun raket, de VSS Enterprise, maakte in maart dit jaar zijn eerste 'goedkope' vlucht.

De reis

Maar inmiddels zijn de tickets bij concurrent Space Adventuresvoor € 102.000 te koop. Dat is ruim honderd keer minder dan de 'eerste ruimtetoerist' heeft betaald, maar ook de helft van de voorgestelde kosten van Virgin Galactic, waar je nog € 200.000 betaalt voor een ticket. Het Amerikaanse ruimteschip van Space Adventureskan zes astronautenpassagiers en twee piloten vervoeren. Op 15.24 kilometer hoogte (50.000 voet) wordt het ruimteschip losgemaakt van het moederschip en vervolgens zal het zelfstandig in negentig seconden naar 109.728 kilometer (360.000 voet) gaan. De totale vlucht duurt minder dan een uur. De vlucht die Virgin Galactic aanbiedt duurt daarentegen 2,5 uur.

Fit de lucht in

Voorafgaand aan de reizen is een flinke training om je klaar te stomen; hierin zit onder andere een centrifugetraining die G-krachten nabootst. Daarnaast vinden er allerlei fysieke keuringen plaats, zodat zeker is dat iedereen gezond aan de reis van zijn leven begint.

Schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief en krijg iedere week het beste reisnieuws gratis in je mailbox.
Volg Columbus Magazine ook via Twitter, Facebook en Hyves.