Trinidad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Natuurlijk asfalt

Trinidad,
Trinidad en Tobago


Afgelopen periode heb ik voor mijn deur kunnen zien hoe na het vernieuwen van de riolering de fundering voor de nieuwe asfaltweg werd gemaakt. Om er daarna een prachtig stukje asfalt uit vrachtauto's over heen gelegd te zien worden. In een plak komt het uit een machine.

Nee, dan het naturel pitch lake La Brea in het zuidwesten van Trinidad. The La Brea Pitch Lake is een groot zwart 'meer'. Het asfalt borrelt uit relatief kleine openingen uit de aardkorst.
Zoiets mafs nog niet eerder gezien. Het natuurlijke asfalt wordt er zo uitgelepeld...
Je kunt er overheen lopen en mijn bergschoenen zakten er in weg, maar het was niet sticky. In 1595 ontdekt door Sir W. Raleigh die er zijn schip mee teerde. En er zijn een aantal straten in NY mee geasfalteerd. Het is interressant om te bezoeken. Er groeien ook waterlelies in het water dat op de verdroogde asfalt laag ligt. Heel apart. Er is een bezoekerscentrum. Het Pitchlake trekt 20.000 bezoekers per jaar. Het staat op de Unesco WH lijst.
http://gotrinidadandtobago.com/system/creatives/687/original/Pitch_Lake_rev.pdf

In het bezoekerscentrum regel je de excursie met gids. Die begint in het bijbehorende bezoekerscentrum en eindigt bij de diverse pitts waar je het asfalt zich ziet vormen.