Masaya vulkaan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Laguna de Apoyo, een waar sprookje!

Masaya vulkaan,
Nicaragua


Laguna de Apoyo is een prachtig kratermeer in een pittoreske vallei omgeven door bergwanden en jungle. Er is een aantal voornamelijk kleinschalige accommodaties, maar het toerisme staat nog erg in de kinderschoenen. Mensen komen hier voornamelijk naartoe voor een dagtochtje, maar het is heerlijk om hier langer te verblijven. Ik was er drie dagen en heb genoten van de rust, het heerlijke warme water van het meer en de mooie natuur.

Er is slechts 1 toegangsweg naar het meer. Je kunt een busverbinding nemen over de Avenida Simon Bolivar tussen Masaya en Granada (zie [url="http://maps.google.nl/maps?hl=nl&q=Apoyo,+Masaya,+Nicaragua&ie=UTF8&cd=1&geocode=FUDytQAdOlPf-g&split=0&sll=52.469397,5.509644&sspn=1.74015,3.735352&hq=&hnear=Apoyo,+Masaya,+Nicaragua&z=12&pw=2" target="_blank"]dit kaartje [/url]om je een idee te geven van de locatie). Vraag de buschauffeur of hij naar het meer rijdt of dat je moet overstappen bij de kruising vanaf waar de enige weg naar het meer loopt. Je kunt ook liften vanaf deze kruising. Eenmaal bij het meer kun je rechts of links een onverharde weg op. Rechts leidt naar een iets grootschaliger resort. Mooi, maar zijn geen restaurantjes in de buurt, dus als je niet alle maaltijden bij je accommodatie wil nuttigen dan is dit geen aanrader. Rechts is ook de mooiste jungle, waar zich o.a. brulapen schuilhouden. Erg mooi om hier over de onverharde weg naartoe te wandelen en het wildlife te spotten en er rijdt nagenoeg geen verkeer. Hier hoef je echt geen lift te verwachten! Linksaf onderaan de hoofdweg leidt naar een aantal kleinschalige accommodaties. Ik heb geslapen bij Craters Edge, een fantastisch mooie, schone, rustige plek. Het zeer uitgebreide ontbijt eet je op het terras vanaf waar je een prachtig uitzicht over het meer hebt. Het is inbegrepen in de kamerprijs (vanaf EUR 10 voor een gedeelde kamer, en vanaf EUR 20 voor een eigen kamer; in 2009). Eventueel kun je hier ook je lunch en avondeten nuttigen (erg goed!), maar in de buurt zijn ook een paar kleine lokale (en goedkopere) restaurantjes aan het water.

Bij de accommodatie hebben ze autobanden, kajaks en een vlot op 50 meter van het strandje, dus je kunt op allerlei manieren genieten van het meer. ’s Avonds is het heerlijk om op een van de kleine strandjes te zitten en te zien hoe de zon wegzakt achter de bergen rondom, om lekker een boek te lezen in een van de hangmatten of om de kinderen uit de buurt in het water te zien spelen. Ik vond het er een waar sprookje!