Nicaragua image

Nicaragua


Reisgids

Nicaragua
Noord en Midden Amerika
Summoner

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Nicaragua; in dit land vind je moerassen, mangrovebossen, tropische regenwouden, palmstranden en vulkanen. En dit alles buiten het bereik van de toeristenmassa’s. Dit komt doordat het land in het verleden last heeft gehad van politieke onrust en heftige aardbevingen. De meeste toeristen gaan al snel richting het buurland Costa Rica. Nu, jaren later, beginnen ze weer langzaam Nicaragua te ontdekken. Het is de ideale bestemming voor reizigers die een bijzondere, avontuurlijke en goedkope reis willen maken en veel van natuur houden.

De oostkust van Nicaragua heeft de mooiste witte zandstranden en verder van de kust af vind je de Corn eilanden. Deze eilanden staan bekend als een tropische bestemming waar je goed kan snorkelen vanwege de prachtige koraalriffen. Een belangrijk kenmerk van het land zijn de vele vulkanen. De mooiste zijn Momotombo, Conceptión, Telica, Maderas, Masaya en Cerro Negro. De laatste staat bekend om een spectaculaire activiteit: vulkaansurfen! Met een topsnelheid van soms wel 90 km/u surf je op een soort slee naar beneden. De meeste vulkanen zijn in het westelijke deel van het land te vinden. In het oosten is het wat vlakker en wordt het gebied vooral ingenomen door regenwoud. Ometepe eiland is een plek die je zeker gezien moet hebben. Dit eiland wordt gevormd door twee vulkanen en ligt in het Meer van Nicaragua. Hier kan je goed wandelen, fietsen en kajakken. Verder kan je het beste surfen bij de kust van San Juan del Sur.

Het land staat bekend om zijn prachtige natuur, maar er is ook genoeg te zien op cultureel gebied. Zo is het stadje Granada erg leuk om te bezoeken vanwege de koloniale architectuur en gezellige smalle straatjes. In de stad León kan je terecht voor bijzondere kerken, het nachtleven, de kunst en muziek. De hoofdstad Managua is minder mooi.

Het klimaat in Nicaragua verschilt per gebied maar het blijft er het hele jaar warm. In de lager gelegen gebieden landinwaarts kan het erg heet worden. In de hoger gelegen gebieden is het iets koeler, net als in de kustgebieden. Er komen in Nicaragua wel veel hevige tropische regenbuien voor. Vooral van mei tot oktober valt er veel regen. Verder zijn er in het land vele diersoorten te vinden zoals poema’s, jaguars, luiaards, apen, boommiereneters en gordeldieren. Ook zijn er prachtige vogels zoals toekans, kolibiries, ara’s en motmots.

Wat zegt de community

(7)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Kathedraal van Leon
Kathedraal van Leon
Leon
Tim Schoenmakers

Praktisch

 • Nicaragua kan onveilig zijn. Vooral in grote steden en aan het strand in toeristische plaatsen komt veel criminaliteit voor. Stap alleen bij officiële taxi’s in. Er kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen in de maanden van juni tot en met oktober.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Nicaragua:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Nicaragua kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Cordoba (NIC). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  1 februari – Dag van de luchtmacht
  Een feestdag ter ere van de nationale luchtmacht.

  1 mei – Dag van de arbeid
  Viering van de strijd en waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  19 juli- Dag van de nationale bevrijding
  Viering dat het Nationale Bevrijdingsleger de familie Somoza versloeg in 1979 en het land bevrijdde van de dictatuur.

  1 augustus – Fiesta de Santo Domingo
  Feestdag in Managua ter ere van de heilige Santo Domingo de Guzmán, de stichter van de dominicanen. Het feest gaat na deze dag nog negen dagen door waarbij gelovigen zich verkleden en er allerlei activiteiten plaatsvinden.

  14 september – Slag bij San Jacinto
  Viering van de onafhankelijkheid van Nicaragua sinds 1856. Het Nicaraguaanse leger versloeg toen het leger van de Verenigde Staten.

  15 september – Onafhankelijkheidsdag
  Op deze dag in 1821 werd Nicaragua onafhankelijk van Spanje. In 1838 werd het land een onafhankelijke staat.

  2 november – Allerzielen
  De dag waarop de overleden worden herdacht.

  8 december – La Purisima
  Op deze dag wordt de onbevlekte ontvangenis van Maria gevierd, oftewel dat Maria werd verwekt zonder met erfzonde te zijn bevlekt. Tijdens dit feest zet de bevolking een altaar in hun huis waar ze vervolgens bij gaan bidden, zingen en eten.

  25-26 december – Kerstmis

 • Nicaragua – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Nicaragua, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Nicaragua gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type A
 • Tijdsverschil: 6 uur vroeger
  De hoofdstad van Nicaragua is Managua.
  Het oppervlak van Nicaragua is 3x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans.