Willemstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar de Gouverneur aan de overkant

Willemstad,
Nederlandse Antillen


Curaçao komt de laatste tijd weinig voorbij op de site.
Tijd dus voor een foto van een gedeelte van de kade in de wijk Otrabanda, de overkant van de Annabaai. Hier ligt Restaurant Gouverneur de Rouville, meestal kortweg aangeduid als De Gouverneur. Wij kwamen daar terecht na een overtocht met het gratis voetgangersveer, omdat de beroemde pontjesbrug was geopend voor de scheepvaart.
De Gouverneur behoort op culinair gebied absoluut tot de meest populaire plekjes van Willemstad en je hebt er een schitterend uitzicht op de Handelskade aan de andere kant.

Maar wie heeft zijn naam gegeven aan restaurant de Gouverneur? Laat dit nu iemand uit Brielle (mijn hometown) geweest zijn! Abraham (1812-1881) groeide op in Brielle, werd er burgemeester en vertrok vanwege de gezondheid van zijn kinderen naar Curaçao waar hij het uiteindelijk tot gouverneur schopte.
Onder zijn bewind werd er veel gedaan aan het uiterlijk van Willemstad: straatverlichting, huisnummers, bestrating. Contracten met scheepvaartlijnen bevorderden het post- en personenvervoer, er kwam een nieuw pensioenreglement voor ambtenaren, er werd een quarantainegebouw opgericht.
Toch raakte de Rouville wel in conflict over 'kleinigheden', de regering in Nederland was het niet altijd met hem eens en zijn zoon kreeg geen belangrijke post op het eiland. Maar goed: wij kunnen dankzij hem genieten van een prachtig uitzicht, verlichte straten en huisnummers.
Mocht je zijn woonhuis in Vestingstad Brielle willen zien: dit is ook zeer de moeite waard! Nobelstraat 20.