Bonaire foto's & tips

'197262' door Digna '197262' door Digna

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Bergen karko schelpen

Digna

Bij Cai liggen hele grote bergen met deze karko schelpen. Ooit door vissers gevangen,een gaatje erin gemaakt, inhoud eruit gehaald en op de berg gegooid. Hier liggen ze al jaren. Het is verboden deze karko schelpen mee te nemen als souvenir maar een leuke foto ervan maken kan natuurlijk altijd!

'429442' door corriedewinter '429442' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Kolibrie bij Habitat

corriedewinter

Bij Captain Don's Habitat zie je wildlife bijna vanuit je luie stoel. De leguanen bij het terras heb ik al laten zien, de onderwaterwereld is niet te beschrijven zo mooi en als kers op de taart zie je veel leuke vogeltjes, zoals het suikerdiefje, de troepiaal en de kolibrie. Het is nog vroeg in de ochtend, dus het vogeltje heeft honger. De zon is nog niet op, vandaar de wat gedekte kleuren van deze rode kolibrie, een vrouwtje. Een indicatie van de grootte: ze is ongeveer 10 cm lang, inclusief de 2 cm lange snavel. Het nestje, in de vorm van een kommetje, heeft een doorsnede van 3 cm. Wat zullen de eitjes dan klein zijn. Deze kolibrie is erg schuw, hij is echt zo weer weg!

'174934' door Lione Kolsteren '174934' door Lione Kolsteren

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Standje ingewikkeld

Lione Kolsteren

Het lijkt op het eerste gezicht wat ingewikkeld zo, maar deze twee staan toch echt gewoon naast elkaar.... Nabij Slagbaai NP.

'495112' door MaJaTa '495112' door MaJaTa

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Eilandhoppen op de...

MaJaTa

Eiland hoppen in de Caribbean wie wil dit nu niet!! Caribisch Nederland bestaat uit zes eilanden en ze zijn gelegen in de Caribische zee nl: Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Officieel heten ze geen Nederlandse Antillen meer maar de benaming Nederlandse Antillen wordt nog gebruikt als verzamelnaam voor alle eilanden in de Caraïbische Zee die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren, ongeacht de uiteenlopende statuten, te vergelijken met de Nederlandse Waddeneilanden die ook geen politieke eenheid vormen. Op de kaart liggen de eilanden lekker dicht bij elkaar echter in praktijk is dit anders, Aruba, Curaçao en Bonaire liggen op rij langs de kust van Venezuela en de eilanden St. Maarten, Saba en St. Eustatius liggen echter een stuk noordelijker nl. op hoogte van de Dominicaanse Republiek, rechts van de Virgin Islands. Als je van het ene eiland naar het andere gaat een belangrijke tip : controleer in eerste instantie of je gekozen groep eilanden allemaal bij hetzelfde land horen, zo niet, dan dient je voor elk eiland apart een visum en munteenheid te regelen en vergeet vooral je paspoort niet. Zo kwamen we in de jaren 90 voor een verrassing te staan toen we van Bonaire naar Aruba gingen en we dachten dat we ook op Aruba konden betalen met de Antilliaanse gulden maar dit kon niet want daar betaalde ze toen alleen met de Arubaans gulden.

'498296' door corriedewinter '498296' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Ontbijten met leguane

corriedewinter

We logeren bij Captain Don's Habitat, een kwartiertje lopen vanaf Kralendijk. Captain Don, helaas in mei 2014 op 90-jarige leeftijd overleden, is heel belangrijk geweest voor de verantwoorde duiksport. Hij zorgde ervoor dat het speervissen verboden werd, bedacht een aanlegsysteem voor schepen met behulp van meerpalen, zodat het koraal niet beschadigd zou worden en hij introduceerde de verplichte duiktag waarmee het onderhoud van de nationale parken bekostigd wordt. Bij Habitat kun je dag en nacht duiken, er is een duikschool en natuurlijk een hotel. Ik zit hier op het terras te ontbijten en deze jongen ligt al klaar om toe te slaan als er iets te eten valt. Beneden hem, op de rotsen, ligt een hele kolonie. De leguanen hoeven niet bang te zijn dat ze in de soep belanden; tegenwoordig zijn ze beschermd. Op de achtergrond zie je de aanlegplaats voor de duikschool. Hier steek je over naar Klein Bonaire. Meer weten? www.habitatbonaire.com

'455683' door corriedewinter '455683' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Leguanensoep?

corriedewinter

Bij Captain Don’s Habitat, net buiten Kralendijk, leven vele leguanen. Ze zitten op de muur naast het terras, of hangen daaronder in de struiken boven de zee, zoals hier. Ze zitten stil, maar als je te dichtbij komt, zijn ze verbazingwekkend snel. De dieren hebben ook geen hoogtevrees. Deze jongen, of meisje, springt gemakkelijk naar de tak rechts. Deze leguaan hoeft niet bang te zijn dat hij in de soep belandt, want op wilde leguanen mag je niet meer jagen. De 'boomkip' is namelijk door ontbossing en massale jacht sterk in aantal teruggelopen. Je kunt wel leguaan eten die speciaal voor dit doel wordt gefokt. Leguaan is voor veel mensen in Latijns Amerika nog steeds een goedkoop alternatief voor kip of vlees. (Ook naar Bonaire? Zie Columbus 19)

'553553' door OutOfTheBlue '553553' door OutOfTheBlue

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Reflections

OutOfTheBlue

In het zuiden van Bonaire liggen de zoutpannen. Vroeger werkten hier veel slaven, tegenwoordig wordt er op een moderne manier grote hoeveelheden zout gewonnen (en overal op Bonaire is zout te koop als souvenir). De 'pannen' hebben uiteenlopende kleuren en het zout glittert en glinstert in de zon. Als het windstil is zijn er prachtige weerspiegelingen te zien, zoals op deze foto.

'483097' door corriedewinter '483097' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Vlinders in Rincon!

corriedewinter

Het is vandaag feest: deze kleine vlinder is zo gelukkig met haar nieuwe outfit voor het kindercarnaval. Ze staat te wachten bij het voetbalveld van Rincon tot de optocht begint die wel twee uur of meer duurt. Straks krijgt ze nog gekleurde oordopjes in, want de geluidsboxen op de wagens produceren heel wat decibellen. Wij genieten van de gezelligheid, de kinderen vinden het prachtig dat ik foto's maak. Het carnaval duurt in iedere plaats maar een dag. De kinderen beginnen in Rincon en gaan de volgende dag naar Kralendijk, waar het veel drukker is. Een week later is er een optocht voor teenagers en volwassenen. Voor een schema zie www.tourismbonaire.com. In 2016 valt de laatste dag van het carnaval op 8 februari.

'482987' door corriedewinter '482987' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Alaaf op Bonaire:...d

corriedewinter

Als je met carnaval op Bonaire bent, ga dan beslist kijken naar de kinderoptocht in Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Vertrek: bij het voetbalveld, niet te missen. Het kindercarnaval wordt een week eerder gehouden dan dat van de teenagers en de volwassenen. De mensen vinden het erg leuk als je belangstelling voor hen hebt, nemen je volledig op in hun gemeenschap. Zo waren wij bij de voorbereidingen van deze groep :de Kiddiekids. We mochten in hun clubhuis kijken en foto’s maken. Alle kleding is zelf gemaakt, behalve de hoedjes van de jongens. Die zijn dan ook iets te groot en worden met schuimrubber opgevuld. Jayden herkent me meteen en zwaait uitbundig naar me. Voor sommige kinderen is het wel zwaar, de duim gaat in de mond.....

'280857' door Angelfish '280857' door Angelfish

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Pijpkoraal

Angelfish

Paars pijpkoraal. Ook al zie je deze grote koralen in Caraibische wateren vaak, sommige dingen blijven mooi om vanuit verschillende hoeken vast te kunnen leggen.

'510976' door corriedewinter '510976' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Oranje boven bij de..

corriedewinter

Bonaire is een prachtig eiland om helemaal tot rust te komen. Je kunt er duiken of snorkelen en uren wandelen.Huur wel een autootje, de afstanden zijn niet te lopen. Dat lopen moesten de slaven die in de zoutpannen werkten, wel doen. 7 uur heen en 7 uur terug naar hun familie in Rincon. Voordat deze huisjes gebouwd werden sliepen de zoutwerkers, als ze niet naar huis gingen, gewoon in de open lucht. Daarom bouwde de West Indische Compagnie in 1850 de slavenhutjes, zodat een deel van de slaven niet iedere dag op en neer hoefden te lopen Twee personen per huisje, het paste net, maar soms sliepen er wel 6 personen in zo'n hutje. De oranje obelisk in het midden van de foto diende om aan te geven waar de zoutschepen moesten aanleggen om het zout te laden. Er zijn vijf obelisken in de kleur van de Nederlandse vlag en die van het koningshuis. Bij de rode obelisk stond een vlaggenmast waarin de betreffende kleur werd gehesen. Ga vooral vroeg of tegen de avond langs bij de huisjes. Het is er dan heel rustig.

'498565' door Dossie '498565' door Dossie

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Twee reebruine ogen..

Dossie

Deze octopus was net een beetje aan het rondzweven toen ik hem tegenkwam, hier is hij nog redelijk neutraal van kleur met een aardig glad huidje. Een minuut later zat hij tegen een stuk koraal aangeplakt, was z'n huid een stuk donkerder en had hij er ook wat meer plooien in getrokken zodat hij bijna onherkenbaar was. Hier zie je schuin onder z'n ogen bijvoorbeeld een paar rondjes, die worden dan wat hoger zodat het geheel nog meer lijkt op een stuk oneffen koraal of rots.

'500015' door Dossie '500015' door Dossie

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Jonge French angelfis

Dossie

Deze twee French angelfish (of ook wel Franse keizersvis) zijn nog niet helemaal volgroeid, te zien aan de verticale gele streep, wij zouden ze tieners noemen.. De voorste vis is de jongste van de twee. Nog jongere vissen hebben meer strepen en zijn zwart-wit/geel gekleurd, naarmate ze ouder worden verdwijnen de strepen en komt de gele kleur iets meer in de vis naar voren.

'511897' door corriedewinter '511897' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Vier carnaval met de.

corriedewinter

Bonaire is een heerlijk eiland om met kinderen naartoe te gaan. Het is er veel rustiger dan op de andere eilanden, er zijn heel veel mogelijkheden voor veilig watersporten, zoals aan Lac Bay waar prachtige zandstranden zijn voor de kleintjes. Het warme water is ondiep en loopt geleidelijk af. Wat oudere kinderen kunnen hier surfen. Verder zijn er op het hele eiland snorkel en duikstrandjes. Ga ook eens een dag naar Kralendijk. Bezoek Fort Oranje, zo'n groot kanon is bijvoorbeeld reuze interessant. Eet daarna een ijsje bij Gino. In dezelfde straat is een grote speelgoedwinkel, altijd leuk om even langs te gaan. Maar er is meer: Als je in de voorjaarsvakantie gaat, heb je grote kans om het carnaval mee te maken. Het carnaval voor volwassenen is heel leuk, maar daaraan voorafgaand is er het kindercarnaval. Je kunt het carnaval bekijken in Kralendijk en in het rustigere Rincon. Dit mannetje staat klaar bij het voetbalveld waar de groepen verzamelen. Hij is mooi opgemaakt, de glitters zitten overal. Hij vindt het allemaal erg spannend. Zoals je ziet draagt hij de onmisbare oordopjes.Meestal worden deze uitgedeeld, maar neem ze voor de zekerheid mee Tip: Op 8 februari 2016 eindigt de carnavalsmaand in Kralendijk. Na de grote parade wordt koning Momito, de geest van het carnaval, verbrand. Een onvergetelijke belevenis.

'175319' door Lione Kolsteren '175319' door Lione Kolsteren

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Fraai heerschap!

Lione Kolsteren

Deze leguaan nam een wel hele mooie pose aan als een volleerd model!!

'486156' door dennisenroel '486156' door dennisenroel

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Langs het Pekelmeer

dennisenroel

De zoutpannen vormen een bijzonder gebied op Bonaire. De felroze meren vormen bizarre contrasten met de hagelwitte zoutbergen. Vooral met donkere luchten, zoals deze. We rijden hier langs het Pekelmeer in het zuiden van het eiland. Er loopt een rondweg die je met de auto helemaal af kunt rijden. Onderweg kom je een enkele ezel tegen en de kans is groot dat je pelikanen en flamingo's ziet. Ook passeer je de verschillende slavenhuisjes: cultureel erfgoed van een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Dit deel van Bonaire mag je niet missen als je het eiland bezoekt.

'498892' door RoyanvanVelse '498892' door RoyanvanVelse

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Hilma Hooker

RoyanvanVelse

Een bijzondere duikstek op Bonaire is de Hilma Hooker. Dit is de naam van een wrak dat sinds 1984 op een maximum diepte van iets minder dan 30 meter ligt. Het schip vervoerde drugs en werd aan de ketting gelegd in Kralendijk. Daar begon het na verloop van tijd water te maken. Om te voorkomen dat het in de haven zou zinken en een blokkade zou vormen, werd het de zee opgesleept om daar voor anker te gaan. Dat is ook de plek waar het uiteindelijk zonk. Nog steeds rust het op stuurboordzijde met een intacte schroef en roer. Het is een geliefd duikobject in helder water dat goed te bereiken is vanaf de kant. Tarpons houden zich schuil bij het schip en een grote groene murene heeft bezit genomen van de kajuiten. De Hilma Hooker hoort eigenlijk wel in het logboek te staan van de ervaren duikers die het eiland hebben bezocht.

'511189' door corriedewinter '511189' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Ontdek de eindeloze..

corriedewinter

Klein Bonaire, het 'Island in the sun' waar Harry Belafonte ooit de eigenaar van was: het is er genieten in het kwadraat voor kleine snorkelaars en ontdekkingsreizigers. Vaar vanaf Kralendijk of vanuit een andere plek langs de kust in een minuut of 10 naar Klein Bonaire. Het onbewoonde eiland is perfect om zelf te ontdekken. Overal lopen heremietkreeftjes rond die je kunt volgen en je kunt de hele kust langs snorkelen. Je ziet aan de kleur van het water hoe (on)diep het is. Neem wel zelf eten en drinken mee; dat is natuurlijk niet voorradig op een onbewoond eiland.

'496782' door SaskiaRijk '496782' door SaskiaRijk

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Snorkelen bij Klein..

SaskiaRijk

Neem de watertaxi naar Klein Bonaire. Het snorkelen daar is zo fraai!!! De diversiteit aan vissen is enorm. Je waant je echt in een aquarium. Een echte aanrader!!

'486112' door corriedewinter '486112' door corriedewinter

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Ultra tatoeage in...R

corriedewinter

Rincon is de oudste plaats van Bonaire. Hier woonden de slaven die in de zoutpannen in het zuiden werkten.Ieder weekend liepen ze 8 uur naar huis en weer 8 uur terug. Gelukkig is dit verleden tijd. Nu is Rincon een slaperig dorp waar toch veel te beleven valt, al is het maar om de beroemde cactuslikeur te proeven. Nu is de likeurstokerij gesloten, want het is carnaval en iedereen is bezig met de voorbereidingen voor de carnavalsoptocht. Wij vermaken ons met de kinderen in het clubhuis van de voetbalvereniging, dat gedoneerd is door de Postcodeloterij. Jason wil nog mooier worden, hij plakt zorgvuldig een tatoeage op zijn borst. Ook al gaat zijn T-shirt er straks overheen, het idee is stoer!

'499744' door RoyanvanVelse '499744' door RoyanvanVelse

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Pelikaan in...vogelvl

RoyanvanVelse

Ik kan niet genoeg krijgen van pelikanen. Sommigen hier hebben dat met puffins (die ik zelf alleen nog maar in de dierentuin heb gezien). Op Bonaire was het dan ook genieten om elke keer weer met de camera in aanslag de vlucht of het dobberen van deze grote dieren vast te leggen.

'553739' door OutOfTheBlue '553739' door OutOfTheBlue

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Knapperd

OutOfTheBlue

Deze groene knapperd ontdekte ik vorige week in een palmboom naast ons huis met (hoogstwaarschijnlijk) één van zijn broertjes of zusjes. Prachtig, die felgroene kleur van jonge leguanen! Ze hebben er een paar uur gezeten, dus alle tijd om foto's te maken.

'553850' door RoyanvanVelse '553850' door RoyanvanVelse

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Rustig eten?

RoyanvanVelse

Rustig eten is er niet bij met zo'n schooiertje in de buurt. Maar of het heel erg is? Nee, bij lange na niet! Hoe leuk is het om een pelikaan aan tafel te krijgen!

'523105' door neretslok '523105' door neretslok

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Ijsbergen in de...tro

neretslok

IJsbergen in de tropen? Rood water? Het lijkt alsof we in een landschap van Salvador Dali terecht gekomen zijn, maar dit is gewoon een heel bijzonder stukje Nederland, zoals het werkelijk is. In het zuiden van Bonaire bevinden zich de zoutmijnen. Het water kleurt inderdaad rood en dat contrasteert mooi met de witte zoutbergen.