Bonaire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boomkip bij Captain Don

Bonaire,
Nederlandse Antillen


We logeren bij Captain Don's Habitat, een kwartiertje lopen vanaf Kralendijk.
Captain Don, helaas in mei 2014 op 90-jarige leeftijd overleden, is heel belangrijk geweest voor de verantwoorde duiksport. Hij zorgde ervoor dat het speervissen verboden werd, bedacht een aanlegsysteem voor schepen met behulp van meerpalen, zodat het koraal niet beschadigd zou worden en hij introduceerde de verplichte duiktag waarmee het onderhoud van de nationale parken bekostigd wordt. Bij Habitat kun je dag en nacht duiken, er is een duikschool en natuurlijk een hotel.
Ik zit hier op het terras te ontbijten in het gezelschap van leguanen. Ze zitten op de muur naast het terras, of hangen daaronder in de struiken boven de zee, zoals hier. Ze zitten stil, maar als je te dichtbij komt, zijn ze verbazingwekkend snel. De dieren hebben ook geen hoogtevrees.

Deze leguaan hoeft niet bang te zijn dat hij in de soep belandt, want op wilde leguanen mag je niet meer jagen. De 'boomkip' is namelijk door ontbossing en massale jacht sterk in aantal teruggelopen. Je kunt wel leguaan eten die speciaal voor dit doel wordt gefokt. Leguaan is voor veel mensen in Latijns Amerika nog steeds een goedkoop alternatief voor kip of vlees.

Let ook eens op de lengte van de staart tot helemaal onderin de linkerhoek.