Westkust Mexico

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Walvissen zien en nog veel meer

Westkust Mexico,
Mexico


Ieder jaar in november vertrekken walvissen (humpback whales) vanuit hun leefgebied bij Alaska naar het zuiden om in december aan te komen in de warme, rustige wateren van de baai van Banderas, bij Puerto Vallarta aan de Mexicaanse westkust. De reden: paren en baren. De kleintjes die hier worden geboren kunnen dan een paar maanden in alle rust en veiligheid opgroeien, totdat ze sterk genoeg zijn om de terugtocht naar Alaska in maart te aanvaarden. Er zitten tussen december en maart dus bijzonder veel walvissen bij Puerto Vallarta en de kans dat je ze, als je een tochtje boekt, ziet is bijna 100%. Wij hebben ze tweemaal gezien. De eerste keer met een bijzonder snelle kleine catamaran. Speciale vliegtuigjes houden de positie van de walvissen in de gaten en delen die mee aan de bestuurders van de bootjes. Met grote snelheid scheuren die dan de zee op naar de plaats waar ze gespot zijn. Het zijn met name de moeders met de jongen die je te zien krijgt. De kleintjes moeten hun lichaam nog leren kennen en om deze reden springen ze regelmatig boven het water uit, om na enkele seconden weer de diepte in te gaan. Om ze te fotograferen moet je dus snel zijn en wat geluk hebben. De tweede keer zaten we op een wat grotere boot en kwamen we ze bij toeval tegen nabij de Las Marietas-eilanden. Deze tour is tussen december en maart in Puerto Vallarta te boeken bij b.v. Vallarta Adventures, www.vallarta-adventures.com.

Wat betreft Las Marietas (twee tips in één dus): deze eilanden liggen 50 kilometer van de kust, aan het noordelijke einde van de baai van Banderas. De eilanden zijn een door UNESCO beschermd natuurgebied. Het zijn grillige rotsachtige eilandjes, klein maar bijzonder fraai met mooie kleine stukjes zandstrand. Je bewegingsvrijheid is hier wat beperkt, maar wandelend over het enige eiland waar je wordt toegelaten is het genieten van de rotsen, de ruig opspattende zee, en de vele vogels op en om de rotsen. Pelikanen maken hun duikvluchten, blauwvoet JanvanGenten zitten ontspannen op de richels van de rotsen. Er leven hier zo’n 90 vogelsoorten en in de zee mantarays, zeeschildpadden, tropische vissen en dolfijnen. Een prachtplek, waar we ook mooie foto’s hebben kunnen maken.

Tot slot: Puerto Vallarta is een zeer ontspannen (grote) vakantieplaats aan een prachtige baai. Je vliegt eerst naar Mexico-stad en stapt daar over (1 uur binnenlandse vlucht).