San Cristobal de las Casas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chamula kerk

San Cristobal de las Casas,
Mexico


Chamula, Nabij San Cristobal
Als je bij San Cristobal bent, bezoek dan ook het bergdorpje Chamula. Dit is een plaatsje waar de trotse Tzotzil indianen wonen. De Spanjaarden hebben in het verleden getracht om het katholicisme door te voeren. Dat is amper gelukt. De kerk die gebouwd is, heeft niet meer de functie die je vanuit het katholieke geloof zou verwachten. Als je het plaatsje met een gids bezoekt kan je dit bijzondere kerkje in. Respecteer hun gewoonten en maak binnen geen foto’s. De gids vertelt je over de bewoners en hun rituelen. Binnen in de kerk staan er geen banken en de grond ligt bedekt met dennennaalden en groepjes brandende kaarsen. Ook is de kerk doordrongen van een wierook geur. Verspreid door de kerk zitten er mensen met een sjamaan (Priester). Deze hoort de klacht (wens) aan en treedt in contact met hogere machten.
Daarna vraagt hij een offer, soms een kip, die dan ter plekke de nek omgedraaid wordt en soms een flesje Cola-cola, lege flesjes zie je hier en daar ook staan. De achterliggende gedachte hiervan is dat bij het opdrinken van de cola je jezelf reinigt. Tenminste van Cola ga je boeren en dat wordt door deze cultuur als reinigend ervaren.
Let op!
Respecteer de gebruiken van dit volk. Er zijn plekken en belangrijke personen die je niet mag fotograferen !! Doe je dit toch, dan kunnen ze zeer agressief reageren. Het is niet leuk als er een groep mannen om je heen gaan staan om je camera of je sd kaartje op te eisen. Het is mij niet overkomen, maar heb het wel zien gebeuren. Toon respect en fotografeer niet. Vraag toestemming als je twijfelt of koop wat!