Bandenpech in Palenque

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Bandenpech in Palenque'
Was hier op 2016-02-03 Gepost op: 26 reacties.
De reis van onze winnende reisreporter Hans naar Mexico zal zeker een stuk minder avontuurlijk verlopen dan de mijne in 1984..............

Slechts gewapend met een vliegticket, een autohuurreservering en een stapel Travellercheques begonnen we ( mijn trouwe reisgenote en ik) aan ons Mexicaanse avontuur.
Met Frommer's Mexico on $ 20 a day ( Edition 1983, ja ik heb hem nog!) trokken we van Mexico City naar het zuiden in onze Volkswagen Golf die vol geduld de venijnige " Topes" nam die voor en na ieder stadje of gehucht op de weg waren aangebracht om de voortrazende lijnbussen tot bedaren te brengen en de levende have de kans te geven om op tijd van de weg af te spurten. Het belangrijkste voor ons was om niet achter een tweede klasse lijnbus te geraken, want dan vlogen de bananen-schillen uit de open ramen op onze voorruit....
We kwamen op een vrijdagmiddag aan in Palenque en namen daar een kamer in een door Frommer aanbevolen hotelletje met zwembad en kamers met Humphrey Bogart fans. Bij nadere inspectie bleek het water in het zwembad zo vies, dat we na het pootje baden schielijk onder de douche sprongen. 's Avonds aten we in het aanpalende restaurant en we gingen om 11 uur slapen. Morgen wachtte ons een zware dag van steile piramides beklimmen, aldus Frommer. Helaas, we hadden de ogen nog niet gesloten of er brak een ongelofelijk lawaai los, vlak onder ons......we hadden een disco getroffen die elk weekend hard rock aan de jeugd van Palenque serveerde.
Al door eerdere ervaringen wijs geworden, hadden we de kamer gelukkig slechts voor 1 nacht gehuurd, dus de volgende morgen checkten we uit, laadden de Volkswagen weer in en reden naar de spectaculaire Maya ruines. Die bekeken en beklommen we aan alle kanten onder het motto: we gaan er nu bovenop want als we hier ooit nog eens terugkomen dan zijn we veel te oud. Naar verluid mag je ze tegenwoordig niet meer beklimmen, maar dat is een argument dat we toen nog niet kenden.
Schitterende site, maar o, o, wat was dat werken en zweten. Foto's maken was geen probleem want we waren er praktisch alleen. Je mocht op de site geen eten of drinken meenemen en gelukkig vonden we na de uitgang een klein cafeetje waar we ongeveer 2 liter verse papajasap per persoon naar binnen werkten. We namen ook nog een taco als late lunch. Hierna reden we naar het bos waar we op de heenweg al diverse Mexicaanse families hadden gespot die daar heerlijk in een stromende rivier met kleine watervalletjes aan het poedelen waren. Veel beter dan dat vieze zwembad. We betaalden 60 pesos pp en vermaakten ons een paar uurtjes in en rond het koele water.
De volgende actie was natuurlijk het vinden van een beter hotel. Gelukkig had de kaartjesverkoper ons gewezen op een nieuw hotel dat iets verderop te vinden zou zijn. Wij daarheen. Inderdaad vonden we het aan het einde van een gravelweg in het stille bos. We hebben daar heerlijk geslapen. Midden in de nacht brak er weliswaar een onweer los, met een zware regenbui, maar dat mocht de pret niet drukken.
De volgende ochtend werd de auto ingeladen en de gravelweg weer afgereden, maar na zo'n 500 meter begon het stuur te trekken. Dat werd uitstappen en kijken en ja hoor, lekke band!
Dankzij de cursus "pech onderweg" van de ANWB en ervaring met enkele lekke banden aan onze eigen auto's wisten we gelukkig hoe we een wiel moesten verwisselen, maar we beseften ook maar al te goed dat we mankracht nodig zouden hebben om de vastgelopen wielmoeren los te draaien. Het geluk was met ons. Uit het bos dook plotseling een stevige jongeman op aan wie we vroegen of hij wilde helpen. Gelukkig wilde hij dat maar al te graag.
Ik zei tegen hem in mijn beste Spaans dat hij goed moest kijken naar wat ik ging voordoen en ik demonstreerde daarna met de moersleutel hoe elke moer stuk voor stuk een klein beetje losgedraaid moest worden. Un poquito, nada mas. We hadden een perfecte leerling getroffen die precies deed wat hij had gezien. De krik onder de auto zetten deden we zelf en we lieten onze assistent daarna de auto opkrikken, de moeren volledig losdraaien en het wiel afnemen, Hij zette het reservewiel er weer op en alle handelingen werden in tegenovergestelde richting herhaald! Wat was hij trots dat hij voor het eerst in zijn leven een wiel had verwisseld en wat waren wij blij dat de klus geklaard was!
We wilden natuurlijk niet verder met een lekke reserveband, dus vroegen we meteen aan onze helper in de nood waar we een garage konden vinden. Hij wees ons de weg naar het dorpje Palenque en daar vonden we al snel een hele straat met garages. Nou ja, het waren eigenlijk meer hutjes waarvoor soms wat mannen op een stoeltje zaten tussen wat losse banden en andere auto-onderdelen.
We vroegen aan zo'n groepje mannen of zij onze lekke band wilden plakken. Nou, nee, dat ging niet want op zondag waren ze gesloten. Maar dat was geen probleem zeiden ze, want op zondag was de zaak van de enige Joodse garagist in Palenque open en die garage was op de hoek. Wij daarheen , en jawel, de Joodse man ging onmiddellijk aan de slag met onze lekke band ( er bleek een spijker in te zitten) en op ons verzoek zette hij ook nog even alle losgetrilde en rammelende onderdelen van de Volkswagen vast.
Inmiddels waren alle garagisten die van hun zondagsrust genoten even langsgekomen om alles en ons eens goed te bekijken en toen wij de kosten betaalden ( omgerekend 6 gulden) kwam er net een ijskar voorbij, waarop de Joodse garagist ruimhartig iedereen op een ijsje trakteerde, Wij weigerden vriendelijk doch beslist, want we waren als de dood voor de wraak van Montezuma, zoals men in Mexico de beruchte reizigersdiarree noemt.
Aan die wraak zijn we uiteindelijk niet ontkomen, maar dat is een heel ander avontuur.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Palenque

Palenque

Voorvertoning Garage van de Joodse Mexicaan

Garage van de Joodse Mexicaan

Voorvertoning Palenque

Palenque

Palenque

Palenque

Garage van de Joodse Mexicaan

Garage van de Joodse Mexicaan

Palenque

Palenque

Ons nieuwste Columbus-boek is uit! Bestel nú in de voorinschrijving 'Zuidoost Azië' voor € 12,50 in plaats van € 18,95 + gratis verzending.
Ons nieuwste Columbus-boek is uit! Bestel nú in de voorinschrijving 'Zuidoost Azië' voor € 12,50 in plaats van € 18,95 + gratis verzending.
 

20 reactie(s) bij "Bandenpech in Palenque"

 • profile image comment

  Lees dit vermakelijk blog pas nu (krijg je ervan als je zes weken de hort op bent ...). Heb ook vooral genoten van de derde foto ... ;-)

  Door Bowral • geplaatst op 2016-03-21 12:03:49
 • profile image comment

  Geweldig verhaal Nel, reizen zit zo te horen al heel lang in je bloed! Leuke foto's erbij ook! Gefeliciteerd met je blog van de week (05)

  Door WKerkhof • geplaatst op 2016-02-18 09:37:15
 • profile image comment

  Wat een leuk verhaal Nel, had het al eerder gelezen, maar was vergeten erop te reageren. Nu nógmaals gelezen, en wederom erg vermaakt door je schrijfstijl. Tegen zulke ongemakken loop ik ook geregeld aan, ik ben niet de best voorbereide reiziger. Ben benieuwd welke avonturen mij te wachten gaan staan.

  Door JMoerkens • geplaatst op 2016-02-15 23:48:53
 • profile image comment

  Heerlijk verhaal om te lezen. Ik zie het al helemaal voor me

  Door ejfovermaat • geplaatst op 2016-02-15 20:59:07
 • profile image comment

  Heel leuk om te lezen .... gefeliciteerd met je blog van de week ! Groeten, Joop

  Door jz-travel • geplaatst op 2016-02-12 15:01:03
 • profile image comment

  Leuke blog, gefeliciteerd Nel!

  Door Rhodaxx • geplaatst op 2016-02-10 13:35:07
 • profile image comment

  Heerlijk om telezen.Gefeliciteerd Nel

  Door schenkel • geplaatst op 2016-02-10 09:39:11
 • profile image comment

  Valt wel mee toch? Wordt een makkie voor Hans. Van harte Nel, je gebruikelijke ondertoon is ook in deze blog terug te vinden. Erg leuk dat er een stukje geschiedenis in zit. Enneh, ben je nu inderdaad te oude...? gr Miez

  Door TravelGoom • geplaatst op 2016-02-10 07:42:45
 • profile image comment

  Gefeliciteerd een genot om te lezen

  Door ronderegt • geplaatst op 2016-02-09 22:46:55
 • profile image comment

  gefeliciteerd met deze topboog

  Door reizendebeer • geplaatst op 2016-02-09 21:05:26
 • profile image comment

  De redactie heeft deze tekst verkozen tot Topblog van week 5. De reis verliep niet geheel vlekkeloos, maar was zeker interessant te noemen. Heerlijk beschreven! Gefeliciteerd met deze topper!

  Door REDACTIE • geplaatst op 2016-02-09 16:34:46
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je blog van de week! Wat leuk om dit te lezen!

  Door Moraima • geplaatst op 2016-02-08 16:56:27
 • profile image comment

  Hallo Nel, ik heb genoten van je verhaal. De redactie heeft een terechte beslissing genomen.

  Door Fransvdg • geplaatst op 2016-02-07 08:53:09
 • profile image comment

  Ja dat waren nog eens tijden...met een vliegticket en autootje en route gaan, vrijheid! De oude foto's zijn gaaf, goed reisverhaal en een ster past er bij!

  Door JannavEek • geplaatst op 2016-02-05 20:34:37
 • profile image comment

  Leuk verhaal Nel, ik heb het met plezier gelezen. Gefeliciteerd met je blog van de week!

  Door Jelle51 • geplaatst op 2016-02-05 18:52:49
 • profile image comment

  En ook nog eens gefeliciteerd met de blog van de week. Een terechte beloning. Mieke

  Door MiekeDeHaas • geplaatst op 2016-02-05 15:40:59
 • profile image comment

  Wat een prachtig verhaal Nel! Dat waren nog eens (reis)tijden! Gefeliciteerd met je topblog, terecht!

  Door sidonius • geplaatst op 2016-02-05 14:04:11
 • profile image comment

  Leuk avontuur heb je beleefd in Palenque. En ook mooi om te zien dat ze de boel goed onderhouden op de site, in vergelijking met toen ik er geweest ben (2007).

  Door blauwvinger • geplaatst op 2016-02-05 13:40:06
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je blog van de week. Je kunt smakelijk vertellen. En dat blog over Montezuma's wraak willen ook nog eens zien!!

  Door neretslok • geplaatst op 2016-02-05 13:25:11
 • profile image comment

  De redactie heeft deze tekst verkozen tot Topblog van de week! Wat een avonturen heb je beleefd tijdens deze reis naar Mexico... Je hebt alle pech die je hebt gehad leuk beschreven, en de oude foto's erbij zijn erg bijzonder. Gefeliciteerd! Groeten de redactie.

  Door REDACTIE • geplaatst op 2016-02-05 11:46:39

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.