5x de mooiste boomhutten om te overnachten image

5x de mooiste boomhutten om te overnachten

We hebben het lang ingehouden maar moeten het nu echt kwijt: beste lezer, jij kunt wat ons betreft de boom in! Columbus heeft voor jou de leukste slaapplekken hoog in de boom op een rijtje gezet. 


1. De boom in op het strand

Wakker worden in een boomhuis met een idyllisch uitzicht over het Mexicaanse Playa Viva. (Foto: Playa Viva)


Je zou het prijswinnende ‘Treehouse’ van Playa Viva kunnen zien als de moderne vertolking van de boomhut. Oud is de houten vlonder en de synergie met de palmbomen die er al stonden. Nieuw is de ronde kokervorm en het duurzame materiaalgebruik. Als we de website van dit ecoresort aan de kust van het Mexicaanse Guerrero mogen geloven kom je hier voor ‘schuldvrije luxe’. Het idee is dat jij als gast geniet van het lokale ecosysteem — eindeloze bountystranden, cactusvelden en mangroves — maar het óók helpt te beschermen. Dat doe je bijvoorbeeld door te helpen met het uitzetten van jonge schildpadjes of deel te nemen aan leerzame workshops, vanaf € 431 all-in voor drie personen.
 

2. De boom in op een wijngaard 

Drink je eerste wijntje in de ochtend in jouw knusse boomhuis aan de Californische Lago Lomito-wijngaard. (Foto: AirBNB)


Vijf stappen en je ziet de Stille Oceaan liggen. Vijfhonderd stappen en je kunt een lokaal wijntje tappen. Dertig kilometer rijden en je staat tussen de reusachtige redwoods (mammoetbomen), op het strand of in downtown San Jose. Als je overnacht in ‘Treehouse in Vineyard Overlooking Monterrey Bay’, aan de rand van de Californische Lago Lomito-wijngaard, kun je dus letterlijk en figuurlijk alle kanten op. De boomtent zelf rust op een houten platform rond een douglasspar. Je zou het niet zeggen, maar het platform ligt nog best hoog van de grond — je bereikt je tent via een ladder en trap. Zeiden we al dat het uitzicht fantastisch is? Vanaf € 197 voor twee personen.


3. De boom in in de jungle

Wrijf de slaap uit je ogen in je boomhuis in Costa Rica tussen de slingerapen. (Foto: AirBNB)


Toekans, brulapen, slingeraapjes, ara’s en insecten ter grootte van je hand; zeggen dat je je in het Costa RicaanseHuge Treehouse in Jungle’ tussen de wilde dieren begeeft zou een understatement zijn. Hier is maar één ritme mogelijk: het ritme van de jungle. Je wordt wakker met de brulapen en bent afhankelijk van de weergoden. Dit bijzondere bouwwerk ligt in de buurt van Matapalo, op het uiterste puntje van het Osa-schiereiland, en is alléén te bereiken per 4x4, over een modderpad en door riviertjes. Vanuit de tuin loop je zo naar het strand toe. De stroom die je verbruikt wordt overigens opgewekt door de zon, vanaf € 229 voor twee en € 283 voor zes personen. 

 

4. De boom in op het platteland

Overnachten was nog nooit zo heerlijk als in dit rustieke boomhuis op het Thaise platteland. (Foto: AirBNB)


De ‘Tamarind Cottage Treehouse’ ligt in een teakbos in het rurale noorden van Thailand, en biedt jou zo een inkijkje in het leven van vóór de toeristengekte. Vergezel de dorpsbewoners naar de boeddhistische tempel of christelijke kerk, speel buiten met de pakweg vijftig scholieren van het basisschooltje of maak een wandeltocht in de ongerepte omgeving. Toch behoefte aan levendigheid? Backpackparadijs Chiang Mai ligt slechts anderhalf uur verderop. De boomhut zelf werd aangelegd door een gepensioneerde architect. In eerste instantie als buitenverblijf voor hem en zijn familie; later als toevluchtsoord voor avontuurlijke reizigers. Let wel: het interieur en de faciliteiten zijn basic, maar de ervaring des te rijker, vanaf € 74 voor twee personen.


5. De boom in op de taiga

Ga op in de Zweedse natuur in jouw unieke boomhuis. (Foto: AirBNB)


Het is veelzeggend dat de mínst opvallende hotel- kamer van het Treehotel Sweden een — let op — knalrode cabin met puntdak is. Dit bijzondere designproject, in de tuin achter een voormalig guesthouse, raakte in een stroomversnelling nadat de film Trädälskaren (The Tree Lover) er werd opgenomen. De film groeide uit tot een hit en de boomhut die erin centraal staat tot een bron van inspiratie. Het resultaat is een van Europa’s bijzonderste natuurhotels, met unieke ‘boomhutten’ als The Ufo en The Mirrorcube. Onze voorkeur gaat echter uit naar The Bird’s Nest, een ronde ruimte, van buiten gecamoufleerd met een wirwar aan takken, zodat het op het nest van een prehistorische reuzevogel lijkt. Via het hotel kun je hike-, fatbike-, foto- en Sami-excursies, elandsafari’s en bierproeverijen regelen, vanaf € 441 voor vier personen.