West El Salvador

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Bloedbad van El Mozote

West El Salvador,
El Salvador


Hier vond Het Bloedbad van El Mozote (Spaans: Masacre del Mozote) plaats. Het was een bloedbad dat werd aangericht door het leger van El Salvador in de dorpen El Mozote en Los Toriles in het departement Morazán op 10, 11 en 12 december 1981. Volgens de waarheidscommissie van de Verenigde Naties werden 900 burgers (voornamelijk ouderen, vrouwen en kinderen) door militairen van het Bataljon Atlácatl vermoord, waarmee het waarschijnlijk het grootste bloedbad is uit de moderne geschiedenis van Latijns-Amerika en in ieder geval uit de Salvadoraanse burgeroorlog.
De aanwezigen, inwoners van het dorp maar ook boeren van het omringende platteland die het oorlogsgeweld waren ontvlucht, werden gedwongen zich te verzamelen op het hoofdplein, op de grond te liggen en werden ondervraagd. Aan het eind van de dag werden zij gedwongen zich in hun huizen op te sluiten. De volgende morgen werden de bewoners weer verzameld op het plein en de mannen gescheiden van de vrouwen en kinderen. Een deel van de kinderen werd opgesloten in de kerk en vervolgens door de ramen doodgeschoten
Er is een gedenkplaats ([url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/el_salvador/west_el_salvador/reisreporter/fotos/303093.html" target="_blank"]http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/el_salvador/west_el_salvador/reisreporter/fotos/303093.html[/url]) gemaakt en een herinnering aan de zijkant kerk van Mozote ([url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/el_salvador/west_el_salvador/reisreporter/fotos/303628.html" target="_blank"]http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/el_salvador/west_el_salvador/reisreporter/fotos/303628.html[/url]), de onderrand zijn plaketten met de namen en de leeftijd (van een paar maanden tot aan 18 jaar) van de vermoordde kinderen. Een van de gebouwen is verder ongeroerd gelaten. Het zal je niet ontgaan de enorme hoeveelheid kogelgaten die in de muren van dit gebouw zitten.
Ik (en de rest van mijn reisgezelschap) vonden dit een vrij heftig en emotionele excursie, maar wel de moeite waard om te bezichtigen, was het alleen om een indruk te krijgen wat voor afschuwelijke gebeurtenis hier heeft plaatsgevonden!