Vinales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vallei de Vinales, Cuba

Vinales,
Cuba


De Vallei van Viñales (Valle de Viñales) is uitgeroepen tot nationaal monument van Cuba. Her en der staan hier in het landschap steile ronde kalksteenheuvels. Deze dichtbegroeide kegels worden 'mogotes' genoemd.
De Vallei van Viñales behoort tot de absolute bezienswaardigheden van Cuba. Dit deel van westelijk Cuba behoort tot de provincie Pinar del Río. En biedt ongekende landschappen. Extreem groot is het niet: zo’n 132 km2. Het ontstaan heeft volgens wetenschappers met meerdere omstandigheden te maken. Zoals de bodem, maar ook het klimaat.
De ronde toppen en steile wanden van de mogotes zijn gevormd door erosie tijdens de Jura (200 tot 145 miljoen jaar geleden). Terwijl de zachtere delen gaandeweg wegspoelen door de regen, blijven de hardste delen over.. Het land rondom de mogotes is bijzonder vruchtbaar, waar tabaksplanten bijzonder goed op groeien.
De naam van het stadje Viñales is overigens misleidend. Een immigrant van de Canarische Eilanden probeerde hier aan het begin van de zeventiende eeuw wijn te produceren. Hij noemde het dus ‘wijngaarden’ op zijn Spaans. De wijn mislukte jammerlijk, waarna het werd geprobeerd met tabak. De kleine houten huisjes zoals op de foto zijn ook kenmerkend voor de vallei.