Trinidad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Santería-heiligdom

Trinidad,
Cuba


Santería is een samensmelting van het Rooms-Katholieke geloof en de west-Afrikaanse Yoruba-religie, ontstaan toen de slaven zich moesten bekeren tot het katholieke geloof, maar ook wilden vasthouden aan hun eigen traditionele religie. Hierbij werd de Yoruba-schepper Olorun gelinkt aan God en engelen en heiligen aan de Orishas, de bovennatuurlijke wezens.

Vooral in de Afro-Cubaanse gemeenschap viert de religie hoogtij, maar zij zijn allang niet meer de enigen die ingewijd zijn in de Santería. Tegenwoordig hangt het overgrote deel van de Cubanen de religie aan, hoewel je daar als buitenstaander weinig van merkt. Veel gebeurt nog steeds 'ondergronds' en ceremonies mogen niet bijgewoond mogen.

Santería is het meest zichtbaar in Havanna, waar de Callejon de Hamel geheel versierd is met Yoruba-kunst, maar ook in Trinidad kun je een heiligdom bezoeken waar de ‘black madonna’ wordt aanbeden. Deze is vrij toegankelijk en de beheerder wilde zelfs na de uitleg op de foto. Oogcontact zat er helaas niet in.