Cuba

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zeep meebrengen naar Cuba

Cuba


Als je naar Cuba gaat moet je wat stukken zeep meebrengen. Hier wordt enorm veel om gebedeld. Doordat Cuba 2 verschillende munteenheden voert, de Peso voor het gewone volk en de CUC (Cuban convertible peso) voor de toeristen en de rijken.

Een CUC is 25 peso. Een gewone arbeider krijgt zijn salaris in peso zo’n 400-500 per maand. 1 CUC = 1 dollar, kun je wel uitrekenen hoe weinig ze verdienen. Zolang dit systeem niet afgeschaft wordt, groeit de kloof tussen arm en rijk steeds verder. Er zijn ook 2 soorten winkels, voor toeristen en rijken hebben ze alles, en voor de locals hebben ze zéér weinig. Zeep en shampoo kunnen ze dus niet betalen, want die koop je alleen in de “rijke” winkels, en dan ongeveer dezelfde prijs als hier. Ik had een halve koffer vol met flessen shampoo en stukken zeep, goedkoop ingeslagen, en de mensen waren er zo gelukkig mee.

Veel mensen proberen in de toeristenbranche geld te verdienen, en ook direct overal CUC’s voor te vragen, zo kunnen ze in één dag wel een maandsalaris verdienen, en groeit het verschil enorm scheef met diegenen die niet aan CUC’s kunnen komen. In restaurants moet je ook in CUC betalen, je moet er dan ook niet bij stilstaan dat je in een half uur een maandsalaris wegwerkt.