Cuba foto's & tips

'488143' door corriedewinter '488143' door corriedewinter

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Krabben en lavagrotte

corriedewinter

Zo'n 40 km van Cienfuegos, ver van de bewoonde wereld, ligt Villa Gujajimico, een hotel dat bestaat uit losse huisjes. Het is een hele klim naar ons huisje dat tegen de rotsen geplakt is. We hebben een leuk terras en helemaal boven ligt een zwembad. 's Nachts ritselt het langs ons huisje van de krabben uit de mangroves beneden. Het is krabbentrek voor de zwart met rode krabben, de dieren klimmen overal op en in en zitten zelfs in huis. Prachtig om te zien, maar om nu middenin de nacht op een krab te gaan staan is niet zo geweldig. Naast het zwembad loopt een pad naar het water, het loopt door een bos, over scherpe kalksteen. Om op de plek te komen die je nu ziet, moet je door een grottencomplex. Er worden regelmatig Santeria ceremonies gehouden, er staan beeldjes en er ligt geld. De religie is een samensmelting van hoofdzakelijk Rooms-Katholicisme en de Yorùbáreligie, de traditionele verering van de Vodungoden door de Yorùbá. Na de tocht een duik in het zwembad: heerlijk!

'438731' door MiekeDeHaas '438731' door MiekeDeHaas

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Schemer in Trinidad

MiekeDeHaas

Trinidad is super om doorheen te wandelen. De bevolking is altijd aardig. Veel luxe heeft de bevolking niet. Buiten het gerestaureerde deel zie je veel authentieke beelden. We hebben geslenterd door de oude gekleurde straatjes tot de zon bijna onder ging en de schemer langzaam zijn intrede deed. Het bijzondere licht is toch wel bepalend voor de sfeer van de foto

'485238' door dennisenroel '485238' door dennisenroel

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Couleur locale

dennisenroel

Trinidad vonden wij veruit de mooiste historische plaats in Cuba. Vanuit één van de kerktorens heb je een prachtig overzicht over de stad. Hier gefocust op één van de vele geplaveide straatjes. Hier word je toch vrolijk van?

'397087' door Regien '397087' door Regien

CubaHavana

CubaHavana

One Dollar!

Regien

Havana Vieja is de oudste wijk van deze Cubaanse hoofdstad vol historische bezienswaardigheden. Het lijkt alsof de tijd er stil is blijven staan. Enkele lokale vrouwtjes maken dankbaar gebruik van het hedendaagse toerisme en verdienen er volgens mij een prima belegde boterham mee zich te laten fotograferen.

'459013' door pkoelewijn '459013' door pkoelewijn

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Het Diner (met tip)

pkoelewijn

Mocht je ooit in Trinidad, Cuba belanden ga dan dineren bij Restaurante Museo 1514 (op de Plaza Mayor, rechts van de kerk). Je eet hier van het porselein van oma en drinkt uit het kristal van opa. Nog eens wat anders dan dat kristal van AH. Mocht je er niet durven eten (een bord is meer waard dan een diner....) ga dan in elk geval even langs om foto's te maken van de prachtig gedekte tafels. Het diner, film naar het boek van Herman Koch vond ik zozo (geen aanrader nadat je het boek gelezen hebt).

'252383' door corinde '252383' door corinde

CubaHavana

CubaHavana

Just a street in...Ha

corinde

Eens in de 2 maanden bezoek ik deze stad en iedere keer zie ik weer een nieuw straat, plein of doorkijk. De hele stad is een groot decor voor fotografen. Tip, loop juist niet door het toeristisch gedeelte van de stad maar juist door de straten waar de cubanen koken, op straat de dag doornemen en muziek maken.

'489053' door NanneThewis2013 '489053' door NanneThewis2013

CubaHavana

CubaHavana

Buena Vista wijk in..

NanneThewis2013

De Buena Vista wijk is vooral bekend vanwege zijn muziekkanten. Het is een heel sfeervolle wijk, de mensen zijn er vriendelijk en gastvrij. Alles leeft op straat en de bevolking probeert, eigen producten te verkopen (bijv. fruit) zonder dat ze opdringerig zijn. Ondanks alle armoede, die je er ook duidelijk ziet voelt het niet onveilig. De mensen zijn al blij met weinig. Tip, neem pennen en potloden, zeep tandpasta, shampoo mee. In Cuba is hier een te kort aan.

'489024' door Suuzer '489024' door Suuzer

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Uitzicht over...Trini

Suuzer

Trinidad is een van de mooiste steden in Cuba. Mede dankzij de Unesco-Werelderfgoed status is het een van de best bewaarde koloniale steden in de wereld! De vrolijk gekleurde huizen geven een schitterend beeld als je door het historisch centrum loopt. De autovrije straten met zijn kinderkopjes in het centrum geven je het idee dat je in het verleden terecht bent gekomen. Je kunt er heerlijk rondwandelen je begint op Plaza Mayor, het middelpunt van de oude stad. Vanaf dit prachtige pleintje kun je verschillende musea, kunstgalerijen en marktjes bezoeken. De marktjes zijn erg leuk. Een prachtig uitzicht over de stad heb je vanaf de toren naast het Museo de la Lucha Contra Bandidos (over de strijd tegen de contrarevolutionairen)

'58635' door enteri '58635' door enteri

CubaHavana

CubaHavana

Knap lelijk

enteri

Een cubaanse oude vrouw die haar geld verdiend door te modeleren in Havana. Deze cubaanse beroemdheid is intussen op vele foto's wereldwijd te bewonderen.

'486268' door harfra '486268' door harfra

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Stoomtrein door Valle

harfra

Als je geluk hebt en hij is niet stuk, dan kun je vanuit Trinidad met een oude stoomtrein een prachtige treintocht maken door de heuvels van Valle de Los Ingenios. De trein brengt je voor zo’n 10 CUC (ongeveer 9 Euro) in een uurtje naar de haciënda van Pedro Iznaga in Manaca. De haciënda ligt midden tussen de suikerrietplantages en is tegenwoordig een museum waarin de slavernij uit de 18e eeuw d.m.v. kunst wordt uitgebeeld. Nabij de haciënda staat de Manaca Iznaga Toren. Pedro Iznaga liet deze toren speciaal bouwen om zijn slaven te kunnen observeren. Vanuit de top van deze toren heb je een prachtig overzicht over de Valle de Los Ingenios.

'18972' door alu '18972' door alu

CubaHavana

CubaHavana

Cubaanse sigaar

alu

Vrouw met Cubaanse sigaar

'458859' door dennisenroel '458859' door dennisenroel

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Cienfuegos corridors

dennisenroel

Welkom in Cienfuegos. Door een prachtige baai en veel Frans-koloniale invloeden wordt deze stad ook wel de 'parel van het zuiden' genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen aan het centraal gelegen Parque Martí. Hier werpen we een blik door een zuilengang die het plein omzoomt. Grappig detail: de openbare telefoon aan de gele zuil in het rechter deel van de foto.

'501793' door Suuzer '501793' door Suuzer

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Historie, regenwoud e

Suuzer

Weggestopt in het uiterste oosten ligt de oudste nederzetting van Cuba, Baracoa. Het gebied is een van de minst bezochte gebieden van het land. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lokale bevolking hun tradities hebben behouden. Baracoa is omgeven door weelderige regenwoud en prachtige afgelegen stranden. Je vindt er veel Cacaobomen, het is dus ook leuk om een cacaoplantage te bezoeken en vergeet niet om de lokale chocolade proeven! Op de rivier Toa kun je kano- boot en vlottochten maken. De rivier kronkelt door de jungle van de vallei die werd uitgeroepen tot een natuurreservaat. De rivier is de grootste rivier in Cuba, en is 130 km lang, en heeft 72 zijrivieren. Vanuit je bootje kunt u genieten van het imposante silhouet van de 575-meter hoge El Yunque. Dit gebied moet je gezien hebben als je Cuba bezoekt!

'310717' door konne000 '310717' door konne000

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Manaca Iznaga toren

konne000

Zo´n 12 km. voor Trinindad, komend vanaf Sancti Spiritus, ligt de Manaca Iznaga plantage, waar omstreeks 1840 ongeveer 350 slaven leefden. De slavenhutten ( barracanos) staan er nog en deze 45 m. hoge toren van 7 verdiepingen. Elke verdieping verschilt van de volgende qua vorm en decoraties. De eerste 3 zijn vierkant, de bovenste vier achthoekig. De toren diende o.a. als uitkijktoren, vanwaar men toezicht hield op de slaven. Vanaf de top, die via een steile houten trap bereikbaar is, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Aan de voet van de toren staat de klok, die vroeger werd geluid aan het begin en het eind van de werkdagen. Een bijzondere plek!

'111744' door fotoar '111744' door fotoar

CubaHavana

CubaHavana

Vrouw met sigaar

fotoar

opname gemaakt in havana met nikon d 200

'489864' door pkoelewijn '489864' door pkoelewijn

CubaHavana

CubaHavana

Winkelen

pkoelewijn

In Cuba valt er niet veel te winkelen. Er wordt weinig interessants geproduceerd of geïmporteerd. Maar er zijn zeker een paar mooie lokale producten: sigaren en rum. De moeite waard om aan te schaffen, maar bepaald niet goedkoop. Het handwerk dat op markten wordt aangeboden is ook bijzonder leuk en spotgoedkoop! Ben weer gezwicht voor een geborduurd tafellaken...

'458529' door pkoelewijn '458529' door pkoelewijn

CubaHavana

CubaHavana

Our man in Havana

pkoelewijn

" Our man in Havana"(1959) is een film die gemaakt is naar de gelijknamige roman van Graham Greene, Hoofdrol: Alec Guinness. De man op deze foto is ook filmster. Elke ochtend trekt hij zijn mooie pak aan en begeeft zich naar de Plaza de la Catedral waar hij, tegen betaling, poseert met een enorme sigaar. Hij heeft nu even een rookpauze. Zijn werksigaar rust tussen zijn benen .

'489784' door pkoelewijn '489784' door pkoelewijn

CubaVinales

CubaVinales

Boer zoekt kopers

pkoelewijn

In Vinales bezochten we een tabaksboer die ons de hele productie van tabak, van zaaien tot oogsten en drogen uitlegde in zijn tabaksschuur. De boeren mogen 10 % van de tabaksoogst voor zichzelf houden. Daar draaide hij zelf sigaren van. Op die manier kon hij een aardig pesootje bijverdienen aan de toeristen. De merkloze sigaren waren wel veel goedkoper dan de fabriekssigaren. Zo een bezoek is gratis, de sigaren natuurlijk niet

'458862' door pkoelewijn '458862' door pkoelewijn

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Song of the South

pkoelewijn

Dit is de Jutia Conga, een soort boomrat. Het beestje wordt in principe beschermd, maar Cubanen eten ze graag met noten en honing. Doet me denken aan mijn recept van Konijn met pruimen en kriekenbier en dat brengt me op Broer Konijn, ons allen bekend, In de film "Song of the South"van Walt Disney (1946) konden we voor het eerst kennis maken met Broer Konijn , de listige langoor.

'452054' door dennisenroel '452054' door dennisenroel

CubaVinales

CubaVinales

Mural de la...Prehist

dennisenroel

Naar een idee van Celia Sánchez Manduley, de ex-levenspartner van Fidel, schilderde een team onder leiding van Leovigildo González Morillo in 1961 deze 'monsterlijke' rotsschildering op de rotswand van de Mogote dos Hermanas. Het laat de evolutie zien van amoebe tot mens. Op dringend verzoek van Fidel werden er ook dinosaurussen geschilderd, hoewel deze nooit op Cuba hebben geleefd.

'486100' door harfra '486100' door harfra

CubaHavana

CubaHavana

Havana beroemdheid

harfra

Wie kent haar niet! Degenen die een bezoek aan Havana hebben gebracht zullen haar ongetwijfeld kennen. Deze dame zit iedere dag op haar vaste stekkie te pronken met een zelf gerolde Havana sigaar. Om een zakcentje bij te verdienen mag je haar tegen een kleine vergoeding fotograferen. Het nadeel is dat ze te erg haar best doet om te poseren. Ik maakte deze opname onopgemerkt op een afstandje en deed daarna toch nog een bijdrage in haar geldbakje.

'404749' door carelschutte '404749' door carelschutte

CubaHavana

CubaHavana

Habana Vieja, de oude

carelschutte

Habana Vieja, de oude binnenstad van Havanna, is een waar eldorado voor liefhebbers van licht, kleuren, pasteltinten, vergankelijkheid en onverwachte ontmoetingen. Het is alsof je telkens een nieuw schilderij binnenstapt.

'449633' door dennisenroel '449633' door dennisenroel

CubaHavana

CubaHavana

Plein van de Revoluti

dennisenroel

De Plaza de la Revolución in Havana is wereldberoemd door de toespraken die Fidel Castro er ter ore bracht aan miljoenen Cubanen. Kenmerkend zijn de afbeeldingen van Fidel Castro (rechts) en Che Guevara (links) op de overheidsgebouwen aan de overkant van het plein. Op de voorgrond rijden een aantal klassieke auto's voorbij. Even openen voor het beste beeld!

'522009' door SLens '522009' door SLens

CubaVaradero

CubaVaradero

Hier wil je toch...he

SLens

Varadero is zeker een toeristisch plekje, maar als je wat van de hotels af gaat vind je prachtige (vrijwel lege) stranden.. De heerlijke zee, zonnetje en een blauwe lucht, wie wil dat nou niet! :)