Centraal Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Monumentale trein in Santa Clara

Centraal Cuba,
Cuba


We bezoeken Santa Clara. Niet vanwege de schoonheid van de plaats, maar vanwege het feit dat hier in 1958 de laatste Guerrilla slag onder leiding van Che Guevara plaats vond, waarmee er een einde aan de Batista-dictatuur kwam. Ik heb al eerder foto's geplaatst van het complex ter nagedachtenis aan "Comandante Ernesto Che Guevara " wat een museum en een mausoleum van Che Guevara omvat.
Minstens zo belangrijk is de Tren Blindado waar je hier een stukje van ziet. De geblindeerde munitie trein viel in handen van de opstandelingen door een list. Voor de trein had een groepje de rails opgebroken en toen de machinist terug wilde steken, stond er een bulldozer achter en daarachter waren de rails ook opgebroken.
De trein ontspoorde en het kleine groepje opstandelingen gooide er molotovcocktails onder, zodat de aanwezige soldaten in de trein dachten dat ze door een overmacht werden aangevallen.
Toen ze naar buiten kwamen, waren ze verbaasd dat ze niet werden gefusilleerd. Velen gaven zich over en sommigen voegden zich zelfs bij het verzet.
Deze man heeft het allemaal meegemaakt. Hij geeft rondleidingen in het treinstel dat er nog staat.