Tortuguero

'313218' door pddenooijer '313218' door pddenooijer

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Pura vida

pddenooijer

Geen bijster originele titel, ik weet het.... 't is wel gelijk waar ik aan denk! Net terug uit dit prachtige land, waar wij letterlijk werden overvallen door de prachtige natuur en al haar bewoners. Wát een prachtland!

'508085' door Sandral '508085' door Sandral

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Tortuguero

Sandral

Tortuguero N.P is alleen per boot of vliegtuig te bereiken.Wij, die de voorkeur hebben om individueel te reizen, zagen ertegenop om ons hier met grote groepen mensen te laten vervoeren, excursies te doen en samen te eten. Achteraf is dit erg meegevallen, omdat de leiding bij Pachira Lodge alles tot in de puntjes en strak organiseerde. Natuurlijk wordt je een beetje geleefd, maar dit N.P. moet je daarom echt niet overslaan. We hebben leuke en mooie herinneringen aan de excursies canopying, wandelen met de gids door de “achtertuin”, de boot-tour en een bezoek aan het stadje en het strand. Deze foto haalt dat gevoel weer terug. Zachte, zwoele wind, zeegeruis, getjilp en andere oerwoudgeluiden. Drankje erbij en slenteren over het park van de ene chillplek naar de andere. Starend naar de sterrenhemel en de taxibootjes die af en toe voorbij gaan...

'490367' door deerik '490367' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Neushoorn

deerik

Met m'n snufferd in het gras om op ooghoogte te komen met deze groene leguaan. Dit was een flinke jonge van zo'n 1,5 meter. Grappig ook de 2 horens op zijn neus, zou het familie zijn van.....?

'492444' door deerik '492444' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Dubbel Dekker

deerik

Twee roodoogmakikikkers, of ook wel roodoogboomkikkers genoemd die elkaar wel heel erg leuk vinden. Aan het begin van de regentijd planten ze zich voort. Tijdens het voortplantingsritueel roept het mannetje de vrouwtjes door te kwaken. Het zijn de vrouwtjes die actief op zoek gaan naar een geschikt mannetje. Het mannetje klampt zich als hij werd verkozen op de rug van het vrouwtje vast en bevrucht de eieren. De eieren, die blauwachtig van kleur zijn, worden als grote eierklompen op de onderkant van boven water hangende bladeren gelegd. Aan het eind van de ontwikkelingsfase in het ei lost de gelatine van het ei op waardoor de larven als het goed gaat in het water vallen. Hier ontwikkelen ze zich verder tot kleine Roodoogkikkertjes.

'378719' door nita92 '378719' door nita92

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Roodoogmaki

nita92

De roodoogboomkikker of roodoogmaki heeft als het licht is een perfecte camouflage. Ze drukken zich dan geheel groen plat tegen bladeren aan en zien er dan erg vreemd uit vind ik. Als het donker wordt komen deze nachtdiertjes tot leven en laat hij zijn mooiste kleurtjes zien, waaronder de knaloranje vingertjes en de blauwe kleuren aan de zijkant. Met een zaklamp op pad vonden wij ze vanaf ongeveer 1 meter in de beplanting. Erg leuk om 's-avonds op speurtocht naar deze kleurrijke kleine kikkertjes te gaan. Ze zijn prachtig om te zien.

'553639' door deerik '553639' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

De helmbasilisk

deerik

Deze hagedissensoort wordt ook wel Jesus Christ hagedis genoemd, omdat het dier op zijn achterpoten over het water kan rennen. Ze hebben huidflapjes tussen de tenen, en richten zich op als ze rennen, met de voorpoten langs het lichaam gestrekt. Men dacht altijd dat in principe ieder dier over water kan rennen, als het maar genoeg snelheid ontwikkelt en niet te zwaar is. Pas recentelijk bleek uit onderzoek dat het niet zozeer gaat om bovengenoemde lichaamsaanpassingen, maar met name om de exacte manier waarop de dieren de poten bewegen op het wateroppervlak; een miniem foutje in deze complexe beweging en de dieren plonzen in het water. (Wiki)

'497543' door deerik '497543' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Verstoppertje

deerik

Krokodillen en kaaimannen zijn meesters in onverwachte aanvallen. Ze besluipen hun prooi onderwater of verstoppen zich tussen de vegitatie. Deze viel ook haast niet op....

'487466' door deerik '487466' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Groene IJsvogel

deerik

Deze groene ijsvogel (Chloroceryle americana) heb ik in Tortuguero gefotografeerd. Een goede techniek is om je statief voorop het bootje te zetten. Als je vogel nadert, zet je de motor v/d uit, je drijft dan langzaam en stil dichterbij, zodat hij langer op zijn plekje blijft zitten, om uit eindelijk de gewenste foto te maken. p.s. zorg voor een wat snellere sluitertijd want je bootje ligt nooit helemaal stil....

'357334' door Floydian '357334' door Floydian

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Gaudy Leaf Frog

Floydian

Ik ben geen natuurfotograaf, dus verwacht verder geen hoogstandjes. Een reden voor mij om naar Costa Rica te gaan was het zien van vele mooie vogels, landschappen.....en kikkers. En vooral om deze rood-oog-boom-kikkers te fotograferen, of zoals hij het meest bekend is; "Gaudy Leaf Frog" (Agalychnis Callidryas). Ook weer uit een tijd (2003) dat het woord digitaal al was uitgevonden, maar je nog amper een camera zag...lekker op film geschoten dus. Camera; Canon EOS 1n RS Lens; Canon 100mm 2.8 Macro Flash; Macro Ring Lite ML-3 Exposure; onbekend Aperture; onbekend Film; Fuji Provia 100F slide film Scanner; Nikon Coolscan LS4000

'240393' door FRIEDAJANSEN '240393' door FRIEDAJANSEN

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Hallo

FRIEDAJANSEN

Hallo daar ben ik dan. Zie ik er niet mooi uit met mijn oranje pootjes??? Op de rest van mijn lijf zijn ook nog allemaal mooie kleuren. Als ik slaap dan zie je alleen maar groen. Ik vouw mijzelf zij plat mogelijk op en verstop mij dan onder een blad. Leuk dat je even naar mij gekeken hebt!

'315128' door pddenooijer '315128' door pddenooijer

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Uitkijken!

pddenooijer

Tja, je moet echt uitkijken waar je loopt daar in Costa Rica. Hangen ze niet boven je in de boom, dan liggen ze wel aan je voeten. Tot grote ellende van mijn vrouw moest ik er uiteraard zo dicht bij mogelijk komen. We zagen deze slang, ik weet helaas niet welke, langs het water van één van de waterwegen van Tortuguero. Midden in de prachtige jungle....

'459168' door deerik '459168' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Kermit the Frog

deerik

Ondanks dat het wat toeristisch is geworden blijft Tortuguero een van mijn favoriete parken in CR. Heerlijk varen en beestje kijken. 's-Avonds na het eten, hoor je hoe het oerwoud ook nog 's-nachts leeft. Deze Roodoog boomkikker (ook wel een Gaudi Kikker genoemd vanwege zijn kleuren), is dan een graag gezien model.

'299894' door burch10 '299894' door burch10

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Groefkopadder een van

burch10

Van de 135 soorten slangen die in Costa Rica voorkomen zijn er maar zeventien giftig. Costa Rica kent twee groepen, de groefkopadders (o.a. de lanspuntslang of fer-de-lance) en de koraalslangen. De grootste slang van Costa Rica is de boa constrictor. Een voor mensen relatief ongevaarlijke wurgslang met een maximale lengte van 3,5 meter.

'488404' door afrika '488404' door afrika

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Toekan

afrika

In het prachtige natuurpark Tortuguero hebben we talloze bloemen, planten, luiaards, hagedissen, kikkers en vogels kunnen spotten. Deze Toekan (weet eigenlijk niet eens zeker of het een Toekan is) was er daar een van.

'486661' door deerik '486661' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Draakje

deerik

De groene leguaan (Iguana iguana) is een hagedis die wel 2 meter lang kan worden. Het misschien wel de meest indrukwekkende soort van alle leguanen. Mijn zoon van 3 wist ze als geen ander te spotten, tijdens ons verblijf in Tortuguero, 'Kijk een draakje'!

'499615' door afrika '499615' door afrika

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Stekelig type

afrika

Bij de resort in Tortuguero waar we een paar dagen logeerden liepen twee gigantische leguanen rond. Prachtige en prehistorische beesten. Het is fantastisch om met een boot door de jungle te varen. Je komt er krokodillen, luiaards, talloze vogels, kikkers en vlinders tegen. en daarnaast heel veel verschillende vegetatie. Ook is Tortuguero beroemd om zijn zeeschildpadden. Toen wij er waren (eind december) waren de eieren jammer genoeg net uitgebroed en hadden de schildpadjes die het overleefd hadden al het ruime sop gekozen.

'232506' door feline '232506' door feline

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Red eyed tree frog

feline

De boomkikker kan wanneer volwassen een afmeting van 65 millimeter bereiken. De soort is meestal egaal groen van boven (soms met gele vlekken) en heldergeel aan de onderzijde. De voorzijde van de poten is groen en de onderzijden zijn geel of wit. De dijen variëren bij volwassen exemplaren in kleur van blauw-paars tot blauw-zwart. De soort heeft ogen met gouden randen, die veranderen naar rood naar de ooghoeken toe. De kleurintensiteit van de ogen is variabel tussen verschillende exemplaren.

'511194' door haroldtravel '511194' door haroldtravel

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Kiekeboe!

haroldtravel

De groene boomkikker is wel één van de beroemdste dieren van Costa Rica. Het is een behendige klimmer die met name 's nachts actief is. Gelukkig was er hier eentje wakker om even voor de lens te poseren.

'495581' door deerik '495581' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Basilisk

deerik

Deze basilisk (Basiliscus vittatus) kan inclusief staart, 45-55 cm lang worden. Deze is bruin maar ze kunnen ook olijfgroen zijn. Vanaf zijn kop, heeft hij twee geel-witte strepen, deze lopen over de verticale zwarte strepen op zijn rug, tot aan de staart. Als ze schrikken rennen ze net zoals de Basiliscus plumifrons meestal over het water weg, mits ze zich nabij het water bevinden

'458637' door IngeJ25 '458637' door IngeJ25

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Roodoogmakikikker

IngeJ25

De kikker kwamen we tegen in de tuin van onze lodge in Tortuguero. We waren nog niet eens de jungle in geweest en we hadden al zoveel dieren gespot.

'453692' door CarlavanOoij '453692' door CarlavanOoij

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Montezuma oropendolas

CarlavanOoij

Deze vogel is een troepiaal soort. Het zijn grote vogels van zo'n 35-50 cm en leven hoog in de bomen waar ze voornamelijk vruchten eten. Als er een aantal bij elkaar in een boom zitten kun je ze niet missen want ze maken allerlei vreemde kreten. Ze hebben een breed scala aan geluiden variërend van zeurend tot hard kakelend. De helder geel en kastanjebruine veren worden door inheemse culturen gebruikt als versiering bij ceremoniële gelegenheden.

'487579' door deerik '487579' door deerik

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Groen groen groen

deerik

Het water in de rivieren en kanalen van Tortuguero staan onder invloed van de getijden van de oceaan. Op het moment rond de getijden wisseling, is de stroming bijna verdwenen en is het water vaak een perfecte spiegel.

'511951' door Sandral '511951' door Sandral

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Boottocht naar...Tort

Sandral

Je kunt per boot óf per vliegtuig naar Tortuguero. Wij nemen de boot, net als vele anderen en na 2x een bustransfer vanuit San José (met ontbijt onderweg) stappen we na een herschikking van alle passagiers (ieder moet naar zijn eigen hotel/lodge), eindelijk in de goede boot, op naar Tortuguero. Dit boottochtje brengt ons door het regenwoud naar één van Costa Rica’s mooiste nationale parken. Onderweg genieten we van de prachtige vegetatie en zien we onze eerste krokodillen en tropische vogels. Na een heerlijke lunch in Pachira lodge strijken we neer in onze kamer, na 7 uur onderweg te zijn geweest.

'447228' door CarlavanOoij '447228' door CarlavanOoij

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Amerikaanse...Reuzeni

CarlavanOoij

In een bootje varend door de geulen en kanalen van Tortuguero (oostkust Costa Rica) hebben we veel gezien. Deze Amerikaanse Reuzenijsvogel hadden we ook in andere delen van Costa Rica al gezien maar dit was er eentje die er eens goed voor ging zitten. Als een waar model liet hij zich steeds van een andere kant zien. Zo zie je hier goed de witte ring om zijn hals waaraan hij zijn Engelse naam te danken heeft (Ringed Kingfisher) als ook de mooi gekleurde buik en zijn gestreepte staartveren.