Northwest Territories

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

End of the Dempster

Northwest Territories,
Canada


Yes, we did it! We staan aan het eind van de Dempster Highway, in het plaatsje Inuvik. Na 725 km 'hobbelen' over een eindeloze gravelweg vol gaten en losse stenen hebben we het doel bereikt: Inuvik, in de Northwest Territories van Canada. In Inuvik wonen ruim 3.000 mensen. Het hele stadje is gebouwd op permafrost en de huizen zijn op palen gebouwd. Ook alle leidingen en riolering zijn bovengronds.
Dit was een van de meest avontuurlijke reizen die we ooit gemaakt hebben; met een kleine pick-up camper rijden over de Dempster Highway naar Inuvik. Deze gravelweg is Canada’s meest noordelijke highway. Deze weg heeft precies halverwege 1 tankstation en brengt ons over de poolcirkel naar Inuvik. Voor menig reiziger is het trotseren van deze 'magische' weg een droomwens, en ook voor ons was dit het geval.
De Dempster Highway begint 42 km ten zuiden van Dawson en is in 1979 geopend voor verkeer. Op de goede stukken weg halen we “snelheden” van 60 a 70 km p/uur, op de slechte stukken gemiddeld 40 km p/uur. De omgeving is prachtig, dus het is geen straf om hier rustig te rijden. De bestuurder moet echter wel z’n blik goed op de weg houden, om diepe kuilen en stenen op tijd te ontwijken! We staan regelmatig stil, voor een foto of om opspringende stenen door langsrazende trucks te ontwijken. Onderweg zien we een lynx, grizzlyberen en meerdere caribou. Het is onvergetelijk, en een groot avontuur. Jaren geleden schreef ik hierover een blog op deze website, voor de geïnteresseerden:
https://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/canada/yukon/blog/8697/over-de-dempster-highway

(mijn foto is een scan)