Sierra Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ozogoche Festival

Sierra Centraal,
Ecuador


De Lagunas de Ozogoche vind je in Parque Nacional Sangay, op zo'n twee uur rijden van Riobamba. In de periode rond de equinox in september vliegen duizenden zandplevieren over dit gebied op hun weg van Alaska naar het warme zuiden. Wanneer ze boven de Ozogoche meren vliegen, plegen de beestjes massaal ‘zelfmoord’ door zich op mysterieuze wijze vanaf grote hoogte in het ijskoude water te storten. De dode vogels spoelen aan op de smalle strandjes langs de meren en locals uit de hele omgeving komen speciaal naar Ozogoche om de vogels te verzamelen voor een feestmaal.

Rondom dit bizarre fenomeen vindt het Ozogoche Festival plaats waarin tradities in ere worden gehouden en waar ruimte is voor paardenwedstrijden, muziek en heel veel eten. De beste gegrilde forel ooit heb ik gegeten bij het piepkleine restaurantje aan het begin van het park. Een absolute aanrader.

En voor de muzikale opluistering worden niet de minste artiesten ingeschakeld, zo begreep ik van onze gids. Hij werd helemaal wildenthousiast toen, naar later bleek, de grootste ster van Ecuador en Peru naar hem zwaaide. Zo loop je dus ook nog zomaar een Ecuadoraanse 'celebrity' tegen het lijf op een dode-zandplevieren-festival.