Paaseiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Anakena – Paaseiland – onder de wateroppervlakte

Paaseiland,
Chili


Duiken op Paaseiland, het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij dit bijzondere Polynesische eiland in de Stille Oceaan op ongeveer 6 uur vliegen van Santiago, hoofdstad van Chili.
Maar het kan én hoe. Het zicht is erg goed, soms tot wel 70 meter en zoals het deze unieke plek betaamt doet zijn onderwaterwereld zeker geen afbreuk aan dat gegeven.
Vulkanisch gesteente en koraalriffen zijn hier vermengd geraakt, hetgeen een prachtig contrasterend geheel oplevert. Langs de westkust (rond hoofdstad Hanga Roa) vind je op veel plaatsen tunnels en zelfs grotten waarmee het buitenaardse gevoel compleet zal zijn. Toen ik las over de onderwater-Moaï was het duidelijk, er moest en zou gedoken worden op Paaseiland!

Vanwege het onstuimige weer, flinke golfslag en troebel zicht, viel de duikspot met de gezonken Moaï voor ons helaas af. Zodoende vertrokken we per 4x4 naar de noordzijde van het eiland waar Anakena beach zijn onderwaterleven zou onthullen. We hebben er genoten, een onvergetelijke plek om je als duiker te mogen begeven.
Op de foto een blauwe kogelvis (of puffer fish) in zijn habitat.

Wij gingen via Mike Rapu kopje onder, met een professionele maar zeker ook gezellige duikcrew.
http://mikerapu.cl/