Chili

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Valparaíso – Chili – met heel je creatieve hart

Chili


‘Syncopated, dilapidated, colorful and poetic, Valparaíso is a wonderful mess’ (de openingszin over Valparaíso in de Lonely planet). Als je op zoek bent naar een bijzondere stad, kan het bijna niet anders dan dat je getriggerd wordt door deze zin.
Mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval meteen gewekt en na er nog wat meer over gelezen te hebben en een visuele eerste indruk opgedaan te hebben, was ik overtuigd. Deze gezellige kleurrijke janboel van een stad moest bezocht worden tijdens onze reis.

Onze indruk:
Een stad waar op het gebied van architectuur en artisticiteit alles mogelijk lijkt te zijn en het nog wonderwel samen gaat ook. Een stad met alle kleuren van de regenboog en alles wat er verder nog te mixen valt met zwart/wit en die kleurtjes. Heuvels, smalle trappen, liften, een wirwar aan straatjes en steegjes met af en toe een knus pleintje. Streetartists lieten zich volledig gaan op de muren van Valparaíso. Multitalenten maar ook de beginnelingen, iedereen mag en kan zijn of haar gang gaan. Het haalt duidelijk het beste in de bewoners van Valparaíso naar boven op creatief gebied. De een hangt zijn complete verzameling wieldoppen trots op zodat iedere passant ervan kan genieten, de ander leukt die saaie betonnen trap langs zijn huis op met mozaïek, weer een ander is creatief met plastic als plantenbak en waar tegelwijsheden niet persé op een keurig tegeltje hoeven te passen, denk groots en vooral out of the box is het credo.

Wij hebben in Valparaíso onze ogen uitgekeken en met een grote glimlach uren rond gewandeld op zoek naar de mooiste en meest bizarre uitspattingen op kunstzinnig gebied. Een stad waar iedereen hun creatieve hart laat spreken en je het bewijs daarvan terug vinden kunt vinden op plekken die je niet voor mogelijk houdt ;)