image
Getty Images

Vergeet Zwarte Zaterdag: zo maak je een ontspannen roadtrip door Europa

Met de auto op reis gaan in de zomervakantie stelt je voor de nodige uitdagingen. Zelfs al is het geen Zwarte Zaterdag wil drukte op de weg weleens zijn tol eisen. Tenzij je deze tips met alternatieve routes volgt! Terwijl even verderop automobilisten elkaar verwensingen naar het hoofd slingeren, kom jij heerlijk uitgerust op je vakantieadres aan.

1. Een ontspannen roadtrip door Frankrijk

Pont-en-Royans. Foto: Getty ImagesPittoresk Pont-en-Royans met zijn kleurrijke hangende huizen. Foto: Getty Images

Het is een jaarlijks terugkerende bron van ergernis en leedvermaak, afhankelijk van of je als vakantieganger naar Zuid-Frankrijk rijdt of werkzaam bent als nieuwslezer bij de publieke omroep. De Autoroute du Soleil, waar zwarte uitlaatgassen de zon tijdens menig zomers weekend aan het oog onttrekken, is met recht berucht.

Traject Autoroute Du SoleilDaarom verlaat jij nog voor Lyon de A6 voor een tussenstop in Parc naturel régional du Vercors. Je vermijdt de drukte van Grenoble en manoeuvreert door de nauwe straatjes van het pittoreske Pont-en-Royans met zijn kleurrijke hangende huizen, voor je door de dramatische Gorges de la Bourne naar Chichilianne slingert. Nadat je hebt genoten van een goede nachtrust en het fenomenale uitzicht op de Pas de l’Aiguille, waar je met een beetje geluk steenbokken, marmotten en vale gieren spot, rijd je verder naar het zuiden.

In de omgeving van het dorpje Serres verken je het religieus erfgoed van Parc naturel régional des Baronnies Provençales. In 2,5 uur wandel je langs middeleeuwse torens, kapelletjes en een Joodse tombe. Is het te laat om verder te rijden? Geen probleem, het vlakbij gelegen Observatoire des Baronnies Provençales organiseert geregeld sterrenkijkavonden in dit stukje Frankrijk waar je ’s nachts geen hand voor ogen ziet. 

De veelkleurige okergroeves van Rustrel vormen je laatste tussenstop. Tussen de door weer en wind geërodeerde rotsformaties waan je je in het Wilde Westen, maar terwijl even verderop de cowboys elkaar verwensingen naar het hoofd slingeren in de file, kom jij heerlijk uitgerust op je vakantieadres aan.

Wil je een langere tussenstop in deze regio? In Columbus Travel editie 102 vind je een uitgebreide reportage over Vercors!

2. Een ontspannen roadtrip door Duitsland

Cirkelvormige binnenstad van Nördlingen. Foto: Getty ImagesDe middeleeuwse stadsmuren van Nördlingen staan nog fier overeind. Foto: Getty Images

Het is het bekende verhaal in Duitsland: overal wegwerkzaamheden, elke zomer weer. Alleen al tussen Würzburg en München tellen we negen Baustellen op GoogleMaps.

Autoroute DuitslandDaarom verlaten we de A3 nog vóór Würzburg. Op de plek waar de barokke Festung Marienberg boven de Main uittorent, begint de Romantische Strasse langs 29 historische Beierse dorpen en steden. Hiertussen zitten toeristenmagneten als Rothenburg ob der Tauber en de sprookjeskastelen van Hohenschwangau en Slot Neuschwanstein, maar ook minder bekende pareltjes die een relaxte omweg meer dan waard zijn.

Nog geen half uur van de Autobahn vind je de vele vakwerkhuizen en historische Marktplatz van Lauda-Königshofen. Vanuit deze wijnstad, waar het goed wandelen en fietsen is in de glooiende heuvels aan de Tauber, rijd je naar de perfect cirkelvormige binnenstad van Nördlingen. Het moet een beste knal zijn geweest, toen hier vijftien miljoen jaar geleden een meteoriet insloeg met een snelheid van 70.000 kilometer per uur. Het resultaat is nog altijd spectaculair: op de randen van de inslagkrater werden de middeleeuwse stadsmuren opgetrokken die vandaag de dag nog nagenoeg intact overeind staan.

Hoe zuidelijker je in Beieren komt, hoe afwisselender het landschap wordt, met karstgrotten en het dreigende kasteel van Harburg op een rots hoog boven het stadje, voor je de Donau bereikt in het stadje Donauwörth met zijn fraaie middeleeuwse centrum. Met de Goldene Gans, het Donauwörther Brauhaus, Schlossbrauhaus Schwangau en nog twintig andere brouwerijen op de route hoeven ook bierliefhebbers geen enkele haast meer te hebben om snel op hun eindbestemming te arriveren.


3. Een ontspannen roadtrip door Slovenië en Kroatië

Het slot van Predjama, Slovenië. Foto: Getty ImagesIn het Sloveense kasteel van Predjama waan je je in een middeleeuws sprookje. Foto: Getty Images

‘Drie uur wachttijd voor de Karawankentunnel…’ Alleen al het noemen van deze befaamde doorsteek doet het angstzweet bij de gemiddelde Slovenië-ganger uitbreken. En dan zwijgen we nog over de wanstanden van augustus 2020, toen Oostenrijk tot verscherpte grenscontroles besloot met een nachtmerriewaardige twaalf uur durende file tot gevolg.

roadtrip slovenië en kroatiëWaarom zou je de Karawankentunnel ook nemen? Wij kiezen liever voor de haarspeldbochten van de Ljubeljpas (technisch gezien de Ljubeljtunnel). Vanaf Podljubelj rijd je in een uurtje naar het prehistorische grottenlabyrint van Rakov Škocjan. Ooit lag hier een kilometerslange grot waar een woeste onderaardse rivier kolkte, tot het plafond van de grot het begaf. Nu wacht in de met rotsblokken bezaaide vallei in Slovenië achter elke bocht een doorkijkje naar de volgende nevelig groene wereld, vol stenen boogbruggetjes en  natuurlijke rotsbogen.

Verder naar het westen vind je een ridderkasteel dat rechtstreeks uit een Lego-catalogus lijkt te komen. Onder het kasteel van Predjama - een van de 7 Nieuwe Wereldwonderen van Europa! - liet kasteelheer Erazem Predjamski een geheim netwerk van gangen uithakken. Hoe inventief zijn ontsnappingsroutes ook waren, de Sloveense Robin Hood kwam roemloos aan zijn einde: toen de vijand had achterhaald waar het toilet zich bevond, schoten ze Erazem er met één welgemikte kanonskogel vanaf.

In Kroatië tot slot is er geen reden om halsoverkop naar de zuidpunt van Istrië te rijden. Het vissersplaatsje Vrsar aan het fjordachtige Limski Kanal, het grootste rivierdal van de Middellandse Zee, was terecht geliefd bij Giacomo Casanova.

In Kroatië valt nog veel meer te beleven. We geven je 6 redenen waarom je nú naar Kroatië wilt gaan!

4. Een ontspannen roadtrip door Zwitserland en Italië

Isola San Giulio, Italië. Foto: Getty ImagesHet romantische Isola San Giulio is de perfecte plek om rond te dwalen. Foto: Getty Images

Zolang de reisadviezen bij het minste zuchtje om kunnen slaan, blijft de auto het meest veilige vervoermiddel. Je bent immers snel weer thuis, mocht de situatie in je vakantieland verslechteren. Nou ja, snel … Met al die extra auto’s wordt het deze zomer nóg drukker op de Europese wegen. Dat voorspelt weinig goeds voor knelpunten als de Gotthardtunnel — en succes met het vinden van een parkeerplek aan het Lago Maggiore, Comomeer of Gardameer.

Roadtrip Zwitserland en ItaliëHoe vermijd je de drukte onderweg naar Italië? Je begint met een al bijna vergeten noord-zuidverbinding in Zwitserland: de autotrein van Kandersteg naar Goppenstein. Toegegeven, het kost een paar tientjes, maar zelfs op drukke dagen wacht je zelden langer dan een half uur voor je auto aan boord mag. De treinrit in je eigen auto door een lange bergtunnel is een belevenis op zich.

Na je boemelpauze ga je weer fris de weg op. Leuk! Want zo heet je volgende bestemming. Het dertiende-eeuwse Schloss Leuk is niet eens de meest indrukwekkende bezienswaardigheid in het stadje; dat is de Église Saint Étienne. In de catacomben van het kerkje bevindt zich een tientallen meters lange muur van hoog opgestapelde schedels.

Een warmer gevoel krijg je van het romantische Isola San Giulio, een uur rijden over de grens in Italië. Vergeet de drie grote meren en neem het pontje naar het kleine eilandje midden in het Ortameer, waar je heerlijk tussen eeuwenoude gebouwen en kerkjes dwaalt.


Wil je meer van dit soort tips? Bekijk dan onze themapagina 'Roadtrips'.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!