image
Getty Images

De beste apps en websites voor roadtrips en treinreizen: 9 tips

Op zoek naar de mooiste wildkampeerplekken of een allesomvattende treinbijbel? Met deze negen apps en sites plan je de perfecte reis.

Zo plan je online je roadtrip

Roadtrip apps. Foto: Getty ImagesGa goed voorbereid op reis met onze vier favoriete roadtrip-apps. Foto: Getty Images

1. Bereken de kosten van je reis

Voor de actuele verkeerssituatie zweren we bij Google Maps, maar ViaMichelin helpt je internationaal pas echt goed op weg. Je krijgt verschillende route-opties, waarbij niet alleen tijd en afstand met elkaar worden vergeleken, maar ook de CO2 -uitstoot en de geschatte kosten van de rit, opgesplitst in brandstof en tolkosten. Bij langere reizen krijg je suggesties voor overnachtingsplekken halverwege de route.


2. Vind de ultieme (wild)kampeerplek

Op pad met je camper? Met de app Park4Night vind je campings, de mooiste wildkampeerplekken, plaatsen om grijs water te lozen, fraaie uitzichtpunten en nog veel meer op 50.000 plekken wereldwijd.


3. Navigeer door moeilijke landen

Met de navigatie-app Navmii vind je óók de weg als je offline bent. Handig dus voor een roadtrip in een land dat buiten je belbundel valt. Zorg ervoor dat je vóór vertrek (gratis) de kaarten downloadt van alle landen waar je komt, maar vertrouw niet blind op de voorgestelde route. Soms laat Navmii je een onverklaarbare omweg rijden, al is de app juist in ‘moeilijke’ landen zoals voormalige Sovjetrepublieken verrassend accuraat.


4. Verdwaal nooit meer

Nóg een navigatie-app, is dat nodig? Ja, want waar andere apps je van A naar B brengen, open je OsmAnd op het moment dat je uit je auto of camper stapt. De supergedetailleerde opensource-kaarten tonen wandel- en fietsroutes, picknickbankjes, bakkerijen, watertappunten en ga zo maar door — ook als je offline bent. Je kunt tot zeven (land)kaarten downloaden in de gratis versie.


Zo plan je online je treinreis

Handige apps voor treinreizen. Foto: Getty ImagesDeze vier apps zijn absoluut handig voor jouw treinreis! Foto: Getty Images

1. Boek treinkaartjes in West-Europa

Wat met vliegtickets wél kan, is voor treinreizen helaas nog altijd niet mogelijk: met een paar klikken een kaartje van jouw station naar waar dan ook kopen. Trainline komt het dichtst in de buurt. Hier koop je samengestelde tickets van aanbieders in Nederland, België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Italië. Op de kalender zie je in één oogopslag op welke dagen jouw rit het goedkoopst is. Ook de kortingskaarten van verschillende vervoerders zijn hier geldig.


2. Stippel een internationale treinreis uit

Of je nu van een avontuurlijke treinreis naar Lapland, Oost-Europa of Istanbul droomt, je planning begint op Bahn.de. Ook al kun je hier je ticket naar Vilnius of Athene niet rechtstreeks boeken, dit is wél het meest complete spoorboekje binnen Europa.


3. Kom altijd op tijd

Vind treintijden en -verbindingen offline met de Eurail/Interrail Railplanner-app, reserveer je zitplaats voor treinen waar dit verplicht is en check welke voordelen je krijgt met je Interrail Pas, ook op veerboten en in bussen.


4. Word treinfanaat

Treinfanaat Mark Smith is The Man in Seat Sixty-One. Zijn prijswinnende website is in ruim twintig jaar tijd uitgegroeid tot een allesomvattende treinbijbel. Treintijden, tips voor het kopen van kaartjes en treinpassen, inspiratie voor de mooiste trajecten ter wereld en informatie over het meenemen van je fiets, kinderen, grote koffers of hond — je vindt het hier allemaal, voor heel Europa en ver daarbuiten.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.