image
Vellah

Dit is het machtigste paspoort ter wereld

Reizen zonder beperkingen: het klinkt in deze tijd waarin corona bij alle grenzen roet in het eten gooit als een fabeltje. Toch kun je met sommige paspoorten behoorlijk wat vrijheid bedingen, zelfs met de reisrestricties die COVID-19 opwerpt. Reizigers vanuit de Verenigde Arabische Emiraten mogen zich geluksvogels noemen: hun paspoort verleent toegang tot maar liefst 160 bestemmingen. 

Dat blijkt uit de rangschikking die Arton Capital's Passport Index bijhoudt, op basis van landen waar paspoorthouders heen kunnen reizen zonder voorafgaand aan de reis een visum te hoeven regelen. Reizigers met een VAE-paspoort kunnen zonder visum of met een visum bij aankomst zelfs in tijden van corona naar maar liefst 160 bestemmingen reizen.

Dat de Verenigde Arabische Emiraten zo hoog staan, komt mede omdat het land zelf COVID-19-grenssluitingen heeft opgeheven. Daarnaast subsidieerde de VAE verschillende landenpavilioens voor derdewereldlanden op de Expo 2020 Dubai in ruil voor visumvrije verdragen. 

Nederland scoort hoog

Toch doen wij het als kikkerland ook niet bijzonder slecht in de ranglijsten. Waar Zweden, Finland en Italië de tweede plaats delen met visumvrije toegang tot 153 bestemmingen, mogen Nederlanders visumvrij naar maar liefst 152 bestemmingen reizen. Dat geldt ook voor reizigers uit Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Korea en Zwitserland.

Onderaan de lijst, op de 89e plaats, bungelen Afghanistan en Irak: reizigers uit deze landen zijn zonder visum op slechts 34 bestemmingen welkom. Syrië doet het met 35 bestemmingen niet veel beter. 

De effecten van COVID-19 op reizen

Arton Capital laat goed zien wat de effecten van corona zijn op de mogelijkheden om vrij te reizen. Het positieve nieuws is dat er een duidelijke opleving te zien is in de wereldwijde mobiliteit: in 2020 gaven 's werelds krachtigste paspoorten visumvrije toegang tot slechts 112 bestemmingen. België, Finland, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Zwitserland deelden die toppositie dat jaar.

Wanneer je deze tijdelijke coronavirusgerelateerde reisverboden opheft, ziet de reisvrijheid voor houders van veel van deze krachtige paspoorten er heel anders uit. Als je bijvoorbeeld de Henley Passport Index bekijkt, die zijn meest recente ranglijst op 11 januari 2022 heeft gepubliceerd zonder rekening te houden met reisverboden voor COVID-19, staan de Japan en Singapore bovenaan de ranglijst met toegang tot 192 bestemmingen. Nederland volgt op de vierde plaats met 188 bestemmingen. 

Houd er rekening mee dat de ranglijst van Arton meer onderhevig is aan verandering, aangezien de reisbeperkingen van COVID-19 in de loop van 2022 kunnen veranderen. Ga voor de volledige ranglijst naar henleypassportindex.com en paspoortindex.org.


Machtigste paspoorten ter wereld in 2022 volgens de Passport Index van Arton Capital:


Machtigste paspoorten ter wereld van 2022 volgens de Henley Passport Index:

Zonder COVID-19-reisbeperkingen zijn de krachtigste paspoorten van 2022 ter wereld:

  • Japan, Singapore (192 bestemmingen)
  • Duitsland, Zuid-Korea (190 bestemmingen)
  • Finland, Italië, Luxemburg, Spanje (189 bestemmingen)
  • Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Zweden (188 bestemmingen)
  • Ierland, Portugal (187 bestemmingen)
  • België, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten (186 bestemmingen)
  • Australië, Canada, Tsjechië, Griekenland, Malta (185 bestemmingen)
  • Hongarije, Polen (183 bestemmingen)
  • Litouwen, Slowakije (182 bestemmingen)
  • Estland, Letland, Slovenië (181 bestemmingen)

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!