image
Getty Images

Deze 14 Europese dorpen betalen je om er te komen wonen

Altijd gedroomd van je eigen plek onder de zon? Die droom kan nu werkelijkheid worden. Verschillende Europese dorpen maken zich zo’n zorgen over het afnemende aantal inwoners dat ze met aanlokkelijke acties en bonussen (soms tot meer dan €50.000!) proberen expats aan te trekken. Ga jij voor Spanje, Italië, Ierland of Zwitserland? 

In heel Europa worden aanlokkelijke acties opgezet om nieuwe inwoners te trekken. En dat is niet zonder reden: veel plattelandsgebieden hebben te maken met een vergrijzende bevolking, doordat jongeren naar de stad verhuizen of ervoor kiezen geen kinderen te krijgen. Om dit tegen te gaan, moedigen sommige lokale overheden buitenlanders aan om zich daar te vestigen. Volgens Time Out kondigde Italië eind vorig jaar aan dat het mensen € 30.000 zou betalen om naar een aantal van zijn plattelandssteden te verhuizen. Zo werden recentelijk acht huizen in Sant'Elia te koop gezet om de economie van de stad te stimuleren.

Aan dergelijke aanbiedingen zijn uiteraard voorwaarden verbonden. Veel dorpen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan gezinnen met kinderen, of mensen die van plan zijn kinderen te krijgen als ze eenmaal gesetteld zijn. Ze hebben ook een garantie nodig dat ze van plan zijn er op lange termijn te blijven wonen.
Na de coronapandemie zijn vooral digital nomads een belangrijk toeristisch doelwit geworden. In tegenstelling tot de traditionele toeristen blijven thuiswerkers vaak weken of maanden in een gebied, waardoor geld wordt gesluisd naar de lokale economie. Om deze doelgroep aan te trekken, hebben kleine steden en dorpen wereldwijd speciale programma’s met aanlokkelijke financiële prikkels gecreëerd. Zo willen verschillende Spaanse dorpen digitale nomaden tot 3.500 dollar betalen om te verhuizen: het National Network of Welcoming Villages probeert buitenlanders naar Spanje te lokken met co-working-ruimtes, snel internet en een compensatie voor de verhuiskosten. De deelnemende dorpen zijn naar eigen zeggen ‘klein, goedkoop en boordevol charme’. Zo zouden de kosten van levensonderhoud zo laag kunnen zijn als €150 en niet meer dan €400 per week. Als digital nomad kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Benarraba, een stad met minder dan 500 inwoners in Malaga in de noordelijke regio van Andalusië;
  • Tolox, een schilderachtig dorpje ook in Malaga, met slechts 2.250 inwoners, gelegen in de bergen van de Sierra de las Nieves;
  • De stad Oliete in de regio Aragon, met 343 inwoners en ‘een levendige culturele en culinaire scene’;
  • Het dorp Kuartango in het natuurpark Gorbeia in Baskenland met 430 inwoners.
  • Tejada, op de bergachtige Canarische Eilanden, een klein stadje slechts een uur rijden van de kust;
  • San Vicente de La Sonsierra in de regio La Rioja met 1.030 inwoners.

Ook in Italië worden de pijlen gericht op workationers. Zo biedt de zuidwestelijke, zonovergoten Italiaanse regio Calabrië tot €28.000 aan mensen die willen verhuizen naar een dorp met minder dan 2.000 inwoners. Het initiatief hoopt ontvolking tegen te gaan en degenen die geïnteresseerd zijn in een aanvraag moeten veertig jaar of jonger zijn en binnen negentig dagen na acceptatie van hun aanvraag naar de regio verhuizen. Ze moeten ook een bedrijf starten of werk vinden.

Maar dat zijn niet de enige initiatieven. We zetten er nog 14 op een rij!

1. Betaald wonen in Ierland

Clare, Ierland. Foto: Getty Images

Ierland biedt genereuze financiële prikkels aan mensen die willen verhuizen naar een van de afgelegen eilanden van het land.Het initiatief maakt deel uit van het 'Our Living Islands'-beleid van de regering, dat tot doel heeft een aanwas te stimuleren onder de bevolking van dertig gemeenschappen die niet met het vasteland zijn verbonden door bruggen en afgesneden door de getijden. Als onderdeel van het project zal de Ierse regering meer dan €80.000 betalen aan nieuwe inwoners van deze offshore-gemeenschappen. Potentiële bewoners moeten een woning kopen op een van de eilanden. Het aangekochte gebouw moet vóór 1993 zijn gebouwd en minimaal twee jaar leeg hebben gestaan en de uitbetaalde vergoeding moet ten behoeve komen van de woning, door bijvoorbeeld de fundering aan te pakken, te isoleren of te verbouwen. 


2. Betaald wonen in Italië

Bivona

Bivona, Sicilië. Foto: Getty Images
Het pittoreske Siciliaanse dorp Bivona wil middels financiële prikkels nieuwe inwoners lokken om de lokale economie te stimuleren en de dorpsgemeenschap nieuw leven in te blazen. Wie zich verkast naar het kleine dorp midden op het eiland mag rekenen op een beloning van maar liefst €30.000. Reken er wel op dat dat geld in sommige gevallen ook nodig is om van te overleven: de werkgelegenheidsopties ter plaatse zijn niet heel groot en het dagelijks tempo ligt waarschijnlijk een stuk lager dan je gewend bent.  Daarentegen geniet je wel van warme Italiaanse gastvrijheid, een mediterrane levensstijl en een hechte gemeenschap. 


Candela

Candela, Italië. Foto: Getty Images
Ook Candela, een kleine stad met ongeveer 2.700 inwoners in de zuidoostelijke regio Puglia is bereid om de portemonnee te trekken om nieuwe inwoners te lokken. De stad biedt alleenstaanden € 800, koppels € 1.300 en gezinnen € 2.000 om erheen te verhuizen. Om in aanmerking te komen, moeten nieuwkomers een woning huren in Candela, waar ze fulltime willen wonen, en ook een baan vinden die minimaal € 7.500 per jaar verdient. 


Petralia Soprana

Petralia Soprana, Italie. Foto: Getty Images

Petralia Soprana, dat wordt gepresenteerd als een van de mooiste dorpen van Sicilië, is een van de meest recente dorpen die een aanlokkelijk initiatief is gestart. Het dorp ten zuidoosten van de hoofdstad Palermo kent momenteel 2.992 inwoners, maar meer dan vijftig huizen staan leeg. Om die weer bewoond te krijgen, biedt de gemeente tot € 5.000 aan aan nieuwe bewoners. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet je echter wel een pand in de gemeente kopen – en zo nodig restaureren.


Presicce-Acquarica

Presicce-Acquarica, Italie. Foto: Getty Images

Ook Presicce-Acquarica in de Zuid-Italiaanse provincie Lecce in Puglia betaalt nieuwe inwoners tot €30.000 om in de gemeente, die bestaande uit de steden Presicce en Acquarica del Capo, te komen wonen. En dat niet alleen, voor elke baby die daar wordt geboren mag je op nog eens €1000 rekenen. Het geld moet echter wel worden gebruikt om een onbewoond pand van vóór 1991 (en dat zijn er nogal wat) in het gebied te kopen en te renoveren én individuen of gezinnen moeten zich officieel inschrijven in de stad. 


Sardinië

Sardinie. Foto: Getty Images

Sardinië staat bekend als toeristische trekpleister maar als het op inwoners aankomt, kampt het eiland met teruglopende aantallen. Bekend om zijn zandstranden, blauwe luchten en turquoise wateren, wil de mediterrane idylle de uittocht tegengaan. De regering heeft daarom maar liefst 45 miljoen euro gereserveerd voor een hervestigingsplan, genoeg om 3.000 subsidies te dekken. Wie bereid is naar Sardinië te verhuizen, krijgt een beloning van maar liefst € 15.000. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten mensen wel verhuizen naar een Sardijnse gemeente met minder dan 3.000 inwoners en het geld moet worden gebruikt om een huis te kopen of te renoveren. Als nieuwe inwoner ben je verplicht fulltime op het eiland te wonen en je binnen 18 maanden na aankomst te registreren voor permanent verblijf op Sardinië.


Salemi

Salemi, Sicilië. Foto: Getty Images
Salemi, een charmant dorp op het Italiaanse eiland Sicilië, probeert nieuwe inwoners aan te trekken door huizen aan te bieden voor slechts €1. Hiermee wil de gemeente de bevolkingsafname tegengaan en het historische karakter van de stad behouden. In Salemi wonen hoeft geen straf te zijn: hier proef je nog de authentieke Italiaanse cultuur, lik je je vingers af bij de heerlijke Siciliaanse keuken en word je omringd door prachtige landschappen. Het renoveren van je huis binnen drie jaar kan echter als een uitdaging worden beschouwd.


3. Betaald wonen in Spanje

Griegos 

Griegos, Spanje. Foto: Getty Images
Het dorp Griegos in het oosten van Spanje kent momenteel slechts 130 inwoners. In hoop op nieuw bloed biedt de gemeente zowel een baan als drie maanden gratis huur aan nieuwkomers. Daarna is de huur nog maar € 225,- per maand en krijgen bewoners € 50,- extra voor elk kind tussen de 4 en 18 jaar.


Olmeda de la Cuesta

Olmeda de la Cuesta. Foto: Getty Images
Het minuscule dorp Olmeda de la Cuesta  in Cuenca is een toeristische attractie op zich: het is de enige bekende stad in Spanje met meer sculpturen dan inwoners. Het is de thuisbasis van ongeveer 21 inwoners, maar de 'beeldenboulevard', of Paseo de las Esculturas, heeft volgens de laatste telling 85 kunstwerken. Het dorp veilt percelen bouwgrond voor slechts € 200 tot € 300 per stuk. De enige voorwaarde die geldt, is dat degene die een kavel koopt, verplicht is om er binnen maximaal drie jaar een woning op te bouwen, met de bedoeling er ofwel in te gaan wonen ofwel deze aan iemand anders te verhuren. 


Ponga
Ponga, Spanje. Foto: Getty Images

Ponga, een gemeente met 600 inwoners in het noordwesten van Spanje, betaalt buitenlanders elk €3000 om daarheen te verhuizen. Voor elke baby die daar wordt geboren, wordt nog eens €3000 gegeven. Om van het aanbod gebruik te kunnen maken, moet je je er wel toe verbinden om minimaal vijf jaar in Ponga te blijven wonen.
Met een Unesco-biosfeerreservaat in het hart van de Cantabrische bergen voor de deur, is de stad een paradijs voor wandelaars. Het ligt bovendien op slechts een uur rijden van de kust.


Rubiá

Rubia, Spanje. Foto: Getty Images
Het Spaanse dorp Rubiá in het noordwesten van Galicië, op dik twee uur rijden van Santiago de Compostela, kent momenteel slechts 1.400 inwoners. Om dat aantal op te krikken wil de gemeente nieuwe bewoners - bij voorkeur gezinnen - tot € 150 per maand betalen om daar te wonen. Met de regeling hoopt de gemeente het aantal leerlingen op lokale scholen te vergroten. 


A Xesta

A Xesta, Spanje. Foto: Getty Images
Xesta, een klein dorp met minder dan honderd inwoners in het noordwesten van Spanje heeft zo’n 125 leegstaande panden die het wil vullen. Je krijgt er geen geld op toe om erheen te verhuizen, maar met een huur van slechts € 100 per maand kan het nog steeds als een buitenkansje gezien worden.


4. Betaald wonen in Zwitserland

Albinen, Zwitserland. Foto: Getty Images

Dat Zwitserland bekendstaat als rijk land wordt nog maar eens bevestigd door de actie van het pittoreske dorpje Albinen in de Zwitserse Alpen, op een berghelling in het kanton Wallis, op iets meer dan een uur rijden van skiresort Verbier. De gemeente met minder dan 250 inwoners biedt aan gezinnen meer dan €50.000 om daarheen te verhuizen. Het ligt De gemeente biedt 25.000 Zwitserse frank (€ 25.300) aan volwassenen onder de 45 jaar om daarheen te verhuizen en 10.000 Zwitserse frank (€ 10.120) per kind. Klinkt te mooi om waar te zijn? Het kent dan ook wel wat haken en ogen. De regeling staat in eerste instantie open voor Zwitserse staatsburgers of in aanmerking komende buitenlanders die lang genoeg in Zwitserland hebben gewoond om een verblijfsvergunning C te krijgen. Aanvragers moeten in een huis wonen ter waarde van ten minste 200.000 Zwitserse frank (€ 202.310) en moeten zich ertoe verbinden om minimaal tien jaar in Albinen te wonen.

En, voor welke bestemming ga jij?!


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief