Slowakije image

Slowakije


Reisgids

Slowakije
Europa
Wildijck

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Slowakije is een opkomend land in Europa dat steeds meer reizigers aantrekt. Haar geschiedenis, prachtige natuur en culturele tradities maken Slowakije tot één van de meest interessante vakantiebestemmingen. Maar liefst veertig procent van Slowakije is bebost en het beschikt daarom ook over veel nationale parken en andere beschermde gebieden.

Uitgestrekte bossen, hooggebergtes, kronkelende rivieren, meren en watervallen, al deze natuurverschijnselen komt u tegen tijdens uw bezoek. De op één na grootste rivier van Europa, de Donau, baant gemoedelijk haar weg door heel Slowakije. De Hoge Tatra is het hoogste gebergte van het land en ligt zelfs gedeeltelijk in Polen. Steile wanden en spitse toppen, waarvan de hoogste 2655 m is. Een perfecte locatie voor een prachtige wandeling. Een leuk plaatsje waar je met een treintje naar toe kunt, is Stary Smokovec. 

Naast de prachtige natuur vind je in Slowakije veel grotten, historische steden, talloze musea en galerieën. Ook de wintersportliefhebber komt aan zijn trekken met de grote hoeveelheid skimogelijkheden en ski-resorts.De hoofdstad van Slowakije, Bratislava, is gelegen in het zuidwesten van het land aan de voet van de Kleine Karpaten slechts 60 km van Wenen. De tweede stad van Slowakije is Kosice, dicht bij de grens met Hongarije. Deze stad aan de Donau is het centrum van de Slowaakse politiek, de wetenschap, de economie en de cultuur. Het grootste deel van het 18e eeuwse historische centrum verkeert vanwege de recente restauraties in uitstekende staat. Het historische centrum is klein, maar zeker een bezoekje waard.

Wat zegt de community

(2)
Bekijk reviews >

Van onze community

Avondval bij Bachledka
Avondval bij Bachledka
Hoge Tatra NP
Canipel
Troosteloos
Troosteloos
Bratislava
Antwan

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Slowakije van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Slowakijke dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  1 januari - Dag van de republiek

  6 januari - Driekoningen (Christendom)
  Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid.

  3 april - Goede Vrijdag (Christendom)
  Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

  5 en 6 april - Pasen (Christendom)
  Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

  1 mei - Dag van de arbeid
  Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. 

  8 mei - Liberation of the Republic

  8 mei - Victory over Fascism Day

  9 mei - Dag van Europa

  1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
  Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

  Juni - Vaderdag
  Iedere derde zondag van juni is het Vaderdag. Op Vaderdag worden vaders in de schijnwerpers gezet: ze worden verwend met een ontbijt op bed of krijgen een cadeau van hun kinderen.

  5 juli - St. Cyrillus en Methodius

  29 augustus - Slowaakse Nationale Opstand
  Herdenking van de Slowaakse Nationale Opstand tegen het fascisme in 1944. Nationale feestdag en officiële vrije dag.

  1 september - Dag van de Slowaakse Grondwet
  Nationale feestdag en officiële vrije dag.

  15 september - Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (Christendom)
  Op Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (15 september, de dag na het feest van de Kruisverheffing) gedenkt de Kerk de zeven smarten van Maria.

  1 november - Allerheiligen (Christendom)
  Een christelijke feestdag waarop alle heiligen (ruim 100 000) van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

  17 november - Dag van vrijheid en democratie

  6 december - Sint Nicolaas (Christendom)
  Dit is gedenkdag (sterfdag) van de heilige Nicolaas. Sint Nicolaas leefde in de vierde eeuw en was bisschop in het Zuid-Turkse stadje Myra. Zijn sterfdag (dus niet zijn geboortedag) was 6 december. Met Sinterklaas (ook bekend als 'Pakjesavond') op 5 december, komt de Sint bij de mensen thuis om aan kinderen cadeaus en snoepgoed te geven en viert men de 'verjaardag' van Sinterklaas.

  24 december - Kerstavond (Christendom)

  25 en 26 december - Kerstmis (Christendom)

 • Slowakije – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Slowakije, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Slowakije gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type E

 • De hoofdstad van Slowakije is Bratislava.
  Het oppervlak van Slowakije is 1,2x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Slowaaks.