image
Getty Images

Een actieve vakantie op Corsica: 7 tips in de mooiste natuur

De overweldigende natuur op Corsica - van hoge bergtoppen tot turquoise baaitjes - biedt duizend-en-één mogelijkheden voor een actieve vakantie. Het Franse eiland is niet groot, maar wel een grootse reisbestemming. Wij delen zeven tips om de mooiste natuur van Corsica te ervaren.

Vakantie Corsica: waar ga jij voor?

Vakantie Corsica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Corsica is de ultieme speeltuin voor outdoorfanaten. De grootte van Corsica is ongeveer een derde van Nederland, maar in die behapbare oppervlakte liggen liefst honderdtwintig bergtoppen boven de tweeduizend meter, kraakheldere lagunes, speelplezier in de vele rivieren en historische steden als Ajaccio, Corte en Bonifacio verscholen. Reis jij over het eiland met een lange-afstandswandeling, meerdaagse fietstocht of trotseer je de kronkelende bergweggetjes met een roadtrip? Of zoek je een gezonde dosis adrenaline met via ferrata’s hoog langs de rotsen of juist dwars door de kloof met raften en canyoning? 


1. De mooiste wandeling van Corsica

Mare e mare hike Corte, Corsica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Voor wandelfanaten is Corsica een waar walhalla. Meer dan de helft van Corsica behoort tot beschermd natuurgebied, goed voor 1500 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes. De GR20 doorkruist het mediterrane eiland van noord en zuid, maar is door de immense populariteit een platgelopen route. Een minder bekend, maar minstens zo mooi alternatief zijn de Mare a Mare-routes. Je doorkruist Corsica niet van noord naar zuid, maar van oost naar west.

Er zijn drie Mare a Mare-routes: in het noorden, midden en zuiden van Corsica. De noordelijke route doorkruist Corte, het kloppende hart van het Corsicaanse hooggebergte, en bestaat uit tien etappes van doorgaans vier tot zes uur wandelen.


2. De mooiste fietsroutes van Corsica

Fietsroutes op Corsica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De GR-20 mag dan wereldberoemd zijn, het broertje GT-20 heeft die faam nog niet. Ten onrechte! De Grande Traversée is een fietsroute over de volledige ruggengraat van het eiland, van historische havenstad Bastia naar charmante vestingstad Bonifacio. Sportieve fietsers zien in de 550 kilometer, verdeeld over dertien etappes, een proef van het uithoudingsvermogen. Maar het is óók mogelijk om de benen wat meer rust te gunnen en het goed onderhouden parcours van de GT-20 per elektrische fiets te trotseren.


3. Gastronomie en mountainbiken op Corsica

Mountainbiken op Corsica. Foto: getty imagesFoto: Getty Images

Op Corsica zijn twee gebieden bekroond als uitzonderlijke mountainbikeparcours: Balagne, bij de toeristische plaats Calvi, kent maar liefst vijftien routes en 220 kilometer parcours. De regio Balagne heeft de vruchtbaarste grond van het eiland en wordt geroemd als de ‘tuin van Corsica’. En dat proef je! De olijven, groenten uit eigen tuin, wijnen … Wie hongerig wordt van de mountainbiketocht, kan onderweg na elke bocht het beste van de Corsicaanse gastronomie proeven.

Het tweede uitstekende gebied om te mountainbiken op Corsica is Castagniccia, in het midden van het eiland. Hier ligt meer dan honderd kilometer aan bewegwijzerde mountainbikeroutes. Dit centrale deel is nog een stuk minder bezocht en biedt kans het authentieke Corsica te ontdekken.


4. Snorkelen en duiken langs de kust van Corsica

Snorkelen en duiken op Corsica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Op Corsica vind je een aantal van de mooiste duikplekken in de Middellandse Zee. Met een kustlijn van meer dan duizend kilometer lang, met schitterende zandstranden, kliffen, kreken, keteldalen en beschutte baaien, is het zeer gemakkelijk om vanaf de kant de duik- of snorkeltocht te beginnen. Voor de gevorderde duiker is Revellata, vernoemd naar de vuurtoren aan de westkust, favoriet. Diepe canyons, scholen barracuda’s, uitstekend zicht en duizelingwekkende drop-offs maken van Revellata de mooiste duikplek van het Franse eiland.


5. Canyoning, via ferrata of raften op Corsica

Hiken op Corsica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Kloven, rotsen en rivieren: adrenalinejunks vinden een broodnodig shot op het eiland. Voor raften is de lente de beste reisperiode in Corsica, als het waterpeil hoog genoeg is om de rivieren te doen kolken. Canyoning kan het hele jaar door, maar biedt in de zomerperiode de ultieme speeltuin en afkoeling van de zomerse hitte. En op de grillige rotsen zijn een aantal wereldberoemde klimroutes uitgestippeld. De via ferrata’s bieden een veilig, maar wel uitdagend voorproefje om de rotsmassieven te trotseren.


6. Sup of surf over de mooiste lagunes van Corsica

Corsica is ideaal om te suppen of surfen. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Op Corsica heb je de wind altijd mee. Zo’n driehonderd dagen per jaar waait het in de zeestraat van Bonifacio. Maak gebruik van de natuurlijke elementen: kite- en windsurfen is zeer populair aan de zuidkust. En dat is niet gek: warme zon, turquoise lagunes en een stabiele wind zijn optimale ingrediënten voor surfers.

Doe je het liever wat rustiger aan op het water? Huur dan een sup bij het gouden zandstrand Palombaggia. Het ondiepe, kristalblauwe water in de baai glinstert op gunstige dagen rimpelloos; ideale omstandigheden voor een suptocht. Maar let op: sinds Palombaggia is verkozen tot een van de mooiste stranden van Europa, is het dringen geblazen in de zomer. De oplossing is even simpel als toegankelijk: reis een stukje noordelijker naar San Ciprianu. De lange, halvemaanvormige strook goudkleurig zand staat in minder reisgidsen vermeld, maar is niet minder mooi dan Palombaggia.


7. Kajak over de langste rivier van Corsica

De langste rivier van Corsica, de Tavignano, ontspringt op het Camputile-plateau, boven het fabelachtige meer van Nino. De lange reis van 89 kilometer eindigt bij Aleria in de Tyrrheense Zee. Een tocht over de Tavignano toont de bijzondere flora en fauna langs de oever, maar óók de sporen van eeuwenoude menselijke ontwikkeling. Aleria is de voormalig Romeinse hoofdstad op Corsica. Het Genuese fort Matra kijkt strategisch uit over de Tavignano en tussen Tox en Linguizzetta zijn de negentiende-eeuwse, inmiddels verwoeste kopermijnen de laatste sporen van het industrieel tijdperk. Club Nautique d'Aleria verhuurt kano’s vanaf €35 en organiseert kanotochten stroomafwaarts.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.