image
Vellah

Bijzondere activiteiten in 2023: vrijwilligerswerk in de natuur is de nieuwste trend

Achter de coulissen werken tal van natuurbeschermingsorganisaties aan het behoud van onze wereld. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Meld je aan bij een van deze partijen en word een burgerbioloog!

1. Breng de bewegingen van wilde dieren in kaart

Help onderzoekers met het tracken van sneeuwluipaardensporen in de Tiensjan. Foto: Getty ImagesHelp onderzoekers met het tracken van sneeuwluipaardensporen in de Tiensjan. Foto: Getty Images

Als je op expeditie gaat met Biosphere Expeditions, help je onderzoekers met het installeren van cameravallen, het monitoren van prooidieren en het tracken van sneeuwluipaardensporen in de Tiensjan, een gebergte in Kirgizië. Een langzaam proces, maar o zo waardevol. Het wekenlange ploeteren levert hoogstwaarschijnlijk géén glimp op van het dier dat je probeert te beschermen, maar je krijgt er wél een warm gevoel van, omdat je met je inspanningen een betekenisvolle bijdrage levert aan de wetenschap. Deze bijzondere expeditie kost € 2540 voor 13 dagen.

Voor goede daden kun je trouwens ook dichter bij huis blijven. Neem bijvoorbeeld de trein naar Bremen, waar je de terugkeer van de wolf op de Lüneburger Heide monitort. Wie het bovenstaande goed gelezen heeft vermoedt het al: veel wolven zul je tijdens een weekje Duitsland niet zien ... Voor een weekje vrijwilligerswerk in Duitsland betaal je € 1930.


2. Ga op safari in de Europese wildernis

Donaudelta in Roemenië. Foto: Getty ImagesDonaudelta in Roemenië. Foto: Getty Images

Wat heeft een ongekwalificeerde toerist te bieden die maar een paar dagen langskomt? Rewilding Europe is daar heel eerlijk in: pas als je drie maanden of langer vrijwilliger bent in een van hun acht steeds wilder wordende gebieden, zoals de Donaudelta in Oekraïne en Roemenië, de Apennijnen in Italië of Zweeds Lapland, draag je echt iets bij. Niet iedereen heeft zoveel tijd om camerabeelden te analyseren of rondslingerend prikkeldraad op te ruimen. Gelukkig zijn reizigers ook voor een korter bezoek welkom. Door een safari te boeken steun je de herwilderingsprojecten financieel en zie je hoe de lokale bevolking ecotoerisme nu omarmt, waardoor leeglopende dorpen nieuw leven wordt ingeblazen. Ga bijvoorbeeld via Rewilding Europe Travel op zoek naar de Big Five van de Apennijnen (prijs op aanvraag), of track er wolven in de winter (€ 850 voor drie dagen).


3. Help met het verzorgen van bijzondere dieren

Verzamel data en plant nieuwe bossen in het regenwoud in Belize. Foto: Getty ImagesVerzamel data en plant nieuwe bossen in het regenwoud in Belize. Foto: Getty Images

Vrijwilligerswerk met dieren? Responsible Travel vindt het prima, zolang het ethisch verantwoord gebeurt. Als je in Belize met lokale onderzoekers en vrijwilligers het regenwoud uitkamt op zoek naar zeekoeien, zul je de dieren misschien zien, maar mag je ze onder geen beding aanraken. Wat je wel doet is data verzamelen, plankenpaden timmeren en bos opnieuw aanplanten. Voor zeven dagen Belize betaal je € 1043. Hetzelfde geldt voor de dieren in een wildlife sanctuary in Thailand. Een olifantenkooi uitmesten doet het misschien minder goed in je Instagram-feed dan een foto waarop je apen knuffelt, maar maakt wel een blijvende indruk die niet in likes te vangen is. Voor die onvergetelijke ervaring betaal je € 861 voor zeven dagen.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.