image
Getty Images

Hoeveel fooi is gewenst in Afrika? Handige richtlijnen op een rij

Fooi is een manier om je waardering te uiten voor de verleende service. Wanneer je dankzij de lokale bevolking een grandioze reiservaring hebt gehad, wil je je dank betuigen met een financieel extraatje. Maar hoe zit dat in Afrikaanse landen? We bespreken een aantal reiservaringen in Afrika met de bijbehorende gewenste fooien.

Fooi is in de horeca gebruikelijk, mits je tevreden bent

Fooi-etiquette in Afrikaanse landen: zoveel tip je in restaurants

In vrijwel alle Afrikaanse landen is het gebruikelijk om fooi te geven in restaurants. In landen als Tanzania, Ethiopië en Oeganda is 5-10% normaal, in Kenia, Namibië en Botswana rekenen ze op 10% en in Zuid-Afrika doe je er goed aan om 10-15% aan te houden. Bij uitmuntende service, of juist bij klachten, kun je meer of minder geven. De fooi is optioneel, maar het is wel gebruikelijk om wat extra’s te geven aan het personeel. In alle landen geldt wel: een fooi is een teken dat je tevreden bent met de geleverde service, dus voel je niet verplicht om een fooi achter te laten als je ontevreden bent. 

In de meeste Afrikaanse landen is een service charge of gratuity  niet standaard, maar controleer de rekening er wel altijd op. Met name in Kenia kun je vaker een service tax verwachten in hotels en restaurants. In Zuid-Afrika en Namibië gebeurt dit voornamelijk bij grotere groepen en niet bij individuen. Als er een service charge wordt berekend, wordt een extra fooi niet per se meer verwacht, al kun je altijd wat kleins neerleggen als je heel tevreden bent. Zelfs als er een servicetoeslag is toegevoegd, ontvangt het personeel dit mogelijk niet als fooi, dus het is altijd een aardig gebaar om een kleine extra fooi te geven voor goede service.


Geef fooi in lokale valuta en vermijd munten

Fooi-etiquette in Afrika: geef fooi in lokale valuta en vermijd muntgeld

Onthoud dat het voor kleine ondernemers lastig of niet rendabel kan zijn om jouw euromunten of zelfs biljetten om te moeten wisselen. Zorg er altijd voor dat je fooien in de lokale valuta geeft om het voor de ontvanger gemakkelijker te maken en om de lokale economie te ondersteunen. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om je dankbaarheid te tonen. In sommige landen, zoals Kenia, Botswana en Ethiopië, is het beter een fooi in biljetten achter te laten dan in munten. Hier bestaan lage bedragen ook al in briefgeld en zijn munten vaak zodanig laag in waarde dat het als een belediging kan worden gezien als je een munt van lage waarde achterlaat. 


Laat een fooi achter in je hotel 

Fooi-etiquette in Afrika: laat een fooi achter in je hotel

Ook in hotels wordt het geven van een fooi gewaardeerd. Voor elke dienst, zoals bagageservice of kamerreiniging, is een kleine fooi passend. Het is een klein gebaar, maar het wordt zeer gewaardeerd door het personeel. Houd per dienst in Botswana 10-20 BWP aan, in Ethiopië 20-50 ETB, in Kenia 100-200 KES, in Namibië 10-20 NAD, in Oeganda 2.000-5.000 UGX, in Tanzania 2.000-4.000 TZS en in Zuid-Afrika 20-40 ZAR. 


Hoeveel fooi geef je op safari in Afrika?

Op safari in Afrika: zoveel fooi dien je te geven

Met stip op nummer één van de Afrikaanse reiservaringen staan de safari’s. Voor veel reizigers is dat dé reden om naar het continent af te reizen. De betrokken werknemers bij jouw bucketlistervaring verdienen uiteraard een fooi, maar hoeveel? 

Houd de volgende richtlijnen aan:

  • Personeel van je lodge: Ongeveer € 5 tot € 10 per dag (of het equivalent in lokale valuta). Dit is voor het gehele personeel, inclusief koks, schoonmakers en andere medewerkers. Hiervoor is vaak bij de receptie van de lodge een zogeheten tip box geplaatst. Doe je fooi in deze box in plaats van willekeurig individuele werknemers te belonen.
  • Gids op safari: tussen de € 10 en € 20 per dag (of het equivalent in lokale valuta). Dit bedrag kan worden verdeeld als je met meer dan één persoon in de groep bent. Het is een teken van waardering voor de inspanningen en kennis van de gids.
  • Tracker: Als je een speciale gids inhuurt, bijvoorbeeld voor vogels kijken of een wandelsafari, is een fooi van € 10 tot € 15 per dag passend.

Gebruik enveloppen om fooien persoonlijk te overhandigen aan gidsen, chauffeurs en andere individuele dienstverleners. Als de service uitzonderlijk is, aarzel dan niet om een grotere fooi te geven als blijk van waardering.


Taxi's, tankstations en parkeerhulpen: wat voor fooi geef je onderweg?

Taxi's, tankstations en parkeerhulpen in Afrika: zoveel fooi geef je

Als je een taxi neemt, houd dan rekening met een verhoging van 10% van de ritprijs. Veel reizigers gaan echter met een huurauto op pad. Bij tankstations is het heel gebruikelijk dat je niet zelf tankt, maar dat je wordt geholpen door lokaal personeel. Daarbij wordt vaak gevraagd om het olie- en koelvloeistofpeil te checken, de bandenspanning te controleren en/of de ruiten schoon te maken. Geef dan tussen omgerekend tussen de €0,50 en €1 fooi, wat in de praktijk neerkomt op losse munten die je bij de hand hebt.

Als je op de plaats van bestemming aankomt, wijst vaak een parkeerhulp je de juiste plek. Zij krijgen vaak geen salaris en zijn volledig afhankelijk van de fooien die ze krijgen. Een fooi van €0,50 is een passend bedrag.

Lees ook: Respectvol op reis door Afrika: de ongeschreven regels onthuld

Hoeveel fooi geef je op pad in de stad?

Fooi-etiquette in Afrika: geef 12-20 dollar fooi aan je gids

Afrikaanse landen kennen tal van bruisende steden, die je vaak met een gids zult verkennen. Zowel half-day als full-day tours zijn heel populair. Reserveer voor een halve dag €12 fooi en voor een volledige dag €20 fooi met jouw reisgezelschap. Ga je buiten de stad op pad met een gids? Houd dezelfde richtlijnen aan.

Benieuwd hoeveel fooi je dient te geven op de andere continenten? Dit is onze wereldse fooiengids!

Dat Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.