image
Getty Images

Fooien in Australië en Nieuw-Zeeland: een nieuw fenomeen Down Under

In Australië en Nieuw-Zeeland was het geven van fooi nooit een sociale verplichting, maar de vele westerse toeristen namen ook hun fooigewoonten mee. Nu is er een bijzondere mengelmoes ontstaan van soms wel, dan weer geen fooi. Ben je benieuwd hoe jij hoort te fooien in Oceanië? We helpen je op weg!

Australië: geef gemiddeld vijf dollar fooi

Fooi-etiquette in Australië: geef gemiddeld vijf dollar fooi

Met name Amerikaanse toeristen hebben met hun uitzonderlijk uitgebreide en genereuze fooiencultuur een zaadje geplant in Australië. In de grote steden en op toeristische plekken is het geven van fooi nu veel gebruikelijker dan jaren geleden. Laat de hoogte van het bedrag afhangen van de geboden service en jouw gevoel: geef bij goede service 5-10%, maar voel je altijd vrij om géén fooi te geven. Het wordt niet als onbeleefd gezien als je niets extra’s neerlegt. In je overweging kun je ook meenemen dat de gemiddelde fooi bij een maaltijd vijf dollar bedraagt. Als jij dit gemiddelde aanhoudt in Australië – soms geen fooi, soms wat meer – kun je met een gerust hart jouw reis beleven.


Nieuw-Zeeland: fooien is niet nodig

Fooi-etiquette in Nieuw-Zeeland

Een fooi geven is in Nieuw-Zeeland zeker niet verplicht. Sterker nog, de kosten voor de bediening zijn keurig meegerekend in de prijzen. Nieuw-Zeelanders geven dan ook zeer zelden extra fooi. Maar ook hier wordt er in de toeristische gebieden steeds vaker aangedrongen op fooi. Multinationals en toeristische ketens rekenen stiekem op fooi, maar in lokale horecagelegenheden hoef je niets te geven. Wil je toch graag het personeel bedanken voor hun service? Rond het bedrag dan naar boven af tot een maximum van tien precent.


Oceanië: geef fooi aan je gids

Fooien in Oceanie: gids in de Outback. Foto: Getty Images

Ook in Australië en Nieuw-Zeeland mag de gids niet worden vergeten, maar in beide landen geldt een weinig uitbundige fooiencultuur waardoor de hoogte van het bedrag laag uitvalt. Met omgerekend twee tot vier euro geef je een nette fooi. De gids is niet afhankelijk van de fooi voor zijn inkomen - in tegenstelling tot veel gidsen elders - en een kleine fooi geldt vooral als een fijn extraatje.


Benieuwd hoeveel fooi je dient te geven op de andere continenten? Dit is onze wereldse fooiengids!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.