image
Getty Images

Zo hoor je te fooien in de Verenigde Staten en Canada

Wie door de Verenigde Staten of Canada reist, ontkomt niet aan het geven van stevige fooien. De fooi wordt in deze landen niet gezien als een leuk extraatje, maar vormt zelfs een wezenlijk onderdeel van het inkomen van menig werknemer. Dat betekent ook dat jij als reiziger te maken hebt met een flinke extra kostenpost tijdens je reis. We zetten de sociale en financiële details van fooien in Noord-Amerika op een rij.

Een fooi hoort erbij, overal

Fooien in de Verenigde Staten: geef aan iedereen fooi. Foto: Getty Images

De fooicultuur in de Verenigde Staten en Canada is uitzonderlijk genereus en uitgebreid. Het percentage gewenste fooi ligt niet alleen een stuk hoger dan in Europa, ook reikt de tipping culture tot ver buiten de horeca. Zelfs de kapper rekent op een fooi tot zo’n vijftien procent. Als je een loodgieter of elektricien geen fooi geeft, kun je erop rekenen dat ze een volgende keer niet meer terugkomen.

Is er dan geen enkele plaats waar je géén fooi hoeft te geven? In fastfoodrestaurants, bij coffee-to-go en in de supermarkt is het fooien minder nadrukkelijk gewenst, maar uiteraard staat zelfs daar nog een fooienpot, just in case … Deze cultuur is voor ons Europese reizigers enorm wennen, maar zowel sociaal (het wordt algemeen verwacht) als financieel (belangrijk onderdeel van het loon) is de fooi in de Verenigde Staten en Canada belangrijk.

Europeanen zijn geneigd de fooi als een extraatje te beschouwen voor goede service, maar voor Amerikanen en Canadezen ligt dat anders. Het minimumloon in de Verenigde Staten is $7,25 per uur (dat is omgerekend €6,42), terwijl dat bedrag in Nederland al op €11,51 per uur is vastgesteld in een 40-urige werkweek. Het personeel in de horeca is dus veel afhankelijker van jouw fooi dan je gewend bent. Ga zowel in de Verenigde Staten als Canada uit van zo'n 15-20% fooi. 

Bereken de fooi over het bedrag ex. btw

Fooien in Amerika: bereken je fooi door de btw te verdubbelen

De standaard fooi in in Amerikaanse en Canadese restaurants is 15% van het totaalbedrag op je rekening. Vind je de service uitstekend, reken dan 18-20% fooi. Je berekent dit percentage op basis van het verschuldigde bedrag exclusief de btw! Let wel op: bij sommige restaurants is de fooi al inbegrepen op de rekening. Dit wordt dan aangegeven met gratuity.


Houd losse dollars op zak

Fooien in de Verenigde Staten: houd losse dollars op zak

De toerismesector draait om dienstverlening en al die behulpzame mensen rekenen op een fooi. Om niet met de portemonnee in de hand te stuntelen, is het aan te raden om losse dollars in de zak te houden. Houdt de portier een taxi aan? Geef hem twee dollar fooi. Wordt je jas aangenomen in het restaurant? Geef twee dollar fooi. Tilt een hotelmedewerker de koffers naar de kamer? Geef twee dollar fooi per koffer. Dat geldt ook als je drankjes bestelt in een bar: voor élke bestelling geef je twee dollar fooi. Met een aantal dollarbiljetten op zak kun je gemakkelijk aan de fooivoorschriften voldoen. Je wordt dan ook sneller geholpen voor je volgende ronde!


Benieuwd hoeveel fooi je dient te geven op de andere continenten? Dit is onze wereldse fooiengids!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.