image
Getty Images

De grote ov-gids voor je stedentrip: zo reis je van A naar B in 11 wereldsteden

Een goed gebruik van het openbaar vervoer is van groot belang bij het slagen van je stedentrip. Maar elke grote stad heeft zo zijn eigen transportmiddelen en als reiziger is het moeilijk daarin je weg te vinden. In deze ov-gids helpen we je op weg in de elf populairste steden binnen én buiten Europa.

Binnen Europa

1. Barcelona, Spanje: word handig met de zones

In Barcelona moet je rekening houden met zes ov-zones. Foto: Getty ImagesIn Barcelona moet je rekening houden met zes ov-zones. Foto: Getty Images

Het metronetwerk van Barcelona verbindt de belangrijke plaatsen van de stad. Bij het bepalen van de ritprijs werkt het vervoersbedrijf met zes zones. Het gehele centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden van Barcelona vallen binnen zone 1, maar populaire plaatsen net buiten Barcelona, zoals Sitges (zone 3) en Montserrat (zone 4), zijn ook goed(koop) te bereiken met openbaar vervoer.

Al het openbaar vervoer is geïntegreerd binnen één kaartsysteem. De T-Casual is de meest toegankelijke pas; hierbij koop je een tienrittenkaart voor € 11,35. Elke zone staat gelijk voor één rit. Je kunt hiermee dus tien ritjes binnen het centrum maken, of op en neer naar Montserrat (acht zones retour) en dan houd je nog twee ritten in het centrum over.


2. Berlijn, Duitsland: plan openbaar vervoer en deeltransport in één app

Openbaar vervoer in de breedste zin van het woord vind je in Berlijn. Foto: Getty ImagesOpenbaar vervoer in de breedste zin van het woord vind je in Berlijn. Foto: Getty Images

In Berlijn rijden twee verschillende soorten metro’s: de U-bahn en S-bahn. De U-bahn is de reguliere metro in het centrum, met veel haltes en korte stops. De S-bahn legt grotere afstanden af en gaat verder de buitenwijken in. De Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) heeft ál het publieke transport van de stad in de app Jelbi overzichtelijk samengevoegd. De Duitse hoofdstad is op veel fronten vooruitstrevend en ook in de deeleconomie is het een voorloper: in Jelbi zijn liefst twaalf soorten openbaar vervoer én deeltransport gemakkelijk te vinden. Zo is het mogelijk om de e-step om de hoek te reserveren en betalen, een taxi je te laten oppikken, de beste routebeschrijving voor het ov uit te stippelen of een huurfiets te vinden.


3. Londen, Groot-Brittannië: schaf de Oyster Card aan

De klassieke rode dubbeldekker van Londen vind je alleen nog op Route 15. Foto: Getty ImagesDe klassieke rode dubbeldekker van Londen vind je alleen nog op Route 15. Foto: Getty Images

De rode dubbeldekker is niet weg te denken uit het Londense straatbeeld. Wie de klassieke Routemaster aan het werk wil zien moet Route 15 nemen; op de overige lijnen rijden modernere dubbeldekkers. Een rit – ongeacht de lengte - met het openbaar vervoer kost maar £1.75 en een dagkaart £5.25. Op deze handige kaart van de Britse overheid staan niet alleen de buslijnen weergegeven, maar óók de belangrijkste bezienswaardigheden. Zo kun je gemakkelijk aflezen welke Route je moet nemen om op je plaats van bestemming te komen. De bij toeristen populaire hop-on hop-of bussen zijn zo volstrekt overbodig; het is veel goedkoper, leuker en sneller – de reguliere bussen rijden af en aan – om zélf je busroute uit te stippelen.

Ook het metronetwerk van Londen is iconisch en onmisbaar voor je transport. Vooral voor langere afstanden is er geen snellere manier dan de Underground. Meer dan drie miljoen mensen maken dagelijks gebruik van dit oudste metronetwerk ter wereld. Hierbij maakt het wel uit hoeveel haltes je aflegt in de metro, maar veel meer dan een paar pond zal het niet kosten.

Aangezien het openbaar vervoer onmisbaar is voor je stedentrip in Londen, doe je er goed aan om eenmalig de Oyster Card – de Londense variant van de ov-chipkaart – aan te schaffen voor £5. Op deze Oyster Card stort je een bepaald bedrag, waarna je hiermee in- en uitcheckt. Zo wordt altijd goedkoopste tarief aangeslagen en ben je veel goedkoper uit dan telkens losse kaartjes kopen.


4. Parijs, Frankrijk: download de app van RATP

Met de app van RATP vind je de weg door Parijs. Foto: Getty ImagesMet de app van RATP vind je de weg door Parijs. Foto: Getty Images

RATP, de ov-aanbieder van Parijs, heeft zijn eigen 9292-variant ontwikkeld: Next Stop Paris. De app toont verschillende opties om van A naar B te komen en werkt zelfs offline!

Sinds 2022 is de populaire tienrittenkaart voor de metro vervangen door de Navigo Easy, eveneens een soort ov-chipkaart. Eenmalig betaal je € 2 voor het pasje en vervolgens kun je de kaart opladen met ritten. Je hoeft nu niet meer per se tien ritten te kopen, al blijft dat wel het voordeligst: € 14,90, terwijl een los ticket € 2,10 kost.


5. Rome, Italië: meng je tussen de locals in de bus

Rome is afhankelijk van een uitgebreid en complex busnetwerk. Foto: Getty ImagesRome is afhankelijk van een uitgebreid en complex busnetwerk. Foto: Getty Images

Het openbaar vervoer in Rome is minder fijnmazig dan in andere grote steden. Er zijn maar twee metrolijnen, met een derde in aanbouw, en niet alle toeristische bestemmingen zijn daarmee goed bereikbaar: de volkswijk Trastevere ligt niet in de buurt van een metrohalte en ook onder het historische centrum liggen geen metrolijnen. Je bent dan aangewezen op het busnetwerk van maar liefst 250 lijnen en 8200 haltes. De Romeinen zijn echter niet tevreden over vervoersbedrijf ATAC, dat door gebrekkig onderhoud, het uitvallen van buslijnen en niet volgens schema rijden, al is omgedoopt tot Arrivo Tardi A Casa – ‘Ik kom laat thuis’. Daartegenover staat dat het openbaar vervoer in Rome erg goedkoop is. Een 24-uurs-kaart kost € 7 en de korting loopt hard op als je gelijk meerdere dagen aaneen koopt. De bushaltes Termini, Piazza Venezia en Argentina zijn grotere stops en vanuit hier is het gemakkelijk overstappen.


Buiten Europa

6. Bangkok, Thailand: pak de motorbike-taxi tijdens de spits

De motortjes scheuren langs het drukke verkeer van Bangkok. Foto: Getty ImagesDe motortjes scheuren langs het drukke verkeer van Bangkok. Foto: Getty Images

De motorbike-taxi is het favoriete vervoersmiddel van locals in Bangkok. In de enorm drukke wereldstad staat het verkeer, zeker tijdens de spits, muurvast. De motorbikes sjezen langs het verkeer en brengen je razendsnel van A naar B, waar de reguliere taxi’s achteraan aansluiten in de files. Reken op 15 baht (zo'n €0,40) per kilometer, al zal dit in de praktijk vaak iets hoger uitvallen voor toeristen. Wel raden we aan om alléén tijdens de spits de motoren te overwegen, aangezien de vaak jonge chauffeurs roekeloos rijden. Een taxi is buiten de spits de meest comfortabele manier van transport. Download de app van Grab (een soort Uber voor Azië) en binnen mum van tijd rijdt je taxi voor, betaal je altijd een eerlijk tarief en weet de chauffeur precies waar je naartoe moet.


7. Istanbul, Turkije: het hele reisgezelschap met één ov-kaart

In de metro ontsnap je aan het drukke verkeer van Istanbul. Foto: Getty ImagesIn de metro ontsnap je aan het drukke verkeer van Istanbul. Foto: Getty Images

Het ov-netwerk van Istanbul bestaat uit metro’s, trams, veerboten en bussen. Al het openbaar vervoer is toegankelijk met de Istanbulkart. Je doet er goed aan om deze ov-kaart gelijk op het vliegveld aan te schaffen, want je krijgt veel korting ten opzichte van losse kaartjes kopen – vaak gaat het richting de vijftig procent! Een ritje met een van de publieke transporten kost omgerekend zo’n dertig eurocent, dus veel geld hoef je niet op de kaart te storten. Ook is het geen persoonlijke kaart, dus je kunt met één kaart het gehele reisgezelschap inchecken door de kaart een aantal keer tegen de lezer te houden.

De metro is overigens de beste manier om je te verplaatsen in Istanbul. Door het chaotische verkeer in de stad staat het geregeld stil. Wie ondergronds reist vermijdt de vele verkeersopstoppingen.


8. Kaapstad, Zuid-Afrika: kies voor Uber

Binnen Kaapstad reis je met de bus of Uber. Foto: Getty ImagesBinnen Kaapstad reis je met de bus of Uber. Foto: Getty Images

Het openbaar vervoer in Kaapstad is minder uitgebreid dan veel andere grote steden. De bussen van MyCiti rijden af en aan, zijn modern en stipt, en het uitstippelen van de route is via de tool op de Myciti-website een eitje. Toch geven veel reizigers geen voorkeur aan de bus, maar aan de taxi. Aangezien het in Kaapstad niet zo gebruikelijk is om een taxi aan te houden op straat, maar telefonisch bereiken of via een taxistandplaats, is Uber een uitkomst. Je weet vooraf exact wat je kwijt bent, de betaling is digitaal en er zijn zóveel Ubers in Kaapstad dat je nooit lang op je rit hoeft te wachten.


9. Los Angeles, Verenigde Staten: ga voor gloednieuwe metrolijnen

Tegenwoordig reis je met de metro door Los Angeles. Foto: Getty ImagesTegenwoordig reis je met de metro door Los Angeles. Foto: Getty Images

De bezienswaardigheden van Los Angeles liggen ver uit elkaar en tot voor kort was het openbaar vervoer was niet op orde, maar het stadsbestuur heeft kritiek ter harte genomen: sinds 2016 liggen er zes gloednieuwe metrolijnen door de stad. Een enkele reis kost $ 1,75, een hele dag onbeperkt reizen $ 7. Op alle stations zijn gratis plattegronden te krijgen van de metrolijnen, of plan vast vooruit via Metro.net.


10. New York, Verenigde Staten: tips voor de gele taxi

De taxi is een iconisch vervoersmiddel in New York. Foto: Getty ImagesDe taxi is een iconisch vervoersmiddel in New York. Foto: Getty Images

De zogeheten yellow cabs zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van New York. Dit is, naast de metro, de meest populaire manier van transport door de wereldstad. Veel reizigers zullen al te graag eens een gele taxi wenken, zoals al talloze keren in bekende films en series is voorgedaan. Deze tips helpen je daarbij op weg:

  • Het licht in het midden op het dak van de taxi staat aan als deze vrij is.
  • Spreek een kruising van straten af in plaats van een specifiek adres, bijvoorbeeld 6th Avenue en 54th Street.
  • Houd een taxi aan die al in de juiste richting rijdt. Dit scheelt een paar straten verderop keren, terwijl de meter doorloopt.
  • Tijdens spitsuur, maandag t/m vrijdag van 16.00-20.00 uur, geldt er een spitsheffing van $ 2,50. Tussen 20.00u en 06.00u ’s ochtends is er een nachtheffing van $ 1.
  • Prijsindicatie: reken voor een korte taxirit in Manhattan tussen de $ 10 en $ 20.

11. Sydney, Australië: gratis bussen naar the Sydney Opera House

Een gratis buslijn brengt je naar Sydney Opera House. Foto: Getty ImagesEen gratis buslijn brengt je naar Sydney Opera House. Foto: Getty Images

Het openbaar vervoer in Sydney is uitstekend geregeld en niet duur. Toch telt iedere cent in het overwegend dure Australië, dus voor de portemonnee is het fijn om de gratis bussen tussen Circular Quay (nabij het Sydney Opera House) en Central Station te nemen. Ieder kwartier komt er één langs en stap je gratis in. Verder is de benenwagen een fijne optie, want de meeste bezienswaardigheden van Sydney bevinden zich op loopafstand van elkaar.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.