image
Getty Images

Zo boek jij de perfecte Airbnb: 7 insidertips voor de beste prijs-kwaliteit

Reizigers zijn dol op Airbnb’en: vorig jaar waren er liefst 393,7 miljoen boekingen via dit platform. Maar hoe vind jij in het enorme aanbod de beste accommodaties? Wij zochten uit hoe jij als reiziger de beste prijs-kwaliteitverhouding kunt regelen. Dit zijn onze zeven insidertips!

1. Houd rekening met het prijsverschil tussen continenten

Zo vind je een voordelige airbnb: kies voor een plek weg van de massa. Foto: Getty Images

De hoogte van de prijs voor een vakantiewoning via Airbnb is afhankelijk van een aantal factoren: geografie, type woonruimte en eerdere boekingen in de regio. Hoe populairder een locatie is, hoe meer je neer zult moeten leggen voor een overnachting. Wie dus létterlijk weg van de massa reist, zal een veel betere prijs-kwaliteitverhouding vinden dan wie koste wat het kost midden in het centrum van een toeristische trekpleister wil verblijven. Want waar huizenprijzen hoog zijn, zullen bewoners ook logischerwijs meer moeten vragen voor het verhuren van hun woning.

Uit onderzoek van Upgradedpoints.com blijkt dat een privékamer in Zuid-Amerika met een gemiddelde prijs van € 18 per nacht over het algemeen het goedkoopst is en Noord-Amerika met een gemiddelde prijs van € 39 per nacht het duurst. In Europa kun je voor gemiddeld € 32 per nacht een privékamer vinden. Let wel: het gaat hier om een gemiddelde! Oost-Europa compenseert flink voor dure steden als Londen en Rome, waar de prijzen vele malen hoger liggen.

 

Duurste steden ter wereld om in te verblijven:

  1. San Francisco (Verenigde Staten): € 74
  2. San Juan (Puerto Rico): € 59
  3. Los Angeles (Verenigde Staten): € 54
  4. Rome (Italië): € 53
  5. New York, Boston (Verenigde Staten): € 51

Londen en Parijs zijn naast Rome met gemiddeld € 44 en € 51 andere Europese steden kunnen concurreren met de duurste steden ter wereld. Opvallend is dat maar liefst twaalf van de 25 steden uit de lijst zich in de Verenigde Staten bevinden. De goedkoopste Airbnb-steden wereldwijd bevinden zich vrijwel allemaal in Zuid-Amerika, met name in Brazilië.


2. Slaap bij locals thuis

Zo vind je een voordelige airbnb: slaap bij locals thuis. Foto: Getty Images

Airbnb probeert ondertussen terug te gaan naar zijn roots: met nieuwe features op de site worden reizigers aangemoedigd om weer vaker bij locals te logeren in plaats van het gehele huis af te huren. De populariteit van volledige woningen is de laatste jaren enorm gestegen en de prijzen zijn daarbij door het dak geschoten. Veel reizigers waarderen de privacy en nemen de (vele) extra kosten voor lief. Think twice!  Airbnb Rooms moedigt reizigers aan om aan hun portemonnee te denken en het oorspronkelijke concept van het platform te omarmen: niet alleen zijn de kosten om een kamer bij iemand thuis te huren veel lager dan wanneer je een volledige woning huurt, ook is er veel meer interactie met de host en/of andere reizigers. Dat is geen nadeel, maar juist een mogelijkheid om in contact te treden met de locals en de beste reistips te scoren. 


3. Boek een langer verblijf

Zo vind je voordelig een airbnb: Boek een langer verblijf. Foto: Getty Images

Hoe langer je ergens verblijft, hoe lager de prijs per nacht wordt. Dit heeft met een aantal zaken te maken: de service- en schoonmaakkosten vormen een relatief kleiner deel van de totaalsom en accommodaties geven vaak korting als je langer verblijft. De nachtprijs voor een Airbnb als je deze één week huurt is gemiddeld maar liefst 32% lager dan de prijs bij een boeking voor één nacht.

Een huisje in het bos: 10 unieke vakantiehuisjes binnen Nederland

4. Reis met een grotere groep

Zo bespaar je op je airbnb: Reis met een grotere groep. Foto: Getty Images

Voor soloreizigers en koppels is Airbnb relatief duur. Volgens recent onderzoek van NerdWallet is een gemiddelde hotelkamer voor twee personen per nacht maar liefst 29% goedkoper dan een Airbnb in dezelfde stad. Maar als de groep groter wordt, pakt Airbnb juist veel goedkoper uit. Het onderzoek vergeleek de kosten van een Airbnb voor zes personen met de kosten van drie hotelkamers (ervan uitgaande dat twee personen één kamer delen). De boeking via Airbnb met zes personen was gemiddeld wel 33% goedkoper dan de boeking van hotelkamers.


5. Ga voor een bijzondere overnachting

Zo vind je een voordelige airbnb: kies een bijzondere overnachting. Foto: Airbnb.com

Airbnb is in 2008 groot geworden door de verhuur van kamers en appartementen van locals te faciliteren. Dat vormt nog altijd een belangrijk onderdeel van het platform, maar het is inmiddels veel meer dan dat. Recent is de categorie OMG-verblijven geïntroduceerd, waarbij maar grappige en buitenissige vakantiewoningen voor jou als reiziger zijn geselecteerd, zoals een gele onderzeeër tussen de sequoia's in Nieuw-Zeeland en een futuristische ufo in het Verenigd Koninkrijk. Deze WOW-woningen garanderen een bijzondere overnachting en zijn met een gemiddelde kamerprijs van €163 niet buitensporig veel duurder dan wat je vaak voor hotelkamer kwijt bent.

Ken jij 'm al? Airbnb voor historische gebouwen

6. Filter op 'superhosts'

Zo vind je de beste airbnb: filter op 'superhosts'. Foto: Getty Images

Om de reiziger een handje te helpen bij het uitkiezen van de accommodatie, worden sommige verhuurders aangeduid als superhost. Deze top-verhuurders hebben een gemiddelde beoordeling van 4,8 of hoger, wat gebaseerd is op recensies van de Airbnb-gasten die ze het afgelopen jaar hebben ontvangen. Zo weet jij dat deze hosts gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Niet alleen de goede recensies, maar ook een responsgraad van negentig procent binnen 24 uur, minder dan één procent annuleringen en minimaal tien verblijven in het afgelopen jaar zijn criteria waar een superhost aan moet voldoen.


7. Maak gebruik van de categorieën om jouw ideale airbnb te filteren

Zo vind je de beste airbnb: maak gebruik van de filters. Foto: Getty Images

Vaak heb je als reiziger een idee in je hoofd van de ideale accommodatie, maar is het eindeloos scrollen een vermoeiende opgave. Door gebruik te maken van de verschillende Airbnb-categorieën vind je sneller jouw droomplek. Via ruim zestig filters kun je aangeven waar de accommodatie aan moet voldoen: aan het strand of met panoramisch uitzicht over de bergen, een camping of kasteel, een boerderij, boot of boomhut. Zo weet je zeker dat de getoonde accommodaties voldoen aan jouw ideaalbeeld en kun je uit het resterende aanbod de juiste keuze maken.

Met deze tips scoor jij de voordeligste deal voor je hotelkamer

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.