image
iStock

De 5 beste zonvakanties in het najaar in (en nét buiten) Europa

Dit zijn de beste plekken in (en nét buiten) Europa om een weekje of langer de zon op te zoeken dit najaar: met een temperatuur die niet onder de 15°C zakt, minstens vijf zonuren per dag en een luchthaven op maximaal zes uur vliegen. Bonus: in het najaar is het hier een stuk rustiger dan in andere seizoenen, zodat je zelfs toeristische trekpleisters op je gemak kunt bezoeken.

1. Ga op in het dorpsleven op Noord-Cyprus

Noord-Cyprus. Foto: Getty Images
 • Gemiddelde wintertemperatuur: 17°C
 • Uren zonneschijn per winterdag: 7
 • Reistijd: 4 uur

Noord-Cyprus het kort
Het noordelijke deel van Cyprus, officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus, geldt internationaal als bezet gebied en wordt door veel reizigers overgeslagen. Toch is het absoluut veilig en gemakkelijk te bereizen. Achter alle stoere propaganda vind je een land met een heerlijk ruig platteland, een heel klein hartje én een bijzonder aangename temperatuur in de winter. Als je een auto huurt zie je prachtige valleien, eeuwenoude olijfboomgaarden, en de versteende getuigen van een millennia oude beschaving. Tel de magnifieke bergrug in het noorden en de goudkleurige stranden daarbij op en je wilt nooit meer weg.
 
Dit wil je doen in Noord-Cyprus
Ismael en Lois hebben het ecotoerisme zo’n beetje geïntroduceerd in Noord-Cyprus. In hun bed and breakfast, bakkerij en lekkernijenwinkel ga je op in het dagelijkse dorpsleven. Help Ismael de oven aan te steken en bak vervolgens samen met Lois een kakelvers brood. Zoals het echtpaar zegt: ‘Eten is pas lekker als het tijd kost om het te bereiden.’ Ondertussen kun je ze uithoren over de recente geschiedenis op het eiland.

Meer weten over reizen door het noordelijke deel van Cyprus? We zetten drie toptips op een rij.

2. Overwinter in zomers Kaapverdië

Zonsondergang in Ponta op Sol op het Kaapverdische eiland Santo Antao. Foto Lodge GrevenZonsondergang in Ponta op Sol op het Kaapverdische eiland Santo Antao. Foto: Lodge Greven
 • Gemiddelde wintertemperatuur: 23°C
 • Uren zonneschijn per winterdag: 7
 • Reistijd: 6 uur

Kaapverdië in het kort
Een Afrikaans land met een Europese feel en een Braziliaanse en Caribische flair: eigenlijk valt geen enkel ander land te vergelijken met Kaapverdië. De inwoners van deze exotische archipel voor de westkust van Afrika zijn vriendelijk en trots en weten bezoekers te raken met hun muzikale talenten en ongebreidelde charme. Laat je niet misleiden door geruchten en onjuistheden, vaak gevoed door de hotels op Sal en Boa Vista – ook de andere eilanden zijn veilig te bezoeken. Juist dáár kom je in aanraking met het echte Kaapverdië: dorps en onaangetast. Met een gemiddelde temperatuur van 25 graden en zes tot zeven zonuren per dag is de eilandengroep voor Europeanen bovendien een van de ideaalste plekken om te overwinteren.

Dit wil je doen in Kaapverdië
Op geen enkel eiland zie je de natuurlijke contrasten van Kaapverdië scherper dan op São Nicolau. De verschillen zijn mooi zichtbaar als je de hoogste berg op het eiland beklimt – de noordzijde is bedekt met dichte loofbossen en groene valleien, terwijl de zuidzijde kurkdroog is. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen. Boek je reis bijvoorbeeld bij Kaapverdië-specialist Voja Travel.


3. Relax aan Atlantische kust van Marokko

Surfmekka Taghazout in Marokko. Foto: Getty Images
 • Gemiddelde wintertemperatuur: 15°C
 • Uren zonneschijn per winterdag: 7
 • Reistijd: 3,5 uur

Marokko in het kort
Van het zuidwesten van Marokko kennen de meesten slechts Agadir, een drukke en moderne kuststad met een mooi strand dat is overgeleverd aan all-inclusive reizen. Maar kijk een stukje verder langs diezelfde kust – en het binnenland in – en je kunt nog volop authentieke plekken ontdekken. Naar het noorden liggen populaire en minder bekende vissersdorpjes waar surfers hun kamp hebben opgeslagen. De reden: de prachtige, constante golven van de Atlantische Oceaan. In Imsouane bijvoorbeeld proef je het echte vissersleven én kun je surfen op de langste golven van Afrika. Verder naar het zuiden ligt Taghazout, het surfmekka van Marokko, waar zo veel verschillende en mooie surfspots te vinden zijn dat ze er in Europa jaloers op zijn. En omdat de uitlopers van het Atlasgebergte hier de zee raken, is er ook landinwaarts het nodige te zien. De groene oase Paradise Valley met heerlijke natuurlijke zwembaden en duizenden dadelpalmen, is een aangename afwisseling van de zilte kust. Wil je ook nog wat cultuur en historie Dan is de stad Taroudant, ook wel petite Marrakech genoemd, een must. De eeuwenoude stadsmuren, de medina, de soek, de straatjes en pleinen zijn hier nog niet door toeristen onder de voet gelopen. 

Dit wil je doen in Marokko
Hoe lekker is het om na een dag surfen nog enkele yoga-oefeningen te doen op een dakterras, met een koele zeebries in je haren én uitzicht op de zonsondergang? Je ontspant je spieren niet alleen, je verbetert ook je balans, en die is onmisbaar bij surfen. Op diverse plekken in Imsouane en Taghazout kun je lessen volgen voor beginners en gevorderden, vanaf € 12 per uur.


4. Verken de vulkanische activiteiten op en rond Sicilië

De grote verscheidenheid van Sicilië komt tot uiting in haar theater, film en kunst, maar ook in haar bossen, grotten en honderden oude steden. Foto: Louise te Have
 • Gemiddelde wintertemperatuur: 15°C
 • Uren zonneschijn per winterdag: 6
 • Reistijd: 3 uur

Sicilië in het kort
Er zijn niet veel plekken in de wereld waar je na een middagje skiën meteen het strand op kunt gaan of een wandeling kunt maken langs Griekse, Romeinse en Arabische monumenten. De grote verscheidenheid van het Italiaanse eiland Sicilië komt tot uiting in theater, film en kunst, maar ook in de bossen, grotten en honderden oude steden. En niet te vergeten in de vele eilanden om Sicilië heen, waar stranden, modderbaden en vulkanische activiteit al sinds mensenheugenis reizigers weten te bekoren.

Dit wil je doen op Sicilië
Sicilië wordt omringd door twaalf eilanden: de zeven Eolische Eilanden in het noorden, de drie Egadische voor de westkust, het zuidelijk gelegen Pantelleria en het noordelijke Ustica. Pantelleria is het grootste eiland en van bijzonder grote schoonheid. Een must is een duik in het unieke ‘bad van Venus’, een zwavelhoudend meer in een grote vulkanische krater aan de noordkant van het eiland. De spectaculaire vulkanische zeebodem voor de kust is ideaal voor koralen en dus vissen. Je kunt hier onder andere op archeologische duiktocht gaan, ’s nachts duiken of een onderwaterfotografiecursus volgen.


5. Waan je in de woestijn in Cabo de Gata-Níjar, Spanje

Cabo de Gata-Nijar, Spanje. Foto: Getty Images
 • Gemiddelde wintertemperatuur: 15°C
 • Uren zonneschijn per winterdag: 9
 • Reistijd: 2,5 uur

Cabo de Gata-Níjar, Spanje in het kort
Het natuurpark Cabo de Gata-Níjar in Spanje is een gebied van uitersten. Het vormt de grootste beschermde kuststrook van Andalusië, heeft met de bergketen Sierra de Gata de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje in huis, en is de enige Europese regio met een woestijnklimaat. De ruige kliffen aan de kust duiken maar liefst honderd meter de Middellandse Zee in. Ondanks het woestijnklimaat schommelt de temperatuur in de winter rond een aangename 15 graden. 

Dit wil je doen in Cabo de Gata-Níjar, Spanje
Alleen al de autoroute langs de kust is hier de moeite waard, bijvoorbeeld de acht kilometer lange weg van het plaatsje Cabo de Gata naar de vuurtoren Faro de Cabo de Gata. 
Vlak voor de vuurtoren leidt links een weg omhoog naar het informatiecentrum Aula del Mar, dat duiktrips en tochten met rubberboten organiseert, en verder naar een aantal prachtstranden onderaan een klif (het laatste deel van de weg moet je lopen).


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!