image
Vellah

Dit zijn de winnaars van de Columbus Travel Awards 2022!

Afgelopen maandag werden de Columbus Travel Awards, de Oscars van de reiswereld, uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Dit zijn de binnenlandse en buitenlandse reisbestemming, reisorganisatie, start-up en reisheld van 2022! 

De afgelopen maand riep de redactie van Columbus Travel reizigers op om organisaties en individuen voor te dragen voor de Columbus Travel Awards. Het doel van de Awards is om uitzonderlijke initiatieven en personen in de reiswereld te vieren en bij een breder publiek bekend te maken. Uit de honderden fantastische inzendingen selecteerde de redactie voor elke awardcategorie drie genomineerden, en liet zich hierbij leiden door de 'break-even travel' principes voor duurzaam reizen en een simpele vraag: hoe maakt de genomineerde de wereld een beetje beter voor reizigers én de lokale bevolking? De winnaars van de Columbus Travel Awards werden bekendgemaakt tijdens de feestelijke awarduitreiking in het Sir Adam Hotel in Amsterdam op maandag 14 november.

Without further ado: dit zijn alle vijf winnaars van de Columbus Travel Awards 2022:

Buitenlandse reisbestemming van het jaar: Nieuw-Zeeland

Columbus Travel Awards - nominaties voor reisbestemming van het jaar

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft een prioriteit  gemaakt van duurzaam toerismebeleid. Onder de noemer Tiaki Promise werken toeristische instanties samen met lokale gemeenschappen om natuurparken te beschermen, bijvoorbeeld door het instellen van bezoekersquota. Voor binnen- en buitenlandse toeristen is een hilarische campagne bedacht om duidelijk te maken dat Nieuw-Zeeland meer is dan een verzameling Instagram-plekken – er is zoveel meer te ontdekken.

Nieuw-Zeeland wedijverde met de volgende genomineerden:

Slovenië
Slovenië heeft met de Green Scheme een nationaal duurzaam toerismecertificaat gelanceerd, dat breed wordt omarmd door lokale bedrijven en overheden. Als duurzame reiziger kun je met gemak je hele reis  plannen om bestemmingen en activiteiten die verantwoord worden gerund.

Zwitserland
Zwitserland is Swisstainable: het Alpenland is een van de beste landen om spectaculair natuurschoon met het ov te ontdekken, de keuken is van oudsher biologisch, en de regionale cultuur wordt met trots behouden. Kosten noch moeite worden gespaard om al dit moois toegankelijk te maken voor reizigers. 


Binnenlandse reisbestemming van het jaar: Flevoland

Columbus Travel Awards - nominaties voor binnenlandse reisbestemming van het jaar

Flevoland heeft de afgelopen jaren getoond hoe een hele regio zich op nieuwe, verrassende wijze kan profileren als culturele reisbestemming, in dit geval middels ambitieuze land art projecten onder de noemer Land Art Flevoland. Door deze spraakmakende kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars, die midden in het kunstmatige landschap zijn neergezet, kijken Flevolanders én Nederlanders met nieuwe ogen naar de provincie.

Flevoland wedijverde met de volgende genomineerden:

Rotterdam
Met de Do-rist-campagne laat de gemeente Rotterdam de metropool door de ogen van de lokale bevolking  zien: inspirerende creatieven en ondernemers die op toegankelijke en ontwapenende wijze hun passie voor vaak minder bekende plekken in de stad delen. De campagne draagt hiermee bij aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme én fungeert als uithangbord van Rotterdams tomeloze energie.

Cittaslow-gemeenten
Het Nederlandse Cittaslow-netwerk bestaat uit gemeenten die langzamer, bewuster leven als motto hebben. Minder hectisch, minder productiegericht en minder snel. De gemeenten ontplooien initiatieven en evenementen om de kwaliteit van leven voor inwoners, bezoekers én ondernemers te vergroten, en onderstrepen daarbij de waarde van een krachtige sociale gemeenschap. De deelnemende gemeenten zijn: Alphen-Chaam, Borger-Odoorn, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerde, Midden-Delfland, Peel en Maas, Vaals en Westerwolde.


Start-up van het jaar: Socialbnb

Columbus Travel Awards - nominaties voor start-up van het jaar

De website socialbnb.org is gebaseerd op een simpel maar potentieel revolutionair idee: non-profitorganisaties bieden aan reizigers huisvesting aan die een deel van het jaar leegstaat. Zo verwerven zij toch nog broodnodige inkomsten en krijgen toeristen uniek inzicht in werkzaamheden ten behoud van de plaatselijke natuur en/of cultuur.

Socialbnb wedijverde met de volgende genomineerden:

THRU-HIKING.com
Thru-hiking, het maken van langeafstandswandelingen, is bezig met een onstuimige opmars. Er worden veel nieuwe (en oude) routes ontsloten, maar waar kun je terecht voor uitgebreide, betrouwbare informatie? Het  Nederlandse platform THRU-HIKING biedt uitkomst. De gloednieuwe online community voorziet in een nieuwe informatiebehoefte en brengt reizigers en lokale partijen samen om een duurzame reisactiviteit te ontsluiten en stimuleren.

Workingremotely.nl
Oprichter Alieke Ingerman organiseert workations in het binnen- en buitenland. Niet alleen voor zzp'ers maar ook voor vaste werknemers, want een change of scenery doet een mens goed.  Haar workations nodigen je uit om langer op één bestemming te blijven en deze beter te leren kennen. Volgens de jury is workingremotely.nl een inspirerend voorbeeld van hoe de coronacrisis tot nieuwe denkwijzen over reizen en leven heeft geleid, en daardoor ook nieuwe kansen heeft geschept voor innovatieve businessmodellen.


Reisorganisatie van het jaar: CultureRoad

Columbus Travel Awards - nominaties voor reisorganisatie van het jaar

CultureRoad is een inspirerend voorbeeld van een reisorganisatie die de durf en know-how heeft om bestemmingen met een imagoprobleem te ontsluiten, van Irak tot Haïti. Bestemmingen waar juist duurzaam toerisme nog een substantiële bijdrage kan leveren aan de economische en sociale ontwikkeling.

CultureRoad  wedijverde met de volgende genomineerden:

Fair Mundo Travel
Duurzaamheid staat aan de basis van de filosofie én bedrijfsvoering van Fair Mundo Travel, dat glashelder naar zijn klanten communiceert hoe en waar hun geld wordt geïnvesteerd in de lokale bevolking en economie.

K-JAK
Met K-JAK leer je Scandinavië op unieke, duurzame wijze kennen: per kajak. Alle reizen zijn om dit vervoersmiddel heen gebouwd en bieden de mogelijkheid om een bestemming in alle rust op je in te laten werken. Volgens de jury getuigt het van lef en visie om één duurzame activiteit tot het speerpunt van je bedrijfsvoering te maken.


Reisheld van het jaar: Theo Vos

Columbus Travel Awards - nominaties voor reisheld van het jaar

Theo zet zich met zijn reisorganisatie Kara-Tunga Adventures en de Karamoja Tourism Academy vol overgave in om de cultuur en natuur van de Oegandese regio Karamoja bekend te maken onder een breder publiek en deze op duurzame wijze toeristisch te ontwikkelen.

Theo  wedijverde met de volgende genomineerden:

Patricia Zoer
Patricia laat met haar werk voor de  Banko Women Organization, een vrouwencentrum in Ghana waar je als reiziger in het Moon&Star guesthouse kunt logeren, op inspirerende wijze zien hoe toerisme op lokaal niveau van onschatbare economische én maatschappelijke waarde kan zijn. 

Roos Tieges
Als oprichter van het Thai Child Development Foundation coördineert Roos reeds sinds 2004 een breed scala aan activiteiten ter ondersteuning van hulpbehoevende kinderen op het Thaise platteland, van medische zorg en gezonde voeding tot onderwijs. Je kunt als reiziger deelnemen aan deze activiteiten en ook logeren op het terrein van de stichting.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.