MarcoPhotoWorld

'1140506' door MarcoPhotoWorld '1140506' door MarcoPhotoWorld

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Laguna niet zo rosa

MarcoPhotoWorld

Vorige week waren we op een road-trip door zuid Spanje, langs de kust. Van de vele badplaatsen in het zuiden van Alicante is Torrevieja een van de minst aantrekkelijke, maar heeft in het achterland wel een beschermd natuurpark met 2 zoutmeren, waarvan één blauw en de ander roze gekleurd, op fietsafstand van de stad. De roze kleur is niet elk moment van de dag/het jaar zichtbaar. Toen we in de middag al even aan het verkennen waren, was de zon nog hoog aan de hemel en gaven de wolken (icm een polarisatiefilter) al wel een mooi effect samen met de roestbruine zoutafzetting. We hoopten op een mooie zonsondergang en kwamen dus begin van de avond terug, maar helaas was het toen grijsbewolkt en was er zowel geen kleur in de lucht als in het water meer te bekennen, dus het fluoriserende roze van het meer hebben we helaas niet kunnen meemaken.

'1140321' door MarcoPhotoWorld '1140321' door MarcoPhotoWorld

SpanjeValencia

SpanjeValencia

Klassiek vindt modern

MarcoPhotoWorld

Ik had de tentoonstelling van de prachtige beelden van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj al 2x in museum Beelden aan zee Scheveningen gezien, en was verrast ze nu aan te treffen in de stad van de kunsten en wetenschappen (Ciutat de les Arts i les Ciènces) in Valencia. Dit architectonische gebouwencomplex in de drooggelegde Turia rivier is op zichzelf al een bijzondere bezienswaardigheid, maar met de metershoge bronzen beelden van Igor Mitoraj, helemaal adembenemend. Deze sculpturen verbeelden het concept van 'gebroken schoonheid' en door de groen geoxideerde kleur matchen ze perfect met het azuurblauwe water van dit openluchtmuseum. Nog te zien tot 16 oktober, dus mocht je binnenkort in Valencia zijn, ga dan zeker even langs! Aan het einde van de dag wordt het rustiger.

'1139946' door MarcoPhotoWorld '1139946' door MarcoPhotoWorld

ArgentiniëNoordwest Argentinie

ArgentiniëNoordwest Argentinie

Woestijnvos op extrem

MarcoPhotoWorld

Tijdens ons Puna-avontuur in NW Argentinië, kwamen we verschillende diersoorten tegen, die gemiddeld op een hoogte van 3500m kunnen overleven met extreme temperatuurschommelingen; tussen dag en nacht kan het verschil 50 graden zijn. Ook de woestijnvos is aangepast aan het extreme klimaat, en doordat hij vaak wordt gevoerd door langsrijdende mijnwerkers, zijn ze relatief "tam" langs de kant van de weg. Deze vos bekijkt de overblijfselen van een vicuña door een poema gedood.

'1138744' door MarcoPhotoWorld '1138744' door MarcoPhotoWorld

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Indiase kijkdoos

MarcoPhotoWorld

Ik heb een fascinatie voor lokale versmarkten. Sommige zijn uitdagender dan andere, en de New Market in Calcutta is er daar een van. In een oude donkere hal van het grote complex, met hoge plafonds en betonnen pilaren, worden 's morgens vroeg op de ouderwetse (bijna middeleeuwse) manier levende dieren geslacht en verhandeld. Sommigen gaan trots voor je op de foto, anderen zijn wat bescheidener. Dit kleurrijke hoekje waar gehandeld en tegelijkertijd gekookt werd, gaf mij de indruk van een kijkdoos of poppenhuis. Ze waren niet heel happig op een foto, dus ik moest hem snel maken, en in heel slechte lichtomstandigheden, dus met veel ruis. Ik was de volgende dag terug in de hoop de foto opnieuw (en beter/scherper) te maken, maar toen waren de luiken dicht.

'1138051' door MarcoPhotoWorld '1138051' door MarcoPhotoWorld

ArgentiniëNoordwest Argentinie

ArgentiniëNoordwest Argentinie

Star Wars landschap

MarcoPhotoWorld

Van de Puna de Atacama hoogvlakte ligt ca 80% in Noord-West Argentinië, maar dit is bijna niet bekend t.o.v. het Chileense stuk, dat veel meer bezocht wordt. Het is extreem qua landschap en zeer lastig te doorkruisen (er zijn geen verharde en nauwelijks onverharde wegen). Het is het droogste gebied van Argentinië, op gemiddeld 3500m hoogte, met om je heen vulkanen van ca. 6000m. Het Puna landschap is vol met onwezenlijke kleuren en contrasten, gevormd door vulkanen, zoutmeren, moerassen en lagunas en deed mij nog het meest denken aan Uyuni in Bolivia, dat er ook tegenaan ligt. Je voelt je alsof je naar een andere planeet reist bij het zien van de immense vulkanische rotsen bij Campo de Piedra Pómez. Variërend in kleur van oker tot wit, werden deze door een vulkaanuitbarsting met de kracht van een atoomexplosie duizenden jaren geleden afgezet en verspreid in de verte, zover het oog reikt; een surrealistisch beeld waarvan je je kunt voorstellen dat het wordt gebruikt voor een star wars-film!

'1137351' door MarcoPhotoWorld '1137351' door MarcoPhotoWorld

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Schakeringen van groe

MarcoPhotoWorld

Zoals zovelen is het na een inspannende reis op het vasteland van Tanzania, in dit geval met een beklimming van de Kilimanjaro en safari's in de Serengeti, goed uitrusten op Zanzibar eiland. We zaten afgelopen september bij het rustige Zuidoostelijk deel van het eiland, waar nauwelijks andere toeristen aanwezig waren, met het uitzicht van onze bungalow aan het strand op de fantastische turquoise kleuren van de zee. In de ochtend bij eb, kwamen er verschillende bontgekleurde vrouwen het strand op, om hun zeewiertuintjes bij te werken. En daarbij kwam de gehuurde telelens van de safari nog even goed van pas!

'1137117' door MarcoPhotoWorld '1137117' door MarcoPhotoWorld

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Kleine Shiva

MarcoPhotoWorld

Varanasi is een oude stad aan de oevers van de rivier de Ganges en een van de meest heilige plaatsen in India. Er wordt aangenomen dat dit de thuisbasis was van Lord Shiva, de god die vernietigt en de heerser van het universum. Sommige kinderen schilderen hun gezicht blauw om deze god te eren. Maar zou het nou een jongetje of een meisje zijn? De meningen zijn verdeeld, ook onder de Indiërs hier.

'1136953' door MarcoPhotoWorld '1136953' door MarcoPhotoWorld

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Weer netjes op zijn..

MarcoPhotoWorld

Central Mayorista de Antioquia is een enorme groothandelsmarkt in de buurt van Medellin. Dagelijks worden vooral grote hoeveelheden aardappelen, uien en andere groenten rechtstreeks aan handelaren en klanten verkocht. En na de verkoop worden de lege kratjes weer netjes opgestapeld.

'1136684' door MarcoPhotoWorld '1136684' door MarcoPhotoWorld

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Arroz Marisco op...pl

MarcoPhotoWorld

Het labyrint van de Mercado Bazurto in Cartagena wordt vaak beschreven als een stinkende uitgestrekte vuilnisbelt, alleen voor avontuurlijke zielen en in een buurt om te vermijden. Dat is het ook wel een beetje, maar als je je daaraan overgeeft ervaar je een ongelooflijk levendige plek; vol met allerhande kleurrijke levensmiddelen, energieke handel en goedlachse Costeños. Naast de verkoop van "ingredienten" is er ook een restaurantgedeelte waar men al vroeg in de ochtend bezig is om gerechten te maken. De beroemde chef-kok Anthony Bourdain promootte deze markt als culinaire hotspot ooit in zijn show, dus naast de lokale bezoekers, kwamen er ook toeristen van ver voor deze heerlijke Arroz Marisco, op plastic stoelen in het gangpad!

'1136484' door MarcoPhotoWorld '1136484' door MarcoPhotoWorld

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Doornroosje

MarcoPhotoWorld

Cartagena wordt wel de koningin van de Caribische kust genoemd; een goed bewaard gebleven koloniale stijl, een uitbarsting van kleuren en een romantische zelfs sensuele sfeer, vooral in de middagen en avonden, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en iedereen (inwoner of toerist) van de prachtige straten van deze stad geniet. De hippe oude wijk Getsemani heeft een beetje een urbex karakter, met veel graffiti en streetart. Deze zwerver heeft zijn eigen plekje gevonden met een achtergrond waarin hij verdwijnt, of is dit plekje zelfs door de artiest voor hem gecreëerd?

'1136388' door MarcoPhotoWorld '1136388' door MarcoPhotoWorld

ColombiaCaribische kust

ColombiaCaribische kust

Verse vis uit de zee

MarcoPhotoWorld

Palomino is de Colombiaanse hotspot voor backpackers; een "cool" surfstrand met palmbomen en ruige golven, stoffige wegen met veel lokale houten hutjes die de lekkerste verse sappen verkopen en soms een paar uur geen elektriciteit. Een perfecte plek om over het strand te slenteren, waar lokale vissers nog steeds met de hand vis vangen met een net en gewoon een biertje drinken terwijl je uitkijkt op zee al een dagactiviteit is.

'1136264' door MarcoPhotoWorld '1136264' door MarcoPhotoWorld

Colombia

Colombia

Pronken als...levenss

MarcoPhotoWorld

In Jardin is een klein natuurgebiedje in een ravijn, met een indrukwekkend natuurfenomeen: het paringsritueel van de Gallito de la Roca. Elke ochtend en avond vliegen deze rotshaantjes naar binnen om te krijsen, te dansen en te pronken met hun schitterende rode verenkleed in een poging indruk te maken op de dames, soms met onderlingen “confrontaties”. Na de paring laat hij het vrouwtje alleen achter om de jongen groot te brengen en gaat zelf door met pronken!

'1136142' door MarcoPhotoWorld '1136142' door MarcoPhotoWorld

ColombiaBoyacá

ColombiaBoyacá

Pozos Azules

MarcoPhotoWorld

Vlakbij het koloniale stadje Villa de Leyva, ligt op een halfuurtje lopen een prachtig natuurgebied met een aantal azuurblauwe meertjes. Het bestaat uit 7 kunstmatige bronnen die dankzij de werking van de natuur die blauwgroene tint hebben gekregen. De eerste put werd in de jaren 70 aangelegd, omdat de eigenaren van het land waar de putten zich bevinden, wilden profiteren van het water dat uit het land stroomde en een diepe put groeven om water op te vangen en te gebruiken voor verschillende landbouwtaken. Zodra het water de put vulde, werd een bepaalde kleuring gegeven door de zwavel, selenium en koper, mineralen die aanwezig zijn in de woestijngrond. Een welkome afwisseling van het stadsbezoek in deze regio van Colombia.

'1135494' door MarcoPhotoWorld '1135494' door MarcoPhotoWorld

TanzaniaMara

TanzaniaMara

Krokodil in actie

MarcoPhotoWorld

In september 2021 zaten we een paar dagen bij de Mara rivier in Noord-Serengeti Tanzania voor de migratie van de gnoes. Gelukkig was het niet al te druk (in verhouding tot normaal), desondanks stonden er bij de verschillende potentiële oversteekplaatsen verschillende jeeps met toeristen te wachten op de actie. Dit was een bijzonder fenomeen, aangezien zich er soms een massa gnoes verzamelden en het elk moment leek te kunnen gebeuren, maar ze dan evengoed weer verdwenen, om op een andere plaats weer bij elkaar te komen. Zo kun je uren wachten, totdat er ineens een gnoe een stap waagt, en de rest van de meute volgt en de Mara rivier oversteekt. Hét moment voor de krokodillen om in actie te komen. De ene keer hebben ze beet, de andere keer net niet, zoals hier het geval was. Er ligt dan toch net even iets meer sympathie bij de gnoes dan de krokodil....

'1135196' door MarcoPhotoWorld '1135196' door MarcoPhotoWorld

ItaliëEtna

ItaliëEtna

Machtige Etna

MarcoPhotoWorld

In juli 2021 tijdens een rondreis over Sicilië, ook de "verplichte" wandeling op de Etna gedaan. In de ochtend op de route ernaar toe was er een zwarte asregen, alsof de vulkaan grommend ontwaakte. Tegen de tijd dat we gingen wandelen, was het gelukkig (of helaas?) alweer wat rustiger geworden. Er zijn meerdere routes te lopen; afhankelijk van de activiteit van de vulkaan en de veiligheid, de zwaarte van de klim (familie met kinderen, of actief), maar ook de beperkte beschikbaarheid van groepen tijdens de Corona-pandemie. Wij konden tot 2200 meter komen, waarbij er geen spoortje van leven meer te zien is, maar wel een prachtig uitzicht!

'1134717' door MarcoPhotoWorld '1134717' door MarcoPhotoWorld

MexicoSan Miguel de Allende

MexicoSan Miguel de Allende

Waar is dat feestje?

MarcoPhotoWorld

San Miguel de Allende is een van de mooiste Koloniale stadjes ten noorden van Mexico Stad, met prachtige gekleurde huizen, straatjes met kinderkopjes en veel boetiekhotels, restaurants en galerieën. Een reden (of oorzaak) waardoor veel Amerikaanse gepensioneerden hier overwinteren of permanent wonen. Desondanks heeft het ook zijn oorspronkelijke karakter behouden voor de toeristen en lokale bevolking, en kun je ontspannen rondstruinen in dit charmante stadje, dat inmiddels ook Unesco-werelderfgoed is. Dit kleurrijke ballon-mannetje stak mooi af tegen de warm gekleurde vintage muren van het stadje.

'1134406' door MarcoPhotoWorld '1134406' door MarcoPhotoWorld

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Laatste zonnestralen.

MarcoPhotoWorld

Afgelopen september waren we in Noord-Serengeti bij de Mara river, voor de river crossings van de gnoe's. Bij de avondsafari waren we net een halfuurtje van het kamp verwijderd, toen de lucht begon te betrekken en vlak daarna de hemelpoort openging en we in een gigantische stortbui terecht kwamen. Onze gids ritste meteen het zeil van de jeep dicht en er was geen andere optie dan door de modderstroom terug te gaan richting het kamp. Helaas geen mooie foto's kunnen maken dus. Aangekomen bij de tent, begon het echter weer een beetje open te trekken en in de 10 minuten daarna was het even een hele mooie combinatie van donkere wolken en Afrikaans gekleurde zonsondergang. De enige mooie voorgrond in de buurt waren de rotsen, en zonder statief, met de laatste miezerregen lukte het om deze foto te maken.

'1134341' door MarcoPhotoWorld '1134341' door MarcoPhotoWorld

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

Couleur locale in...C

MarcoPhotoWorld

Het oude koloniale deel van Panama, Casco Viejo (Unesco erfgoed) wordt vaak vergeleken met Cuba's Havana, en als je rondloopt weet je waarom. Veel gebouwen zijn vervallen, met een gestutte gevel, die de schoonheid van het verleden verbergt; veel wordt nu gerestaureerd ten behoeve van boetiekhotels, winkels en trendy coffeeshops. In een enkele straat wonen nog echte families, wat deze wijk pas echt een couleur locale geeft! Welk verhaal wordt hier verteld?

'1134307' door MarcoPhotoWorld '1134307' door MarcoPhotoWorld

MexicoSan Miguel de Allende

MexicoSan Miguel de Allende

Mariachi op straat

MarcoPhotoWorld

San Miguel de Allende is een van de meest pittoreske koloniale stadjes van Mexico, waar fashionistas instagrammable foto's maken in de prachtig gekleurde straten. Dus als je dat zelf niet doet, en je bent op zoek naar een interessant object om het plaatje compleet te maken, is het altijd leuk als de Mariachi spontaan opduikt.

'1133825' door MarcoPhotoWorld '1133825' door MarcoPhotoWorld

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Oink oink!

MarcoPhotoWorld

De La Merced-markt, ten oosten van het historische centrum, is de grootste voedselmarkt in Mexico-Stad, voor echt alles wat je kunt bedenken. Het bestaat uit een aantal grote hallen, op de historische grond van een oud klooster, maar daar buitenom gaat de markt gewoon door, weliswaar (semi) illegaal. Het is eigenlijk een stad op zichzelf. Elk product heeft zijn eigen kwartier, In het slagersgedeelte worden met grote toewijding grote stukken vlees af en aan geleverd en geportioneerd voor de klanten. Als je hier een tijdje rondloopt, wordt je als "gringo" aangesproken, en poseren ze graag voor je.

'1133824' door MarcoPhotoWorld '1133824' door MarcoPhotoWorld

NepalBouddhanath Temple

NepalBouddhanath Temple

Jonge blije monikken

MarcoPhotoWorld

De grote kloosters in Nepal zijn vanwege COVID gesloten. Sommige kleinere rond de Bodnath Stupa hebben voorzichtig hun deuren geopend, zodat je als buitenstaander een kijkje achter de poort kunt nemen. Daarbij zijn ze bijzonder gastvrij en maken graag een praatje met je. Ze leren voornamelijk Nepalees en Tibetaans, dus ze oefenen graag hun Engels als er een buitenlander in hun midden is. Terwijl de volwassen monniken hun Puja-ceremonie uitvoeren, mogen de jonkies na hun les buiten spelen. En op een of andere manier, stralen ze een oprechte blijdschap uit, misschien door het eenvoudige Boeddhistische kloosterleven, zonder de stress van buiten?

'1133822' door MarcoPhotoWorld '1133822' door MarcoPhotoWorld

PanamaPanama stad

PanamaPanama stad

De contrastrijke...sk

MarcoPhotoWorld

Panama City is de meest kosmopolitische stad van Midden-Amerika met een indrukwekkende skyline van glinsterende glazen en stalen torens, voornamelijk internationale banken en hotels voor de rijken. Naast de oude stad (Casco Vieja) is de vismarkt met vissershaven, waar de bootwrakken bij eb droog liggen; een mooi contrast van 2 werelden in één stad. Deze foto is genomen vlak voordat een korte regenbui de benauwde hitte verfristte.

'1133510' door MarcoPhotoWorld '1133510' door MarcoPhotoWorld

NepalBouddhanath Temple

NepalBouddhanath Temple

Een gunstige...wederg

MarcoPhotoWorld

De Boudhanath Stoepa is een baken van het boeddhistische geloof, en m.n. Tibetaanse gelovigen lopen rondjes om deze gigantische stoepa de hele dag door (altijd met de klok mee!), maar vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Sommigen werpen zich met uitgestrekte armen neer (prostratie) en staan ​​meteen weer op voor de volgende buiging. Op deze manier hopen ze een gunstige wedergeboorte teweeg te brengen. Onderwijl krijgen ze geld toegestopt van de andere gelovigen.

'1133492' door MarcoPhotoWorld '1133492' door MarcoPhotoWorld

NepalPatan

NepalPatan

De laatste dienst

MarcoPhotoWorld

Patan is een van de 3 Middeleeuwse stadjes van Nepal, en inmiddels nagenoeg één geworden met Kathmandu. De Durbar Square bestaat uit vele tempels, maar ook daar net buiten liggen prachtige gebouwen; een mooie rondwandeling. Een daarvan is de drie verdiepingen tellende pagode Hirayana Varna Mahavihar, ook wel de gouden tempel (Kwa Bhahal) genoemd. Bukkend door een kleine poort kom je in een prachtige binnenplaats terecht, waar je niet met leren kleding of schoenen in mag komen. De hoofdpriester is een jongen tot 12 jaar, die 30 dagen lang "dienst" heeft, alvorens hij weer vervangen wordt. Ik liep daar laat in de middag rond, en was net aan het bedenken waar ik verder heen zou gaan, toen er reuring ontstond in de tempel van gelovigen. De dagelijkse ceremonie begon namelijk, van de priester met zijn begeleider, eerst wassen van gezicht en voeten, dan het luiden van de bellen en het verbranden van wierook. Dit was tevens de laatste dag van deze priester, morgen zou hij vervangen worden. Een bijzonder en intiem moment in deze kleine tempel.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier