MaJaTa
Een prachtig...natuur
De Deelen in Friesland is een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden is. Het is een 'wetland' waar vele vogelsoorten leven, ook zeldzame vogelsoorten als de zwarte stern, purperreiger en bruine kiekendief leven hier. Een geweldig mooi gebied om verschillende korte of lange wandelroutes te gaan doen!
Meisje met de parel..
Meisje met de parel is een schilderij uit circa 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Hier op het ijsbeeldenfestival maakte beeldhouwer Jeroen van de Vlag dit prachtige kunstwerk van ijs bij een temperatuur van min 10. Van de Vlag werkt graag met ijs en zand. Prachtig, want het zijn zachte materialen die na gebruik weer teruggegeven worden aan de natuur.
Iedereen heel veel...
Ik wens iedereen een heel fijn, gezond en fotogeniek 2023 en ik hoop dat we nog lang van elkaars fotoavonturen kunnen genieten, waar dan ook! Ik heb in ieder geval heel erg genoten van de prachtige foto's en verhalen die er bij stonden. Iedereen een hele fijne jaarwisseling!!
Voorlopig heel ander.
Ik heb me wel vermaakt de afgelopen dagen met het witte landschap, want wat is de natuur zo mooi. De ijsstructuren zien er prachtig uit en zijn ware kunstwerkjes. Voorlopig is dit weer even voorbij en moeten we het doen met heel ander weer!
Zicht op de de...Pelj
Deze foto is uit de bus genomen, daardoor zal hij niet helemaal scherp zijn. Wij waren hier met een vakantie in Bosnië-Herzegovina en moesten veel over deze brug. In Kroatië is in juni 2022 deze brug geopend (de Peljesac-brug ) die twee gebieden aan de Adriatische zee met elkaar verbindt. Hierdoor hoeven mensen die bijvoorbeeld van Split naar Dubrovnik reizen niet meer door Bosnië en Herzegovina. De brug verbindt het schiereiland Peljesac met het vasteland van Kroatië en vergemakkelijkt de reis naar de Dubrovnik. Voorheen moesten Kroaten en toeristen twee keer een grens oversteken, waardoor hun reis werd vertraagd en bewoners van het zuiden van het land het gevoel hadden geïsoleerd te zijn. In plaats van een 9 kilometer lange weg door Bosnië-Herzegovina, kunnen automobilisten nu de brug van bijna 2,5 kilometer nemen.
Hoog op de heuvel!
Na een hele klim zijn we eindelijk boven de stad Dubrovnik en hier zijn we helemaal alleen. Bij toeval hadden we dit plekje ontdekt. Bij de hoofdstraat zagen we een heel klein smal steegje en toen we daar uit kwamen zagen we een prachtige kleine baai met mooi helder water en een klein cafeetje. Hier zagen we ook een aantal steile trappen en natuurlijk moesten we die ook beklimmen. Nou dat was de moeite waard want hier had je een prachtig uitzicht over de stad. Er stonden bankjes en nog mooier, hier was echt niemand, dus genieten!
Het nut van de strepe
Deze zebra kwamen we tegen vlak bij Vaalwater in Welgelegen Game Reserve. Een heel rustig park waar je het echte wildlife nog kunt beleven. Zebra's lijken op de eerste blik allemaal gelijke strepen te hebben maar iedere zebra heeft net iets andere strepen, zo kunnen zebra's elkaar makkelijk herkennen. En in een kudde werken de strepen juist heel verwarrend, want als een leeuw een kudde zebra's aanvalt beginnen alle zebra's heel hard te rennen. De leeuw raakt dan helemaal in de war van al die rennende strepen. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat het strepenpatroon verkoelend werkt. De zwarte strepen trekken namelijk warmte aan en de witte strepen niet. Zo ontstaat een kleine luchtstroom langs de huid en heeft de zebra heeft dan minder last van de warmte. Nog niet zo lang geleden is er nog een strepenvoordeel ontdekt. Ook vliegen zien die strepen niet zo zitten want een zebra heeft veel minder last van vervelende steekvliegen dan bijvoorbeeld een zwart paard. De experimenten vonden plaats op een paardenboerderij in Groot-Brittannië waar zowel zebra’s, als paarden werden gehouden. En van een afstandje lijken de zebrastrepen de vliegen niet af te schrikken. Zo vlogen de vliegen op zowel paard als zebra met dezelfde snelheid af. Echter het werd interessant op het moment dat de vlieg de landing wilde inzetten. Zo lijkt het de vliegen niet te lukken om op tijd af te remmen om goed en wel op de rug van een zebra te landen. Paardenvliegen lijken gewoon over zebra’s heen te vliegen of zelfs tegen ze aan te botsen. Dit gebeurde echter niet bij de paarden er waren beduidend minder succesvolle landingen van vliegen op de zebra’s, dan op de paarden. Op de een of andere manier lijken de strepen dus een verblindende werking op de paardenvliegen te hebben, die de vliegen belet om gecontroleerd te kunnen landen. Een leuk weetje, zo blijken de strepen toch veel nut te hebben!
Baroque steps in...Du
De vorige foto was de verkeerde foto, hier is de juiste foto. Ik kon hem niet meer verwijderen. Hier op deze prachtige en elegante barokke trappen in het oude ommuurde centrum van Dubrovnik zijn verschillende iconische scènes uit de Game of Thrones opgenomen. Waaronder de beroemde scène Walk of Shame, vele mensen herinneren zich misschien nog de scène uit seizoen vijf waarin Cersei Lannister naakt door King's Landing loopt. Grappig is dat heel veel lokale mensen uit Dubrovnik in het laagseizoen in deze beroemde serie hebben meegespeeld. Als je deze trappen oploopt kom je bij de indrukwekkende Jezuïtenkerk van St. Ignatius. Het voordeel van in november hier naar toe gaan is dat er in deze tijd veel minder toeristen zijn en dat we heel veel rustige plekjes konden vinden, zeker een aanrader met een temperatuur van 22 graden.
Varen op de Cetina...
Hier varen we op de Cetina rivier vlak bij Omis. Dit stuk rivier is erg rustig en heel geschikt voor een boottocht. Voor de echte avonturiers is er een spannendere manier om de Cetina rivier te verkennen. Vanuit Omiš en Zadvarja vertrekken er verschillende tours waarmee je in 3 uur tijd van de Cetina rivier af gaat raften. Onderweg wordt er nog een stop gemaakt om te zwemmen of van de 5 meter hoge rotsen af te springen. De bron van de rivier begint in de Dinara bergen op een hoogte van 385 meter en de rivier is zo’n 105 kilometer lang en eindigt in Omis. De rivier helpt de lokale bevolking bij de agricultuur en wordt gebruikt om stroom op te wekken voor molens in de omgeving. De hutjes die je ziet zijn van de lokale vissers. Tijdens de boottocht zie je een prachtig natuurlandschap en natuurlijk niet te vergeten de schilderachtige Cetina-kloof.
Vanaf grote hoogte...
Wij waren hier in november bij de Plitvice meren en waren er erg benieuwd naar hoe dit bekende park er uit zou zien. En natuurlijk vooral om daar heel veel foto's te maken! Dit viel echter tegen want daar hadden we heel weinig tijd voor. Beladen met mijn fototas met camera en filters gingen wij op pad, maar onze grootste fout was dat we een gids mee hadden die de snelste maraton in het park wilde lopen en wilde gaan voor Olympisch goud. Hierdoor hadden we maar heel weinig tijd om stil te staan met onze camera's. We waren nl. met een gezelschap en iedereen liep achter deze snelle gids aan, alleen wij probeerde toch enkele foto's te maken en bleven er een stuk achter, dit tot ongenoegen van de gids. Jammer genoeg had ik weinig tijd om alles met mijn camera in te stellen, dus heb ik de meeste foto's met mijn telefoon gemaakt, zo ook deze. Ik had hier nog uren willen doorbrengen en dit ga ik zeker nog eens doen maar dan zonder gids!
Uitzicht over de stad
Na het beklimmen van vele smalle trappen komen we boven de stad Dubrovnik aan waar we genieten van het prachtige uitzicht! En hier zijn we helemaal alleen, wat een rust hierboven! De Kroatische stad Dubrovnik staat ook wel bekend als ‘de Parel van de Adriatische Zee’. Het complete oude centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en het voelt hier haast alsof je een filmset betreed. Het is dan ook niet zo gek dat er in Dubrovnik de afgelopen jaren verschillende films en series zijn opgenomen. Je kunt in Dubrovnik eenvoudig alles te voet ontdekken, het historische centrum is klein met een bijzondere architectuur. Eten en drinken zijn binnen de stadsmuren behoorlijk prijzig, maar beklim daar een van de vele kleine steegjes en daar zijn de prijzen zeker goedkoper.
Zicht op de Stari Mos
Hier in het mooie Mostar zitten we te genieten van het prachtige uitzicht op de rivier de Neretva en de beroemde brug. Zo vredig als het stadje er nu uit ziet was het in 1993 wel anders. In de Bosnische Oorlog werden in Mostar zware gevechten gevoerd en werd een groot deel van de oude stad van Mostar verwoest en ook de oude brug de Stari Most. Na de oorlog werd de brug herbouwd, zo veel mogelijk met de originele stenen die uit de rivier gehaald werden. In de Neretva rivier liggen nog altijd een paar brokstukken van de Oude Brug van Mostar, als herinnering aan de Stari Most van voor de oorlog. De Oude Brug en historische stad van Mostar kregen in 2005 de werelderfgoed status en staan sindsdien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Zicht op Mostar
Mostar is een prachtige stad van Ottomaanse oorsprong, omringd door groene bergtoppen en met een bijzonder historisch centrum. De autoluwe binnenstad hangt aan elkaar van kleine, nauwe steegjes en het lijkt alsof de tijd sinds de middeleeuwen hier heeft stilgestaan. Het oude centrum van Mostar wordt in tweeën gespleten door de diepgroene Neretva rivier en met elkaar verbonden door dé landmark van Mostar, de prachtige brug: de Stari Most. Deze is het symbool van Mostar en de belangrijkste bezienswaardigheid. De oorspronkelijke brug kwam uit 1566, maar werd in november 1993 jammer genoeg tijdens de Bosnische Oorlog verwoest. Met dank aan Turkije werd de brug in 2004 heropgebouwd en sindsdien prijkt zowel Stari Most als de binnenstad van Mostar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je hier heen gaat moet je goede stevige schoenen aandoen want de kleine straatjes bestaan voornamelijk uit ronde rivierstenen die spekglad kunnen worden, zoals wij ook hebben ervaren!
Palmbomen in de mist
Tijdens een rondreis door Kroatië en Bosnië en Herzegovina kwamen we hier aan bij Makarska. De Makarska Riviera is met haar prachtige stranden, hoge bergtoppen en mooie kustplaatsjes, het pareltje van de Dalmatische kust. De Riviera ligt 60 km onder Split en bestaat uit 16 verschillende plaatsjes waarvan Brela, Baška Voda, Tučepi en Makarska de grootste zijn. Vanuit de Makarska Riviera zijn de steile bergtoppen van het Biokovo gebergte goed te zien. Hier verdwijnen de palmbomen haast in de wolken!. Deze bergtoppen van soms wel 1700 meter hoog zorgen voor een indrukwekkend uitzicht en daarnaast beschermen ze de baai ook tegen slecht weer. Hierdoor is het weer aan de Makarska Riviera het hele jaar door erg mild en zijn er veel zonnige dagen. Wij waren hier in november en het was daar 23 graden, dus heerlijk weer!
De waterpoort in Snee
Hier zie je een avondopname van de mooie waterpoort in Sneek. De waterpoort is waarschijnlijk rond 1492 gebouwd, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. Hier kun je ook heel mooi overal door de stad varen want je kunt op heel veel plekjes aanleggen en zo naar het gezellige centrum lopen en water is er overal te vinden! Van hieruit kun je naar de vele meren varen zoals het Sneekermeer dat vlakbij is!
Lunafestival in Sneek
Mooi om mee te maken dit lichtkunstfestival in de waterrijke plaats Sneek in Friesland. Het LUNA lichtfestival is voornamelijk te zien bij de vele grachten die in het centrum van Sneek zijn. Morgenavond is de laatste avond dat je de vele kunstwerken nog kan bewonderen. Er is geen vast begin- of eindpunt, je kunt zelf bepalen welke route je wilt lopen. Via een speciale app is het mogelijk om met je mobiele telefoon in de hand gemakkelijk zelf een route uit te stippelen van kunstwerk naar kunstwerk. Kijk op www.lunafestival.nl voor alle informatie, een tip als je er heen wil, kom gelijk na zonsondergang dan is het nog niet zo druk.
Helemaal onder de...d
In deze dagen met veel mist zie ik best nog veel lieveheersbeestjes. Deze 2 zaten helemaal onder de dauwdruppels na een koude nacht. Ze hadden zich verscholen in een klein bloempje voor de nodige beschutting. Ik laat ook heel veel bloemen staan in het najaar en knip niks kort zodat de kleine insecten een goede schuilplaats hebben voor de winter.
Impala's in de...avon
Vlak bij onze lodge in de provincie Limpopo in Zuid Afrika kwamen we deze 2 impala's tegen vlak voor zonsondergang. Heel mooi hoe de ondergaande zon zo in het bos schijnt. Impala´s zijn te herkennen aan het feit dat ze klein en dun zijn en op hun achterste hebben ze naast een grote opvallende witte streep in hoefijzervorm, drie zwarte strepen, waarvan eentje op hun staart. Soms lijken deze strepen precies op de M van het merk McDonald's. Impala´s worden daarom wel de McDonald's van de bush genoemd. Impala´s kunnen een soort haat-liefde verhouding met bavianen hebben. Grote delen van het jaar trekken ze samen op met bavianen. De baviaan gaat als een verkenner in boomtoppen zitten om te kijken of er katachtige roofdieren zoals leeuwen, luipaarden in de buurt zijn. Wanneer ze die zien slaan ze alarm en gaan de impala´s naar een meer veilige plek. Het kan zelfs zo zijn dat een groep met koedoes, zebra´s, bavianen samen met een impalakudde optrekken. Dat lijkt heel mooi en vredelievend maar als de impala´s jongen krijgen dan wil een baviaan deze nog wel eens vangen en opeten. Daarom wordt in het seizoen dat de impala´s jongen voortbrengen, medio mei, de baviaan verjaagd.
Zebra's bij elkaar in
Een half uurtje van onze lodge vlak bij Vaalwater vandaan zijn we een paar keer naar het Welgevonden Game Reserve geweest. Een geweldig rustig prive wildreservaat zonder verharde wegen in een mooie en zeer afwisselende omgeving. Welgevonden is een privé-wildreservaat in Zuid-Afrika, het reservaat biedt 37.000 hectare ongerept 'bushveld' in de malariavrije regio Waterberg, in de Limpopo provincie. Het wordt bewoond door meer dan 50 diersoorten, waaronder de Big Five, en kent een van de grootste populaties witte neushoorns van alle privéreservaten in Afrika. Er leven ook zeldzame en bijzondere dieren, zoals de bruine hyena, de aardwolf en het aardvarken. Hier zagen we ook vele kuddes zebra's grazen. Het is niet toegestaan met een eigen auto rond te rijden in het reservaat, zo wordt de verstoring van de natuur tot een minimum beperkt en een ultieme wildlife-ervaring gewaarborgd. Zo hebben we daar tijdens onze 4 uur drive maar enkele safariauto's gezien, dus een geweldige rustige en avontuurlijke plek en zeker een aanrader!.
Een bijzonder mozaiek
In de Mariakerk in Bears vindt je dit prachtige mozaïek kunstwerk van Hansje Busquet- de la Porte. Zij is beeldend kunstenaar, geboren in Loosdrecht, opgeleid op de Gerrit Rietveld kunstacademie in Amsterdam en woonachtig in Oudemirdum, waar zij in haar atelier schilderijen en mozaïeken maakt. Na een inspirerende studiereis door Italië naar Byzantijnse kunst en -mozaïeken heeft zij een drietal kunstwerken gemaakt in deze stijl. Zij stelt haar -mozaïek kunstwerken voor onbepaalde tijd ter beschikking aan de Mariakerk in Bears, eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Daar krijgen de werken een prominente plaats in het koor van de kerk. Het is met recht monnikenwerk want ze knipt speciaal gegoten antiek Italiaans glas of antiek servies in minuscule stukjes en bouwt dit langzaam op tot een prachtig kunstwerk. Het ziet er werkelijk schitterend uit en is zeker een idee om dit eens te bekijken!
Luchtspiegeling van d
In het kleine dorpje Bears in Friesland leefde vroeger een vooraanstaande familie, de Unia’s. Na afbraak van hun State (Uniastate) in 1756 lag dit het terrein er eeuwenlang verlaten bij. Alleen de Poarte was nog overgebleven en was getuige van het rijke verleden van deze locatie. Totdat rond 1990 een initiatief ontstaat om de state te laten herleven. Waar eens de stenen muren stonden verrees een stalen replica, naar een ontwerp van kunstenaar Bep Mulder, als een luchtspiegeling van het verleden. Heel bijzonder om te zien in dit landschap. De toren kun je ook beklimmen en dan heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Het dorpje ligt onder de rook van Leeuwarden dus hier heb je ook zicht op! Dit is vanaf onze drone gefotografeerd.
Wesp aan het snoepen!
Het is voor veel mensen behoorlijk verleidelijk om wespen te vangen en te doden. Toch is het goed om te beseffen dat ook wespen erg nuttig zijn want zo bestuiven ze onder andere net als bijen, de bloemen én vangen ze muggen. Genoeg redenen dus om ze te verjagen in plaats van te vangen. Zo heb jij er geen last van en kunnen de beesten toch overleven, maar dan een stuk verderop. Om ze weg te lokken van de plek waar jij in je tuin zit kun je in een uithoek van je tuin ( in mijn geval in een hoek van mijn balkon), wat fruit of iets ander zoets (bv. jam) neerleggen, maar dan zonder ze te vangen. Je zal zien dat de wespen vooral daar heen zullen gaan. Natuurlijk is het wel zo handig om de zoetigheid bij je eigen zitplek dan te beperken. Zo heeft iedereen het naar zijn zin en kunnen de wespen toch blijven bestaan!
Octopus in de Rode ze
Wat geweldig was het om deze octopus een hele tijd te volgen hier bij Hurghada. We hadden daar een prachtige lagune met een huisrif. Bij de ondiepe lagune hebben we deze octopus gezien, wat een bijzonder dier is dit! Mooi om te zien hoe hij telkens van kleur en gedaante veranderden. Octopussen behoren tot de inktvissen maar het zijn geen vissen, maar weekdieren. Er zijn ongeveer honderd verschillende soorten octopussen beschreven. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en de meeste zijn in mindere mate giftig behalve de blauwgeringde die heel erg giftig is. De blauwgeringde octopus is één van de kleinste soorten ( deze is de gevaarlijkste en de dodelijkste ) en de reuzenkraak is de grootste octopussensoort. Maar zolang je er niet aan zit en ze niet lastig valt is er niks aan de hand.