Huubverbeek

'1140791' door Huubverbeek '1140791' door Huubverbeek

IndiaOdisha

IndiaOdisha

De kleuren van Orissa

Huubverbeek

Orissa of Odisha is de deelstaat van de paddy fields en adivasi die wekelijks hun uitje naar de markt maken om vrienden te bezoeken, bier te drinken en niet te vergeten hun spullen te verkopen. Het is voor ons als westerlingen een mooie gelegenheid om een inkijkje in hun leven te krijgen. Erg overweldigend. Deze vrouw uit de Khond stam is grotendeels bedekt met kralen en aluminium halsbanden.

'1108402' door Huubverbeek '1108402' door Huubverbeek

Gambia

Gambia

Koelkastenkerkhof ???

Huubverbeek

Je zou denken dat dit een stortplaats voor oude koelkasten is maar niets is minder waar. Dit is de tijdelijke opslagplaats voor vis . Veel handelaren hebben een oude koelkast met slot aan het strand van Tanji om hun gekochte waar tijdelijk met ijsblokken te koelen in zo’n oude koelkast/vrieskist. Toch slim in deze hitte (35 graden) Voor ons lijkt dit primitief maar het is wel heel zinvol en nodig. Leuk ook voor kinderen om het dagelijkse, drukke leven van de Gambiaanse bevolking zo mee te maken.

'1108237' door Huubverbeek '1108237' door Huubverbeek

Gambia

Gambia

Vis vis vis

Huubverbeek

Al je zintuigen worden aangesproken als je op de vismarkt van Tanji rondloopt. Het is er een drukte van belang als de vissersboten aankomen en de lading aan land wordt gebracht. De vis wordt meteen of gekoeld, of gedroogd in speciale huisjes of direct gezouten zoals op deze foto ook te zien is. De vis werd duur betaald toen wij er waren. Met kerst is de vis 1 1/2 tot 2 keer zo duur als normaal.

'1107158' door Huubverbeek '1107158' door Huubverbeek

Gambia

Gambia

Zwaluwstaart bijenete

Huubverbeek

Als je naar Gambia gaat moet je met een vogelgids op pad , dat kan niet anders want dit is het land voor de vogelaar. Er komen meer dan 570 soorten voor, de ene nog kleurrijker dan de andere. Zonder gids ontdek je hooguit 20 % van de vogels zelf. De gidsen volgen een 5-jarige opleiding en zijn superfanatiek in het vinden van de meest moeilijke soorten.

'1092041' door Huubverbeek '1092041' door Huubverbeek

OmanRub al-Khali woestijn

OmanRub al-Khali woestijn

“ gebakken klei”

Huubverbeek

Wat een klein beetje water niet kan doen ! Als het al een keer regent in de rub al Khali ontstaat er een moddervlakte die later door de hoge temperatuur en droogte omgezet wordt in homogene klei van ongeveer 1 cm dikte die nog later barst en zo een soort puzzle vormt.. Vond het wel een apart beeld zo midden in dit woestijngebied.

'1090987' door Huubverbeek '1090987' door Huubverbeek

OmanRub al Khali

OmanRub al Khali

Zandgolven

Huubverbeek

Ik heb al veel woestijnen gezien maar de Rub al Khali - woestijn blijft me elke keer weer verbazen. Deze woestijn heeft veel zogenaamde “ star dunes” die er vanuit de ruimte echt uitzien als sterren dus elk duin heeft meerdere uitlopers zodat grillige sterren gevormd worden. Dit wordt veroorzaakt door de wisselende windrichtingen die heersen.De meest prachtige vormen heb ik mogen aanschouwen . Op de foto zie je ook nog de sporen van een woestijnspringmuis. Dit nachtactieve beestje heeft aan zijn pootjes veel haartjes waardoor het een soort pantoffeltjes aan heeft en daardoor gemakkelijker op het losse zand kan lopen zonder weg te zakken. Je hoeft de Rub al Khali niet eens diep in om dit beeld te kunnen zie. Dit was maar 10 minuten rijden vanaf de gravelroad . Dan kun je je ook voorstellen hoe prachtig het is om hier ook nog te overnachten onder de sterren ! Voor beelden van de Rub al Khali gemaakt door de ESA - sateliet zie : https://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2016/05/Earth_from_Space_Rub_al_Khali_Desert

'1090273' door Huubverbeek '1090273' door Huubverbeek

OmanDhofar

OmanDhofar

Oman off-road

Huubverbeek

Als je van plan bent om met een 4x4 het prachtige Oman te doorkruisen zorg dan dat je dit boek bij je hebt (bij ons behoorde het bij de gehuurde auto). Niet alleen staan er tips in hoe je moet rijden in zand, sabkha (zoutvlakten) of andere ondergrond maar ook dieren die je onderweg kunt tegenkomen en vooral erg veel perfect uitgeschreven routes die mooi in google maps kaarten zijn getekend met alle benodigde coördinaten zodat je niet onderweg verkeerd rijdt. Zorg er dan wel voor dat je een app op je mobiel hebt welke de coördinaten juist weergeeft. Wij hebben veel plezier gehad van dit boek en ons ook op leuke (route)ideeën gebracht. Deze foto heb ik gemaakt in de prachtige Rub al Khali woestijn. De grootste woestijn van het Midden-Oosten welke ligt in Saudi-Arabië,Jemen en Oman. Er loopt trouwens een goed te berijden weg een heel stuk de Rub al Khali in maar meestal mag je van autoverhuurbedrijven niet met een gewone personenauto op gravelwegen (wel veel wasbord dus dat wordt trillen) rijden helaas.

'1089185' door Huubverbeek '1089185' door Huubverbeek

OmanNizwah

OmanNizwah

Naar de markt van...N

Huubverbeek

Ondanks de vele toeristen ( het is moeilijk om een foto te maken zonder een toerist) is en blijft de vrijdag live stock market een prachtige ervaring. Er wordt luidruchtig onderhandeld en aan geiten getrokken en gekeurd. Ook worden er kamelen,schapen en koeien verhandeld. De aanbieders van de dieren lopen in een cirkel om een centrale plaats . De eventuele kopers kunnen de verkoper aanhouden en dan kan het onderhandelen beginnen. Het is eigenljjk heel kleinschalig omdat de aanbieders meestal maar 1 ,2 of 3 dieren bij zich hebben. Ook de vrouwen met de fotogenieke snavelmaskers zijn van de verkopende partij. Daarna kun je de souk bezoeken die ook heel erg de moeite waard is . Er worden oude geweren verkocht, khanjars( kromdolken) maar ook vis,vlees, groenten en alles wat een mens maar nodig kan hebben.

'1064221' door Huubverbeek '1064221' door Huubverbeek

IranKashan

IranKashan

We gaan met de tijd..

Huubverbeek

Tijdens onze prachtige rondreis door Iran kwamen we ook in dit prachtige bergdorpje terecht. Het heet Abyaneh. Er staan veel oude huizen en er wonen veel oude mensen zoals deze op de foto. Lees vooral wat er op de tas van het kromgebogen oude vrouwtje staat. Zo valt er altijd wel iets leuks te ontdekken . Als je je ogen maar goed de kost geeft. Het plaatsje is redelijk toeristisch. Veel Iraniers vinden dit plaatsje ook leuk voor een weekend uitstapje

'1063966' door Huubverbeek '1063966' door Huubverbeek

IranYazd

IranYazd

Imamzadeh Jafar moske

Huubverbeek

Na een lekker hapje en drankje op een dakterras in het oude centrum van Yazd met prachtig uitzicht nog even langs deze moskee geweest die mooi aanwezig is door de prachtige verlichting. Vooral 's avonds rondwandelen is hier een toegevoegde waarde. Maak ook contact met de superaardige bevolking.

'984329' door Huubverbeek '984329' door Huubverbeek

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Nederland is ook moo

Huubverbeek

Je hoeft niet naar het buitenland om prachtige landschappen te zien ! Dit landschap kwam ik tegen na een kleine wandeling vanuit Hargen aan zee. Ondanks de droogte of misschien wel dankzij de droogte en de regen daarna zien we hier bijna rode dode heide tussen felgroene kraaiheide en vogelkers. Op de achtergrond een van de hoogste duinen hier. Du ik zou zeggen : wandelschoenen aan en de paden op. Het gebied is ook recentelijk vrijgemaakt van bomen zodat het zand weer kan stuiven waardoor er mooie vormen in hte zand ontstaan. Ook mooi om te fotograferen !

'571410' door Huubverbeek '571410' door Huubverbeek

JemenHaraz gebergte

JemenHaraz gebergte

Nostalgie

Huubverbeek

Zag een foto van Cees en Loes Burgstad voorbij komen van het prachtige Shiraz. Wij zijn toendertijd (1995 : man, man wat vliegt de tijd !) ook daar geweest en ik herinner me nog de tocht daar naartoe. Voordat we vertrokken werden we nog bekogeld door de plaatselijke jeugd met stenen. De regering van Jemen had daar toen ook niets te vertellen .We moesten uit de auto’s van de reisorganisatie en plaatsnemen in de bak van een toyota 4x4 . We werden onder begeleiding van mannen met een ak47 de steile bergweggetjes opgereden om uiteindelijk uit te komen op een geweldig adelaarsnest genaamd Shiraz met de mooiste uitzichten die je kunt bedenken. Helaas kunnen we dit fascinerende land niet meer bezoeken. Deze foto ( scan van dia ! ) is gemaakt in het Harazgebergte waar we toen nog prachtige wandelingen konden maken door fascinerende landschappen. Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd weer naar dit ongelooflijke land met zijn hele speciale architectuur .

'567901' door Huubverbeek '567901' door Huubverbeek

Egypte

Egypte

Toen het nog rustig..

Huubverbeek

Het kon nog wèl enkele jaren geleden. Hier bij de koptische kerk woonden diverse geloven nog bij elkaar . Hoe het er momenteel voor staat zou ik niet weten maar vrees het ergste.

'567899' door Huubverbeek '567899' door Huubverbeek

EgypteCairo

EgypteCairo

Butagas

Huubverbeek

Als je door de achteraf straatjes van Cairo loopt kun je dit soort dagelijkse activiteiten ontdekken. Veel mensen in Cairo stoken nog steeds op butagas en de butagasflessenhandel is dan ook nog steeds een goede business

'567896' door Huubverbeek '567896' door Huubverbeek

EgypteCairo

EgypteCairo

On the river Nile

Huubverbeek

Cairo is een erg hectische stad. Maar hier op de Nijl midden in de hoofdstad roeien deze vissers rustig over de rivier om hun geluk te beproeven. Deze arme mensen zijn al blij dat ze een bootje hebben en zo in een gedeelte van hun levensonderhoud kunnen voorzien.

'547361' door Huubverbeek '547361' door Huubverbeek

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Trotse Samburu vrouw

Huubverbeek

Op onze route naar de Ngorongoro-krater kwamen we in een klein dorpje deze volledig uitgedoste samburu-oma tegen . Zo maar "in het wild" (-; Is al een tijdje geleden . Dit is een diascan. Ze straalt wel kracht en trots uit vind ik.

'545838' door Huubverbeek '545838' door Huubverbeek

OmanWahibi Sands en omgeving

OmanWahibi Sands en omgeving

Zonsondergang Wahibi.

Huubverbeek

Wij reden met onze gehuurde 4x4 toyota door Wahiba sands om uiteindelijk uit te komen bij een van de luxe ingerichte tentenkampen.Daar aangekomen kon je nog de zonsondergang gaan bekijken op een dromedaris. Zijn zelf toch maar met onze jeep naar boven gereden. Ik vind dat geschommel op zo'n dromedaris niks. Desondanks wel een fotogeniek plaatje van de bedoeïnen met hun

'545836' door Huubverbeek '545836' door Huubverbeek

OmanJebel Akhdar

OmanJebel Akhdar

Avontuur in het...Haj

Huubverbeek

Voor de avonturiers onder ons : huur een 4x4 en ga het Hajar-gebergte in .Hier kun je dagen je 4x4 aan het werk zetten en door duizelingwekkende landschappen rijden. Zorg wel voor genoeg proviand,water en natuurlijk brandstof.Wat een ruig landschap.En slapen doe je natuurlijk onder de sterren !

'543615' door Huubverbeek '543615' door Huubverbeek

ItaliëRome

ItaliëRome

Zwitserse garde

Huubverbeek

Toch altijd leuk om , als je in Rome bent , deze gasten tegen te komen. De Pauselijke Zwitserse Garde (in het Italiaans: Guardia Svizzera Pontificia) is de pontificale bewakingseenheid van Vaticaanstad. Hij bestaat uit Zwitserse rooms-katholieke vrijwilligers, die minstens 174 cm lang en tussen de 19 en 30 jaar oud zijn. Zij dienen minimaal twee jaar in het korps, wonen tijdens die periode in de kazerne en hebben gedurende deze jaren de Vaticaanse nationaliteit. Ze hoeven niet celibatair te leven, maar om te mogen trouwen moeten zij minstens drie jaar gediend hebben en zich willen vastleggen voor nogmaals drie jaar. Het salaris is niet hoog (in 2004 ongeveer € 1100), maar daarbij zijn kost en inwoning gratis, evenals medische verzorging. Verder betalen de gardisten geen inkomstenbelasting en krijgen veel kortingen op uitgaven voor levensonderhoud. De garde bestaat uit 120 officieren en soldaten.

'541110' door Huubverbeek '541110' door Huubverbeek

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Detail duomo Orvieto

Huubverbeek

Voor JoshuaX nog een keer een groter deel van de prachtige beelden op de voorgevel van de duomo. Begrijpelijk dat deze cultuurschat beschermd wordt door een glasplaat tegen grijpgrage vingers !

'540573' door Huubverbeek '540573' door Huubverbeek

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Detail duomo Orvieto

Huubverbeek

De voorgevel van de duomo van Orvieto is een zoekplaatje waar je wel een uurtje zoet mee kunt zijn. Aan de onderkant zijn prachtige beelden uitgehouwen die de zonden en angsten van de mensheid uitbeelden . Erg mooi en realistisch weergegeven. De duomo is gebouwd tussen het eind van de dertiende en de vijftiende eeuw. Het schip van de kerk is gebouwd in romaanse stijl met horizontale zwart-witte banden zoals in Siena en Florence. In 1310 werd de Sienese architect Lorenzo Maitani aangetrokken, die de voorgevel in een revolutionair gotische stijl liet bouwen met een mengeling van vrolijke kleuren die samen met het expressieve werk van de beeldhouwkunstenaars (waarvan hij zelf niet de minste was) een ongewoon resultaat opleveren. Het interieur van de Duomo is majestueus, kleurig en licht, en bevat omvangrijke fresco's van Luca Signorelli, die een voorafschaduwing zijn van het werk van Michelangelo. Signorelli heeft hierin ook een dubbelportret van hemzelf met zijn collega Fra Angelico opgenomen, die eveneens korte tijd aan deze kerk heeft gewerkt. Met andere woorden : deze duomo mag je niet missen als je in de buurt bent ! P.s. De glasplaat aan de onderkant dient ter bescherming : niet fraai maar wel noodzakelijk !

'540567' door Huubverbeek '540567' door Huubverbeek

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Duomo in avondlicht

Huubverbeek

De duomo (dom,kathedraal) van Orvieto is een architecturaal hoogstandje. Laat op de middag heb ik deze foto kunnen make vanuit het tegenoverliggende straatje. Hij kon er net op : het is echt een immense voorgevel waarop ook erg veel te zien is. De voorbijtrekkende wolken maken het plaatje comleet .

'540486' door Huubverbeek '540486' door Huubverbeek

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Tikka poeder doosjes

Huubverbeek

Dit vermiljoen-poeder is algemeen verkrijgbaar op alle markten in India en is bedoeld om een rode stip (tikka,bindi ,bindhya) te zetten op het voorhoofd ( Ajna Chakra : Een chakra is een energiepunt in het lichaam) van gelovige hindoes maar ook toeristen ontkomen er vaak niet aan ! Deze foto maakte ik op een marktje. Het lijkt wel of de doosjes zweven.

'540136' door Huubverbeek '540136' door Huubverbeek

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Typisch landschap...F

Huubverbeek

Prachtige landschappen vind je op Fuerteventura .De vele molens zijn dan ook een dankbaar onderwerp in dit vulcanische decor.Door op de voorgrond dit onscherpe muurtje "mee te nemen" ontstaat een mooier diepte-effect / kader.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier