Hardom

'1102466' door Hardom '1102466' door Hardom

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Off the road

Hardom

In Mongolië reis je per definitie buiten de gebaande paden om de simpele reden dat die er nauwelijks zijn. Alleen in en rond de hoofdstad en een enkele hoofdroute vindt je geasfalteerde wegen. Je reist dus off road door dit prachtige uitgestrekte land. Een flinke 4WD is daarbij onontbeerlijk, Vele op de kaart aangegeven routes blijken in de praktijk te bestaan uit een fors aantal stoffige sporen die alle kanten op lijken te gaan. Als je geen of weinig ervaring hebt met off road rijden is het aan te raden gebruik te maken van lokale chauffeurs. De foto is genomen bij het oversteken van de Orkhon rivier.

'1102429' door Hardom '1102429' door Hardom

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Tsagaan Suvarga in...

Hardom

Het landschap in de provincie Dundgov verandert naarmate je naar het zuiden gaat steeds meer in een schaars begroeid vlak woestijnlandschap. Deze schitterende

'1097137' door Hardom '1097137' door Hardom

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Or(k)hon rivier

Hardom

Centraal in Mongolië vindt je de Orkhon vallei, genoemd naar de gelijknamige rivier. De ruim 120.000 ha grote vallei staat in zijn geheel op de Unesco werelderfgoedlijst . In het gebied vindt je vele archeologische opgravingen, waaronder resten van het grote rijk van Chengis Khan. Naast de historische betekenis is het ook nog eens een heel mooi gebied. Op de foto zie je de Orkhon rivier,

'1097097' door Hardom '1097097' door Hardom

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Tongariro Crossing

Hardom

Eén van de mooiste dagtochten die je kunt maken op het Noordereiland (en volgens sommige lijstjes wereldwijd) is de Tongariro Alpine Crossing. Tongariro . Deze is ruim 19 km lang en genoemd naar de vulkaan Tongariro. Deze vulkaan behoort tot de actiefste vulkanen van Nieuw Zeeland. Een nadeel van de tocht lopen bij prachtig weer is dat je bepaalt niet de enige bent. Als je inzoomt op de foto zie je een lange sliert wandelaars die naar de top lopen. Ondanks de drukte is het heel erg genieten in dit vulkanische maanlandschap.

'1097046' door Hardom '1097046' door Hardom

Nieuw-ZeelandFox en Franz Josef gletsjers

Nieuw-ZeelandFox en Franz Josef gletsjers

Fox Glacier

Hardom

In het Tai Poutini NP vindt je vele gletsjers, waaronder de Fox. De Fox gletsjer is zo'n 30 km lang en eindigt bijna in een regenwoud. De gletsjer is met een wandeling vanuit Fox Village te bereiken en behoort met de nabijgelegen Franz Josef gletsjer tot de toegankelijkste gletsjers ter wereld. Als het weer het toelaat zijn er diverse helikoptertochten en gletsjerwandelingen te boeken in Fox Village.

'1096521' door Hardom '1096521' door Hardom

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Erdene Zuu

Hardom

Het Erdene Zuu kloostercomplex is het oudste Boeddhistische klooster van Mongolië. Het oorspronkelijke klooster stamt uit de 16e eeuw en werd gebouwd met stenen van de vernietigde oude stad Karakorum (hoofdstad van het Groot Mongoolse Rijk). In de loop van de eeuwen is meermaals het complex verwoest en weer opgebouwd. Op het hoogtepunt aan het begin van de 20e eeuw verbleven meer dan 1000 monniken in het complex en waren er 62 tempels. Daarvan hebben de communisten er drie tempels niet verwoest. Op de foto zie je de Laviran tempel.

'1096518' door Hardom '1096518' door Hardom

MongoliëGorkhi Terelj National Park

MongoliëGorkhi Terelj National Park

Turtle Rock

Hardom

Op circa 60 km van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar ligt het Gorkhi Terelj NP. Dit park is een van de grooste van het land (2925 vierkante km) en loopt door tot aan de Russische grens. Een relatief klein deel is ingericht voor toeristen en dagjesmensen met restaurantjes, gerkampen, souvenirwinkels ed . De rest van het grote park is moeilijk toegankelijk. In het "toeristendeel" ligt de rots Melhi Had, die onmiskenbaar op een schildpad lijkt.

'1096455' door Hardom '1096455' door Hardom

Nieuw-ZeelandFox en Franz Josef gletsjers

Nieuw-ZeelandFox en Franz Josef gletsjers

Fox valley walk

Hardom

De Fox gletsjer in het Westland Tai Poutini NP is een gemakkelijk te bereiken gletsjer en net als andere gletsjers op het Zuidereiland eindigt de gletsjermond maar enkele honderd meters boven zeeniveau. De zee ligt dan ook maar zo'n 12 km van de gletsjer verwijderd. Je kunt met de auto dicht bij de gletsjer komen, Op de foto zie je het laatste stuk naar de gletsjer, de zogenaamde Fox Valley Walk. De wandeling gaat door een schitterend landschap en duurt ongeveer een half uur voordat je bij de gletsjertong bent. De nietige wandelaars op de foto tonen de grootsheid van het landschap

'1096406' door Hardom '1096406' door Hardom

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Nieuw-ZeelandDunedin omgeving

Moeraki Boulders

Hardom

Op het strand bij het plaatsje Moeraki ligt een verzameling grote bolvormige keien De grootste zijn 2 meter hoog. Deze keien zijn zo'n 60 mlj jaar geleden op de zeebodem ontstaan.Door erosie van de huidige kustlijn zijn ze vrij komen te liggen. De Moeraki Boulders zijn een vrij druk bezochte attractie, zeker op nieuwjaarsdag toen deze foto is genomen.

'1096358' door Hardom '1096358' door Hardom

ChiliTorres del Paine NP

ChiliTorres del Paine NP

Mirador de Las Torres

Hardom

In het prachtige Torres del Paine NP moet natuurlijk de wandeling naar de Mirador Las Torres gedaan worden. Je kunt de wandeling in een dagtrip doen. Je loopt dan ongeveer 18 km en je moet een hoogte overwinnen van bijna 1200 meter. Het eerste deel gaat gestaag omhoog en het venijn zit dan ook aan het eind, waar het een stuk steiler is en je bovendien zoals op de foto is te zien, morenen voor de voeten krijgt.

'1096304' door Hardom '1096304' door Hardom

Nieuw-ZeelandQueenstown omgeving

Nieuw-ZeelandQueenstown omgeving

Queenstown

Hardom

Queenstown ligt schilderachtig aan de noorsoostoevers van Lake Wakatipu. Die mooie ligging zie je onder andere als je vanuit het oosten naar het stadje rijdt. Queenstown is een 19e eeuwse stad, ontstaan in de goudzoekerstijd. Nu is het voornamelijk een toeristenstad en staat bekend om de avontuurlijke sporten (bijvoorbeeld bungeejumping en in een kunststof bal een helling afstuderen) die je er kunt beoefenen.

'1096261' door Hardom '1096261' door Hardom

Nieuw-Zeelandcatlins

Nieuw-Zeelandcatlins

Nugget Point

Hardom

Nugget Point is een kaap in het uiterste zuidoosten van Nieuw Zeeland en een van de attracties van de mooie Catlins. De gelijknamige vuurtoren stamt uit 1869. De kaap heeft zijn naam te danken aan de vele rotsen die voor de kust liggen. Bij zonsondergang geven deze een schittering die aan goudklompjes doen denken. Op de kaap is een mooi wandelpad dat naar de vuurtoren leidt. Je hebt een goede kans om vele zeevogels te spotten (waaronder de zeldzame geeloog pinguïn, pijlstormvogels Jan-van-genten en de dwergpinguïn) en zeezoogdieren (verschillende soorten oorrobben en de zeeolifant

'1096141' door Hardom '1096141' door Hardom

MongoliëTerkhiin Tsagaan Nuur NP

MongoliëTerkhiin Tsagaan Nuur NP

Khorgo-vulkaan

Hardom

Het Terkhiin Tsagaan Nuur NP vindt je in de Mongoolse provincie Arkhangai. Het is een oud vulkanisch gebied dat ooit is ontstaan door een uitbarsting van de Khorgo vulkaan. De vulkaan kun je met een vrij eenvoudige wandeling beklimmen. Je loopt dan vanaf een parkeerplaats door een prachtig lavalandschap. Op het laatste deel naar de kraterrand is een stenen trap gebouwd. Op de foto zie je de Khorgo vulkaan met een aantal ger kampen die aan de voet van deze vulkaan liggen.

'1096065' door Hardom '1096065' door Hardom

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Orkhon vallei

Hardom

De 1220 km lange Or(k)hon rivier en de gelijknamige rivier is in 2004 door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. De vallei heeft dan ook grote historische betekenis voor menig volk. De hoofdsteden van het Oeigoerse en Mongoolse rijk waren hier gevestigd. Er zijn opgravingen gedaan van diverse andere Centraal Aziatische beschavingen. Naast deze historische betekenis is het ook nog is een prachtig landschap dat je niet moet overslaan bij een bezoek aan Mongolië. Op de foto aan aantal kuddes grazende yaks

'1096046' door Hardom '1096046' door Hardom

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Laviran Tempel

Hardom

Het Erdene Zuu kloostercomplex is het oudste Boeddhistische klooster van Mongolië.Het klooster stamt uit de 16e eeuw en werd gebouwd met stenen van de vernietigde oude stad Karakorum (hoofdstad van het Groot Mongoolse Rijk) Op het hoogtepunt verbleven meer dan 1000 monniken in het complex en waren er 62 tempels. Daarvan hebben de communisten er drie niet verwoest. Sinds 1992 wordt het complex een klein beetje herbouwd. Op de foto zie je de Laviran tempel. Deze is als enige in gebruik door Boeddhistische monniken.

'1096021' door Hardom '1096021' door Hardom

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Zonsondergang boven d

Hardom

In de Gobiwoestijn kunnen de zonsondergangen heel mooi zijn. En dan is het heerlijk om nog even voor het pikkedonker wordt met een drankje te genieten van die mooie rode gloed over de woestijn. Het afdakje doet overdag dienst om verkoeling op te zoeken. De foto is genomen in het Tsagaansuvarga Tourist camp.

'1095986' door Hardom '1095986' door Hardom

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Mongoolse paard

Hardom

In Mongolië zie je veel kuddes geiten, kamelen Yaks en paarden. De paarden komen door het hele land voor. Het Mongoolse paard is een van de oudste rassen die bekend zijn. Het paard stamt af van het Przewalskipaard en is met zijn schofthoogte van amper 1.35 cm niet bijster groot. De paarden hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn gehard omdat ze het hele jaar door buiten verblijven zonder dat er hooibalen worden aangesleept. Naast rijdier, werkpaard en het paardenvlees is in de Mongoolse cultuur ook de paardenmelk erg belangrijk. Op de foto een kleine kudde in de Gobiwoestijn.

'1095949' door Hardom '1095949' door Hardom

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Tsagaan Suvarga in...

Hardom

Tsagaan Suvarga is een geërodeerde zandsteen formatie van ongeveer 400 meter breed en 200 m hoog. Ze lijken op de Flaming Cliffs die een stuk zuidelijker in de Gobi liggen, maar hebben nog veel meer kleurschakeringen door de vele mineralen die hier te vinden zijn. Tsagaan Survarga is veel minder bekend dan de Flaming Cliffs en het aantal toeristen is dan ook navenant laag. Je kunt met de auto zowel de voet als de top van de rotsformatie bereiken. De foto is van bovenaf genomen. Als je inzoomt zie je twee toeristen zitten. In de buurt van Tsagaan Suvarga zijn een aantal gerkampen om te overnachten.

'1095941' door Hardom '1095941' door Hardom

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Gandanklooster

Hardom

In het centrum van Ulaanbaatar vindt je het Galan-kloostercomplex ("plaats van volledige vreugde"). Net als de meeste kloosters in Mongolië is ook dit klooster beschadigd tijdens de periode dat de Stalinistische partij er de scepter zwaaide, echter het is het enige klooster dat in die duistere periode niet geheel zijn deuren heeft moeten sluiten. Sinds 1990 wordt het complex hersteld en wonen er nu weer circa 150 monniken. Op de foto zie je één van de belangrijkste tempels. Hier bevindt zich het hoogste indoor beeld van Avalokiteshvara, die in het Boeddhisme symbool staat voor compassie, Het is een replica van het beeld dat door de stalinisten is omgesmeed in kogels.

'1095908' door Hardom '1095908' door Hardom

Nieuw-ZeelandTongariro NP

Nieuw-ZeelandTongariro NP

Taranaki Falls

Hardom

De Tongariro Alpine Crossing is ongetwijfeld de bekendste wandeling in het Tongariro NP, maar er zijn nog een kleine 20 andere goed aangegeven wandelingen variërend van kort tot een tochten van bijna een week. Eén van die wandelingen is de Taranaki Falls walkway. Deze start in Whakapapa Village en is 6 km lang. Tijdens de wandeling heb je prachtig uitzicht op Mount Ngauruhoe, Pukekaikiore en uiteraard de Tongariro. Op de foto zie je de Taranaki waterval. Deze is circa 20 meter hoog.

'1095838' door Hardom '1095838' door Hardom

ColombiaBogota

ColombiaBogota

Villa de Leyva

Hardom

Villa de Leyva werd in 1954 in zijn geheel op de Colombiaanse monumentenlijst geplaatst, waardoor het nu één van de mooiste Colombiaanse koloniale stadjes is. Het ligt op zo'n 2100 m in de provincie Boyacá. Villa de Leyva trekt veel met name Colombiaanse toeristen. Deze komen vooral in de weekenden en Colombiaanse vakantieperiodes. Naast de vele restaurantjes vindt je er vele tiendas met handgemaakte kunstvoorwerpen. Ook de omgeving van Villa de Leyva is zeer de moeite waard. Je kunt onder andere de watervallen van La Periquera (op ca 15 km van het stadje), een terracotta woning en een paleontologisch museum bezoeken. Op de foto zie je een deel van de Plaza Mayor

'1095753' door Hardom '1095753' door Hardom

Nieuw-ZeelandWaikato

Nieuw-ZeelandWaikato

Huka Falls Walkway

Hardom

De Huka Falls Walkway is een ca 3 km lange wandeling langs de Waikatorivier. De wandeling start op een parkeerplaats bij een mooie Spa en gaat langs de oevers van de rivier naar de Huka Falls, een spectaculaire stroomversnellingen en enkele kleine watervallen. Tijdens de wandeling heb je een aantal mooie uitkijkpunten op de langste rivier van Nieuw Zeeland, Je kunt de wandeling verlengen naar de Crater of the moon, een gebied met stomende kraters en borrelende modderpoelen.

'1095724' door Hardom '1095724' door Hardom

Nieuw-ZeelandNoord Centraal Eiland

Nieuw-ZeelandNoord Centraal Eiland

Blue Springs

Hardom

Het water van de Blue Springs is erg zuiver. Het wordt dan ook gebotteld. De Blue Springs vindt je op de Waihou Walkway, een bijzonder mooie wandeling langs de gelijknamige rivier. De Waihou Walkway is een kleine 5 km lang (één richting). Je kunt over bijna het gehele traject langs twee kanten van het riviertje lopen en genieten van de prachtige natuur en de bijzondere kleuren van het water.

'1095709' door Hardom '1095709' door Hardom

Nieuw-ZeelandLake Taupo

Nieuw-ZeelandLake Taupo

Huka Falls

Hardom

De Huka Falls liggen op het Noordereiland op zo'n 10 km van Lake Taupo. De Waikatorivier wordt hier in een canyon geperst, hetgeen een woest schuimende stroomversnelling en kleine cascades oplevert. De Waikatorivier is de langste rivier van Nieuw Zeeland en versmalt hier van een kleine 100 meter breedte in amper 15 .

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier