AnneKetelaars

'1115158' door AnneKetelaars '1115158' door AnneKetelaars

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Rosmalen - Nederland

AnneKetelaars

Tijdens de coronacrisis zijn er diverse plekken in de natuur rondom Rosmalen en Den Bosch die ik geregeld bezoek. Zojuist heb ik diverse foto's die ik genomen heb op deze plekken bekeken, maar er raakte me er geen zo als deze foto van een hommel tussen de blauwe ster. Meneer of mevrouw de hommel moest behoorlijk wat moeite doen om de nectar uit deze kleine bloempjes tot zich te nemen. Ik werd als toeschouwer met een telefoon dan ook prima gedoogd. De plek van deze ontmoeting? Mijn eigen fijne achtertuin, waar ik de laatste tijd ook heel wat tijd in doorbreng en van alles te ontdekken valt. Een nestje pimpelmezen, een nestje koolmezen en nog andere vogelbezoekers, een goed gevulde moestuin en dan nog al het zoemend of kruipend wild tussen de bloemen en planten in de tuin die na de winterperiode trouw weer hun opwachting maakten. Is een achtertuin nu wel of geen gebaand pad? Ik heb er toch maar een gebaande bestemming van gemaakt haha. (Her)ontdekten jullie ook je eigen tuin/balkon?

'1093996' door AnneKetelaars '1093996' door AnneKetelaars

Nederland

Nederland

Huis ter Heide -...Ne

AnneKetelaars

Vandaag tikken we hier in Rosmalen - Noord-Brabant de 18 graden aan. De lente is in aantocht, bloesems aan de bomen, lammetjes in de wei, vogeltjes druk in de weer met nestmateriaal. Genieten hoor! ;) Daarom vandaag een foto waar ik altijd heel vrolijk van word in deze periode, jonge eendjes (ook wel pijltjes of soms pielen genoemd) in het water. Het duurt nog even voor we het jonge grut weer tussen vader en moeder in zullen zien zwemmen, vandaar deze foto die ik bijna twee jaar geleden maakte in natuurgebied Huis ter Heide in Noord-Brabant. Het is een mooi clubje samen, met één dolle enthousiasteling in hun midden en nog een reiger op de achtergrond. Het is hier heerlijk toeven al wandelend te midden van de natuur, via de website van Natuurmonumenten kun je vier mogelijke routes vinden.

'1093012' door AnneKetelaars '1093012' door AnneKetelaars

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Anakena – Paaseiland.

AnneKetelaars

Duiken op Paaseiland, het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij dit bijzondere Polynesische eiland in de Stille Oceaan op ongeveer 6 uur vliegen van Santiago, hoofdstad van Chili. Maar het kan én hoe. Het zicht is erg goed, soms tot wel 70 meter en zoals het deze unieke plek betaamt doet zijn onderwaterwereld zeker geen afbreuk aan dat gegeven. Vulkanisch gesteente en koraalriffen zijn hier vermengd geraakt, hetgeen een prachtig contrasterend geheel oplevert. Langs de westkust (rond hoofdstad Hanga Roa) vind je op veel plaatsen tunnels en zelfs grotten waarmee het buitenaardse gevoel compleet zal zijn. Toen ik las over de onderwater-Moaï was het duidelijk, er moest en zou gedoken worden op Paaseiland! Vanwege het onstuimige weer, flinke golfslag en troebel zicht, viel de duikspot met de gezonken Moaï voor ons helaas af. Zodoende vertrokken we per 4x4 naar de noordzijde van het eiland waar Anakena beach zijn onderwaterleven zou onthullen. We hebben er genoten, een onvergetelijke plek om je als duiker te mogen begeven. Op de foto een blauwe kogelvis (of puffer fish) in zijn habitat. Wij gingen via Mike Rapu kopje onder, met een professionele maar zeker ook gezellige duikcrew. http://mikerapu.cl/

'1092097' door AnneKetelaars '1092097' door AnneKetelaars

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Maranello – Italië...

AnneKetelaars

Italië, september 2016. We hebben onze lunch net goed en wel achter de kiezen, helemaal klaar voor ons volgende autoavontuur. De carpaccio van barracuda met venkel is me goed bevallen, terwijl we door de straten van Maranello wandelen komt de verrassend frisse smaak nog even bij me terug. Een goede keus, meer tijd om er verder bij stil te staan krijg ik niet. Een brullend geluid maakt zijn opwachting, eist alle aandacht op. Een rode bolide voorzien van flink wat pk’s schiet voorbij. Op deze plek is er eigenlijk maar één optie, hoef je geen gokje te wagen wat er zojuist voorbij stoof, dat moet onmiskenbaar een Ferrari zijn. Je bent in Maranello, de thuishaven van het steigerend paard, het domein van de wereldberoemde sport- en F1-wagens. In 1943 opende Enzo Ferrari hier de deuren van zijn fabriek, die hier tot op de dag van vandaag nog steeds te vinden is. De fabriek zelf is alleen toegankelijk voor genodigden, maar naar het schijnt worden alle wagens die hier van de band rollen getest op het openbare wegdek van Maranello. Als je daar liever niet op wilt wachten, zijn de Ferrari’s volop te bewonderen in het Museo Ferrari. Van de nieuwste exemplaren tot de oude klassiekers, van het kantoor van Enzo Ferrari tot een hall of fame met deze racemonsters en hun coureurs, van miniatuurversies tot een heuse racesimulator. Als autoliefhebber kun je je hier prima en kostelijk vermaken, al moet je de zeer commerciële insteek daarbij wel op de koop toenemen. Aan de andere kant mogen ze natuurlijk pronken met de voornamelijk rode pk-duivels, wereldfaam is best iets om trots op te zijn ;) Op de foto de miniatuurversies voorzien van een optische knipoog.

'1091279' door AnneKetelaars '1091279' door AnneKetelaars

JordaniëAkaba

JordaniëAkaba

Aqaba – Jordanië...–

AnneKetelaars

Onze eerste kennismaking met een land buiten Europa was Jordanië. De locatie van die daadwerkelijke ontmoeting was havenstad Aqaba in het zuiden van het land. Gelegen naast het Israëlische Eilat en geografisch op een steenworp afstand van Egypte en Saudi-Arabië, ligt de badplaats op een fraai plekje aan de Rode Zee in de toepasselijke Golf van Aqaba. Na aankomst op de luchthaven van Aqaba voor het eerst een stempel in mijn paspoort en daarna kon de groepsrondreis (ook een primeur) beginnen. Na ingecheckt te zijn in ons hotel is er gelegenheid voor een korte opfrissing, waarna we kennis maken met de rest van de groep en onze gids Hamdan. Daarna is er tijd om op eigen gelegenheid Aqaba te verkennen. We lopen wat aftastend een rondje en besluiten daarna ergens een drankje te doen en aan de waterpijp te gaan. Daar maken we echt kennis met de Arabische cultuur en het belooft nu al een bijzondere reis te worden. ’s Avonds na het eten is het tijd voor een drankje op het dakterras van hotel Mina, waar we later die avond vol nieuwe indrukken de deur van onze kamer dicht doen en tevreden in slaap zullen vallen. Maar eerst nog even een sfeerimpressie van een city by night opdoen (zie foto).

'1090364' door AnneKetelaars '1090364' door AnneKetelaars

ZwitserlandKanton Sankt Gallen

ZwitserlandKanton Sankt Gallen

Rapperswil-Jona -...Z

AnneKetelaars

De Zürichsee is een groot meer ten zuidoosten van Zürich, rondom het meer zijn diverse dorpjes en een paar steden te vinden. Een van die steden is Rapperswil-Jona, waar je Schloss Rapperswil kunt bezoeken of een drankje kunt drinken in één van de vele restaurants langs de haven. Uiteraard zijn er ook winkels te vinden om bijvoorbeeld kleding en accessoires voor in huis te kopen, maar houdt er wel rekening mee dat de levensstandaard in Zwitserland een stuk hoger is en je relatief duur uit zult zijn. Deze foto is genomen vanaf Schloss Rapperswil en biedt een mooi uitzicht over een deel van de Zürichsee. Zoals je kunt zien, kun je hier vanaf meerdere niveaus genieten van het uitzicht. Daarnaast is er nog een dierenweidje/kinderboerderij, volop watervogels om te spotten en een fraaie kasteeltuin rondom het slot. Aan de overkant (precies in het midden van de foto) ligt het gemoedelijke Feldbach, waar we verbleven.

'1089613' door AnneKetelaars '1089613' door AnneKetelaars

Guatemala

Guatemala

Bethel - Guatemala –.

AnneKetelaars

Als ik er een digitale encyclopedie op nasla is een grensovergang een plaats waar een verkeersweg een landsgrens kruist. In de EU zelf is een grensovergang meestal geen spectaculaire gebeurtenis. Als je toevallig even niet uit het raam staart, omdat je een boek of tijdschrift aan het lezen bent bijvoorbeeld, zal de landsgrens je ongemerkt voorbij gaan. De enige clou die we vaak krijgen zijn de welbekende borden langs de weg en soms, als je geluk hebt, is er een verschil in aanleg van wegdek. Niet iedereen zal dat als prettig ervaren, zeker als dat wegdek aan kwaliteit inlevert, maar mij doet het in ieder geval deugd. Je wilt graag merken dat je ergens anders bent dan in je thuisland, toch? Buiten de grenzen van de EU wordt zo’n grensovergang vaak al wat interessanter, maar als we ons continent verlaten maakt het passeren van een landsgrens pas echt indruk. De bovenstaande omschrijving doet haast vermoeden dat het alleen om wegen gaat waar je per auto, vrachtwagen, bus, fiets of te voet over heen zou kunnen. Gelukkig scharen ze spoorwegen, waterwegen en zelfs vliegroutes ook onder de noemer waarop een grensovergang van toepassing kan zijn. Dat is mooi, want anders had ik jullie mijn meest memorabele grensovergang taal technisch gezien moeten onthouden ;) Vanuit het Mexicaanse Frontera Corozal bereikten we het Guatemalaanse Bethel per boot. De grensovergang wordt hier namelijk gevormd door een rivier. Voor ons een mooie en unieke belevenis, waarvan akte én foto ;)

'1064462' door AnneKetelaars '1064462' door AnneKetelaars

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Praag – Tsjechië...–

AnneKetelaars

Als we de John Lennonmuur bereiken op het Grootmeestersplein is het niet meteen duidelijk dat we er zijn. Het zicht op de muur wordt namelijk belemmerd door de sliert van mensen die ervoor staan. Oké, we hadden niet verwacht dat we de enige zouden zijn die een kijkje wilde nemen, maar het is drukker dan gedacht. Verderop staan een paar auto’s geparkeerd, we lopen erheen want hier lijkt ’t wat rustiger te zijn. Op ongeveer driekwart van de muur komen we uiteindelijk tot stilstand. Een mooi plekje en kijk eens aan we hebben geluk, een straatmuzikant die voor een extra sfeertje zorgt. Hij neemt even een pauzemoment, een slokje drinken en dan weer verder. Op de foto maakt hij aanstalten om weer te beginnen, terwijl een dolenthousiast kind eindelijk met een graffiti-bus aan de slag mag. We hebben best een tijdje naar deze muzikant staan luisteren, want hij was lekker bezig. Zoals ik vind dat dat hoort, deponeer ik een bijdrage in zijn gitaarkoffer en zeggen we hem en de Lennonmuur gedag. De Lennonmuur is te bereiken door de Karelsbrug over te steken en daarna is het nog een stukje lopen via het eiland Kampa (ook de moeite waard).

'1063721' door AnneKetelaars '1063721' door AnneKetelaars

ChinaBeijing

ChinaBeijing

China – Beijing –...n

AnneKetelaars

Het is dag 2 voor ons in Beijing en vandaag willen we de Verboden Stad bezoeken, echter zijn er vandaag ontzettend veel mensen op de been. En ze staan wel erg veel stil, het heeft wat weg van een menselijke file. Aanvankelijk denken we dat het misschien is vanwege het maken van foto’s, maar al snel blijkt dat het komt door controles. Om de zoveel 100 meter is er een nieuw controlepunt, worden alle tassen inclusief waterflesjes gecontroleerd, hetgeen het grote oponthoud veroorzaakt. De controles zullen een speciale reden hebben, maar we komen er niet achter waarom het nodig is. Eenmaal bij de ingang van de Verboden Stad blijkt dat het grote merendeel van de mensenmassa nu hier in de rij staat. We besluiten zodoende om een rondje rond de muren van de Verboden Stad te doen. We maken er een kwart rondje van vanwege de afstand en het besef dat we straks binnen ook nog puf moeten hebben om te lopen. Terug bij de ingang blijken we mazzel te hebben, de rij is flink opgedroogd en we staan al snel met de toegangskaartjes in onze handen. Daar gaan we de Verboden Stad in. Op de foto hebben we ons een beetje terug getrokken van de drukte bij het rechtergedeelte van de buitengebouwen. Hier konden we rustig kijken en foto’s maken alvorens met de stroom mee de trappen naar de Zaal van de Opperste Harmonie (Taihedian) te bedwingen ;)

'1057913' door AnneKetelaars '1057913' door AnneKetelaars

PeruTiticacameer

PeruTiticacameer

Peru – Titicacameer..

AnneKetelaars

Op de foto zie je Juan en zijn dochter Milagros na de uitleg over de Uroseilandjes waarin we met zoveel zorg, aandacht en plezier een kijkje hebben gekregen in hun manier van leven. Er zit een enkele keer zo’n reisdag bij, die je zo naar thuis doet verlangen. We hebben er namelijk een pittige middag/avond en nacht op zitten. We waren gestrand in Aguas Calientes vanwege een ongeluk waarbij twee treinen die ochtend op elkaar gebotst waren. Natuurlijk weet je dat je heel veel geluk hebt dat je niet zelf in één van die twee treinen zat, maar goed vervelend was het wel want we hebben bijna 10 uur lang in onzekerheid gezeten op het perron, waarbij we onszelf meerdere uren een blikje samengeperste sardientjes voelden in een veel te kleine wachtruimte voor zoveel mensen (voordeel was wel dat ik het toen niet meer koud had, door de hoosbui bij Machu Picchu was mijn jas doorweekt en leerde ik de hard way dat softshell bijna niet droogt :P). Om 4 uur ’s nachts waren we terug in Cuzco, moesten we onze backpacks nog pakken en de kleding nog droog föhnen. Maar ’t belangrijkste om half 8 waren we op tijd bij de bus die ons naar het Titicacameer ging brengen. Ondanks dat ik wat geslapen heb in de bus, brak het slaaptekort, de stress van de onzekerheid of we het allemaal wel op tijd gingen redden en de stijgende hoogte, mij op. Toen we aankwamen in Puno had ik het gevoel dat zowel mijn ontbijt als lunch er elk moment weer uit konden komen. Het misselijke gevoel ebt een beetje weg en we lopen de aankomsthal in op zoek naar Felix die ons mee zal nemen naar Uros Sol y Luna, één van de Uroseilandjes op het Titicacameer. Er staat echter iemand anders ons op te wachten. Hij stelt zich voor als Juan, de schoonvader van Felix. Hij is vriendelijk, lief en een tikkeltje onzeker. Wat een schatje! Hij legt uit wat de bedoeling is en stelt voor dat we het beste even naar het toilet kunnen gaan, want het duurt nog wel even voor we aankomen, het is een stukje reizen. Juan past ondertussen op de tassen en wacht geduldig op ons. Zorgzaam en zo oprecht, het straalt van de beste man af. Als ik terug loop naar hem en Peter, merk ik dat mijn verlangen naar thuis verdwenen is, ik ben weer gewoon heerlijk op reis. Wat bijzonder, slechts de ontmoeting met de hoofdgastheer van onze logeerplek voor de komende 2 nachten, brengt dit al teweeg. We hebben een erg warm, welkom en ontzettend fijn verblijf gehad op Uros Sol y Luna. Wat mij betreft het hoogtepunt van onze reis door Peru, maar daarover een andere keer meer ;)

'1013401' door AnneKetelaars '1013401' door AnneKetelaars

Chili

Chili

Valparaíso – Chili...

AnneKetelaars

‘Syncopated, dilapidated, colorful and poetic, Valparaíso is a wonderful mess’ (de openingszin over Valparaíso in de Lonely planet). Als je op zoek bent naar een bijzondere stad, kan het bijna niet anders dan dat je getriggerd wordt door deze zin. Mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval meteen gewekt en na er nog wat meer over gelezen te hebben en een visuele eerste indruk opgedaan te hebben, was ik overtuigd. Deze gezellige kleurrijke janboel van een stad moest bezocht worden tijdens onze reis. Onze indruk: Een stad waar op het gebied van architectuur en artisticiteit alles mogelijk lijkt te zijn en het nog wonderwel samen gaat ook. Een stad met alle kleuren van de regenboog en alles wat er verder nog te mixen valt met zwart/wit en die kleurtjes. Heuvels, smalle trappen, liften, een wirwar aan straatjes en steegjes met af en toe een knus pleintje. Streetartists lieten zich volledig gaan op de muren van Valparaíso. Multitalenten maar ook de beginnelingen, iedereen mag en kan zijn of haar gang gaan. Het haalt duidelijk het beste in de bewoners van Valparaíso naar boven op creatief gebied. De een hangt zijn complete verzameling wieldoppen trots op zodat iedere passant ervan kan genieten, de ander leukt die saaie betonnen trap langs zijn huis op met mozaïek, weer een ander is creatief met plastic als plantenbak en waar tegelwijsheden niet persé op een keurig tegeltje hoeven te passen, denk groots en vooral out of the box is het credo. Wij hebben in Valparaíso onze ogen uitgekeken en met een grote glimlach uren rond gewandeld op zoek naar de mooiste en meest bizarre uitspattingen op kunstzinnig gebied. Een stad waar iedereen hun creatieve hart laat spreken en je het bewijs daarvan terug vinden kunt vinden op plekken die je niet voor mogelijk houdt ;)

'1005145' door AnneKetelaars '1005145' door AnneKetelaars

PeruMachu Picchu

PeruMachu Picchu

Aguas Calientes - Per

AnneKetelaars

We hebben de Inca Bridge bekeken en Machu Picchu zelf, nu is het tijd om Machu Picchu Mountain (Montana) te bedwingen. Ondanks een fanatiek begin blijkt het een flinke opgave te zijn. In no-time zitten we hoog in onze ademhaling, de tocht naar boven wordt steeds zwaarder, het pad steeds steiler en de stenen blijken niet allemaal even rock solid. Het wennen aan deze hoogte en een tevens matige conditie speelden ons eveneens parten. Bij het eerste uitzichtpunt hield ik het voor gezien, soms kun je beter je meerdere erkennen. De terugweg zou immers ook nog een uitdaging worden, de bewolking omringde langzaam de berg en later volgde zelfs een hoosbui. Al met al geen onverstandige keus om te stoppen, vond ik. En zeg nou zelf vanaf hier had ik ook al een prima uitzicht toch?

'1000670' door AnneKetelaars '1000670' door AnneKetelaars

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

San Pedro de Atacama.

AnneKetelaars

Na een heerlijke empanada als lunch uit het vuistje gescoord te hebben, vertrekken we met onze gehuurde 4x4 in zuidoostelijke richting. We laten het gemoedelijke San Pedro de Atacama achter ons om het indrukwekkende landschap van Reserva Nacional Los Flamencos verder te verkennen. Na een tussenstop bij Salar de Atacama (Chili’s grootste zoutvlakte) besluiten we de verharde zandweg nog wat langer te volgen. Er zouden hier grote groepen flamingo’s leven, maar gezien het winterseizoen gaan wij ervan uit dat zij naar warmer gebied zijn vertrokken. Ongeveer 15 minuten later blijkt dat er van een vogeltrek onder de drie verschillende flamingosoorten van Laguna Chaxa geen sprake is. De James’ flamingo, Chileense flamingo en Andesflamingo kunnen hier gespot worden. Op de foto – de pretty in pink – Andesflamingo. Deze soort heeft helaas al jaren de IUCN-status kwetsbaar, omdat jagers zijn prachtige verenpak proberen buit te maken.

'1000403' door AnneKetelaars '1000403' door AnneKetelaars

ChiliPaaseiland

ChiliPaaseiland

Hanga Roa - Paaseilan

AnneKetelaars

Een prachtige plek om op Paaseiland een dag in een avond te zien veranderen. Ahu Tahai ten noorden van hoofdstad Hanga Roa. Rustig zal het hier vaak niet zijn, maar dat is juist deel van de beleving als ik het mag zeggen. Een prettig instrumentaal muziek op de achtergrond, spelende of rollende kinderen (al dan niet gevolgd met ouders) door het gras en surfers voor de kust die de beste golven proberen te pakken. Zittend in het gras kun je een en ander prima gadeslaan, terwijl de zon verder zakt en de lucht van kleur veranderd. Naarmate de zonsondergang duidelijker een feit wordt, neemt de bedrijvigheid hier af en genieten de aanwezigen van een prachtig moment te midden van de Moaï.

'845063' door AnneKetelaars '845063' door AnneKetelaars

GriekenlandCorfu

GriekenlandCorfu

Peroulades – Corfu...

AnneKetelaars

Een ideale manier om het Griekse eiland Corfu te verkennen is per huurauto. Je kunt een van de vele mooie plaatsjes op het eiland uitkiezen als uitvalbasis of neem er twee zoals wij deden. Wij verbleven 7 dagen op Corfu, hetgeen een prima tijdsbestek is om hier rond te toeren. Wij boekten vooraf twee eenvoudige appartementen in Paleokastritsa en Acharavi. Paleokastritsa is een charmant plaatsje met prachtige uitzichten over zee. Vanuit hier kun je een geweldige route maken langs en door het hoger gelegen Lákones, Makrades, Vistonas en Pagí, compleet met smalle weggetjes, haarspeldbochten en magnifieke vergezichten. Hoogtepunt was ons bezoek aan café Spiros in Pagí. Diens enthousiaste en sympathieke eigenaar deelt maar wat graag zijn fotoalbums en videofragment van de in dit dorp opgenomen scènes van de James Bond klassieker ‘For your eyes only’ uit 1979 met je. Acharavi kan ik niet aanbevelen, het mist karakter en is veel te druk bezocht. Kassiopi in het noordoosten lijkt mij beter geschikt. Een erg mooi en idyllisch gelegen dorp waar het goed toeven is en waar je ook zeker een dagdeel met een bootje uit zou moeten varen langs de schitterende baaitjes (neem dan zeker je snorkelset mee!) Tijdens onze autorit van Paleokastritsa naar Acharavi besloten we een tussenstop te maken in Sidári voor een duik in het Canal d’Amour. Ondanks het fraaie zicht op de crèmekleurige steile rotskust was het hier wel erg druk. Zodoende besloten we naar het westen te rijden richting Peroulades, want hier zou het rustiger zijn. Dit deel is nog erg authentiek en toeristen zie je hier amper. Wat een geluk dat we een huurauto tot onze beschikking hadden, anders waren we hier waarschijnlijk geen kijkje gaan nemen. Het bracht ons op misschien wel het meest idyllische plekje van Corfu, Akra Drastis, oftewel de kaap van Drastis. Met afstand het mooiste uitzicht dat ik heb aangetroffen op Corfu en we hadden het helemaal voor onszelf.

'844614' door AnneKetelaars '844614' door AnneKetelaars

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Antwerpen - België -.

AnneKetelaars

De Groenplaats in Antwerpen, een mooi verzamelpunt of ontmoetingsplek. Als ik in Antwerpen ben, kom ik hier graag. In het gedeelte ten zuidwesten van de Groenplaats kun je heerlijk rond snuffelen in allerhande (vintage)winkels.

'834867' door AnneKetelaars '834867' door AnneKetelaars

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Praag- Tsjechië -...H

AnneKetelaars

Op de foto het Hotel Pariz in Praag. Het gebouw is gebouwd tussen 1904 en 1907 en heeft de neogotische bouwstijl met art nouveau-elementen. Antonín Pfeifer ontwierp het interieur van het hotel en de keramische mozaïeken zijn vervaardigd door Jano Köhler (terug te vinden aan de buitenzijde van het hotel als in het restaurant). Sinds mei 1958 is dit hotel een cultureel monument. Ik meende het hotel te herkennen uit een film, maar ik weet helaas niet meer welke ;)

'834664' door AnneKetelaars '834664' door AnneKetelaars

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Praag - Tsjechië -...

AnneKetelaars

Uitzicht op de wereldberoemde Karelsbrug. Dat het een must-see is tijdens een stedentrip naar Praag, blijkt wel uit de zwerm aan toeristen die deze brug (meestal twee keer) kruisen. In de ochtend kun je nog redelijk relaxed naar de overkant wandelen, gaandeweg de dag wordt dat een ander verhaal. Een aantal straatmuzikanten en -artiesten maken er dan een gezellige drukke boel van op deze mooie oeververbinding over de Moldau. Ik had 'm niet willen missen hoor ;)

'834416' door AnneKetelaars '834416' door AnneKetelaars

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Rosmalen - op twee...

AnneKetelaars

Een gewone pad in onze tuin op zoek naar wat verkoeling op een warme lentedag. Hiervoor deed hij toch wel iets bijzonders, namelijk op twee pootjes staan om zo het muurtje (zijnde de border rand) te beklimmen. Het bleek al snel te hoog gegrepen, maar hij gaf niet zomaar op. Uiteindelijk heb ik hem toch maar een handje geholpen om onze waterton in te komen.

'823852' door AnneKetelaars '823852' door AnneKetelaars

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Berlijn – Duitsland..

AnneKetelaars

Tijdens onze stedentrip door Berlijn hebben we veelvuldig gebruik gemaakt van de metro. Met een dagkaart of meerdagenkaart is het een handige en snelle vervoersmethode. Op de diverse metrostations kom je ook van alles tegen. Zoals bijvoorbeeld hier op metrostation Wittenau dit aarbeienstalletje. Nu kun je aardbeien verkopen via een marktkraampje, maar Karls Erdbeer Hof dacht daar anders over. Een reuze aardbei werd de verkoopplek en of je het nu mooi vindt of niet, een eyecatcher is het zeker ;)

'572000' door AnneKetelaars '572000' door AnneKetelaars

GriekenlandCorfu

GriekenlandCorfu

Paleokastritsa –...Co

AnneKetelaars

In de ochtend vertrokken we per speedboot met een mannetje of 15 richting zoals ons beloofd misschien wel het meest idyllische strand van Corfu, genaamd Paradise beach. Zo’n naam schept een beeld en dat brengt de nodige verwachtingen met zich mee. Eenmaal voor anker op onze bestemming is de conclusie gemakkelijk te trekken, dit strand doet zijn naam zeker eer aan. Wauw, een geweldige plek die we nu nog voor onszelf hebben. Ik ga ervan uit dat het niet lang zal duren voor we hem met nog veel meer speedbootgangers moeten gaan delen. Uiteindelijk blijken we er goed aan gedaan te hebben om in september naar Corfu af te reizen. Het blijft heerlijk rustig, slecht een handjevol paradijsvogels meert op het strand aan. Een zeer fijne en relaxte dag bestaande uit een beetje zonnen, heel veel snorkelen, beetje zwemmen én een smakelijke bbq op het strand. En vond ik dit het meest idyllische strand van Corfu? Toegegeven ik heb niet alle stranden gezien, maar van de ongeveer 15 stranden die ik bezocht heb, was Paradise beach zeker de meest paradijselijke ;)

'571593' door AnneKetelaars '571593' door AnneKetelaars

China

China

Chadao – China –...vr

AnneKetelaars

We zijn net terug van ons bezoek aan de oude Chinese muur bij Badaling (oftewel het rustige stuk waarbij je uitkijkt op het vervallen gedeelte). Over een paar uur vertrekt onze trein terug naar Beijing, het einde van onze reis is nu heel dichtbij. Onze rugzakken zijn al zo goed als ingepakt en klaar voor vertrek. Zodoende struinen we wat door het dorpje Chadao waar ons hostel gevestigd is. Er is betrekkelijk weinig bedrijvigheid in het dorpje. Dat komt omdat er nog maar zeer weinig mensen in het dorp woonachtig zijn. Het merendeel is weggekocht of zelf weggegaan vanwege de plannen van de Chinese overheid om hier een luxe resort voor toeristen aan te leggen. Erg jammer, want het is een verademing, dit rustige, authentieke en enigszins stoffige dorpje na de hectiek op het meest bewandelde deel van de Chinese muur. De zeer vriendelijke eigenaren van ‘Beijing Badaling Great Wall Cao’s Courtyard Hostel’ verhuisde aanvankelijk vanwege de plannen, maar zijn terug gekeerd toen de plannen van de Chinese overheid tijdelijk on-hold werden gezet. Ze hebben geen idee hoe lang ze hun charmante hostel kunnen blijven runnen. Ik hoop voor hen dat ze dat nog heel lang op hun fijne gemoedelijke wijze mogen doen. We passeren de laatste restjes van waarschijnlijk een voormalig huisje. Behalve de erfafscheiding in de vorm van een bakstenen muur met een rood hek, bleef er om en nabij een kruiwagen vol puinresten achter. Twee kinderen zitten lekker te spelen bij de muur van de vroegere buurtjes. De twee op de foto maken zich voorlopig niet druk om een eventuele verhuizing. Ze hebben hun speelplekken voor het uitkiezen en daarmee letterlijk en heerlijk vrijspel in Chadao;)

'570697' door AnneKetelaars '570697' door AnneKetelaars

PolenKrakau

PolenKrakau

Krakau – Polen –...bu

AnneKetelaars

We zijn net terug van een dagexcursie naar Auschwitz. De buschauffeur heeft ons in het centrum afgezet zodat we Krakau zelf kunnen gaan verkennen. Lopend door Franciszkanska op weg naar de hoofdstraat richting het beroemde plein ‘Rynek Glówny’ passeren we ‘Planty’. Het fraaie park dat rondom de Oude Stad is aangelegd en waar je terecht kunt voor een fijne wandeling of met een goed boek neer kunt strijken op een bankje. Dan passeren we de Franciscanerkerk, deze in 1255 door franciscanen gestichte kerk heeft een mooie voorgevel. Het is een bijzondere variant op een trapgevel met daaronder een grote blikvanger in glas-en-lood. Op het muurtje links naast het toegangspad naar de kerk staan allerlei lantaarntjes met kaarsen of lichtjes erin. Her en der staat er een vaas met bloemen tussen. Een fraai gezicht en een mooie aanvulling op het branden van kaarsjes in de kerk. Met de indrukken van Auschwitz nog vers op het netvlies een passende nagedachtenis. Op de foto één zijde van dit muurtje met op de achtergrond een glimp van de Franciscanerkerk.

'570056' door AnneKetelaars '570056' door AnneKetelaars

Belize

Belize

San Ignacio – Belize.

AnneKetelaars

Peter en ik zitten te wachten voor ons hotel in San Ignacio. We gaan vandaag een kanotocht maken bij Barton Creek. We gaan daarbij ook een grot in, is ons verteld. Ik stel me daarbij voor dat je met de kano een klein soort van grotje in kunt, daar twee slagen weet te maken en dan rechtsomkeert de grot weer uit. Ach het is mooi en leuk bedacht, toch? Ik had wel zin in dat kanotochtje. Even later zitten we in een 4x4 richting Barton Creek. Onze gids en chauffeur vertelt ons het een en ander over Belize. Hij waarschuwt ons ook alvast voor de belabberde weg richting Barton Creek die we over enkele minuten gaan volgen voor driekwartier naar het water. Yep, de weg is echt slecht, zonder 4x4 ga je er echt niet komen. Eenmaal aangekomen bij het prachtige Barton Creek, blijkt dat die kanotocht een beetje anders gaat lopen dan verwacht. Het omgekeerde is namelijk het geval. We kunnen een paar slagen maken vanaf de opstapplaats tot aan de grot, de rest van de kanotocht in de driepersoonskano bevinden we ons in die grot. Tof! In de grot blijken er naast de fraaie stalagmieten en stalactieten ook nog diverse overblijfselen van de Maya’s te vinden. Diverse keren moeten we voorovergebogen de tocht vervolgen, zodat we onder de stalactieten doorpassen. Een keer zelfs liggen we plat op onze buik en stuurt onze gids de kano vooruit. Op de terugweg wordt ons tot slot nog geshowd hoe donker een grot is (op ons aandringen). Wij geloofden namelijk niet dat je je echt geen hand voor ogen meer zou zien als de zaklantaarn uit was. Wij hebben onze woorden heel snel terug moeten nemen, die zaklantaarn is heilig bij deze toffe en mooie kanotocht ;) In het midden van de foto, de ingang naar de grot ;) Deze kanotocht is niet aan te raden als je licht claustrofobisch (of in ergere mate natuurlijk) bent.

Community-updates

EDITIE 115 | De mooiste winterzonbestemmingen

20-12-2022 Columbus Travel editie 115 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de lekkerste zonvakanties buiten het hoogseizoen. Van Thailand tot Madeira en van de Caraïben tot Kroatië. Bestel de editie hier >

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

DE LAATSTE KEER: DE COMMUNITY-TOPPERS VAN DE WEEK


Croda del Becco. Foto: MirandaNoomen
Topfoto & -tip: Croda del Becco door MirandaNoomen
Communitylid van de week: Agrotewal

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >