Spitsbergen image

Spitsbergen


Reisgids

Spitsbergen
Poolgebieden
Reddevil

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Spitsbergen is het bekendste eiland uit de eilandengroep Svalbard en het meest noordelijke stukje bewoonde wereld. Deze archipel is een onderdeel van Noorwegen. Gelegen tussen Noorwegen en de Noordpool vind je deze rustige, dierrijke omgeving. Het gevarieerde landschap bestaat uit spitse toppen, diepe fjorden, drassige toendra’s, afkalvende gletsjers en enorme ijskappen. Door middel van boottochten kun je de enorme kolonies zeevogels, grote groepen walrussen en natuurlijk de ijsbeer zien. Het land kent buiten de hoofdstad geen infrastructuur en men mag alleen onder begeleiding het landschap doorkruisen vanwege de vele ijsberen. Vervoer wordt grotendeels via sneeuwscooters geregeld. Verder staat Spitsbergen bekend om zijn raketlanceerbasis (SvalRak), Wereldzaadbank en de vondst van vele fossielen van dinosaurusachtige. De weinige inwoners die het eiland bewonen, werken over het algemeen als onderzoekers, mijnwerkers of in het toerisme. 

Wat zegt de community

(2)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Spitsbergen IJsberen
Spitsbergen IJsberen
Nordvest Spitsbergen NP
Ameerakker
Spitsbergen Isfjord Polar Bear Proof
Spitsbergen Isfjord Polar Bear Proof
Longyearbyen
Ameerakker
Baardrob
Baardrob
Spitsbergen
Esthers

Praktisch

 • Voor Spitsbergen (Noorwegen) geldt een positief reisadvies. Bereid je wel goed voor op de kou en wilde dieren als je op pad gaat.

 • Voor dit land is geen visum nodig.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: noorse kroon (NOK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • Spitsbergen – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Spitsbergen, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Spitsbergen gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F

 • De hoofdstad van Spitsbergen is Longyearbyen.
  Het oppervlak van Spitsbergen is 1,5x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Noors.