Vanuatu image

Vanuatu


Reisgids

Vanuatu
Oceanië
Pimwestenberg

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vanuatu-vakantie: de leukste routes, foto's en dingen om te doen | Columbus Travel

Vanuatu is een eilandengroep in de Stille Oceaan, met 69 rotspartijen en veertien grotere eilanden. Ze liggen in Melanesië, ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-Caledonië. Met een hoogte van 1879 meter is Mount Tabwemasana het hoogste punt van Vanuatu. Op Vanuatu tref je prachtige wegdroomstranden, geheimzinnige tropische wouden vol bontgekleurde vogels en enkele vrij actieve vulkanen die deels onder water liggen.

De vulkanen en aardbevingen zorgden in het verleden voor verwoestingen op de eilanden. De bevolking leeft eenvoudig, ze verdienen hun boterham grotendeels met kleinschalige landbouw en visvangst. Biggen vormen een symbool van welvaart. Naast Engels en Frans spreken de inwoners Bislama, een combinatie van Melanees en Engels. Jongetjes ondergaan verschillende ceremonies voordat zij zich een man mogen noemen, zoals een besnijdenis en een bungeejump. De charme van Vanuatu is de grote diversiteit: ben je een waterrat of liever lui dan moe, dan zijn de vele strandjes en lagunes een verademing. Ben je uit op avontuur, gluur dan in de diepte van hevig sputterende en bubbelende vulkanen. Of vertoon je kunsten op de dansvloer in het bruisende nachtleven van Vanuatu. 

Wat zegt de community

(2)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Op weg naar huis
Op weg naar huis
Tanna
Bowral
Bezoek aan de Nagula gemeenschap.
Bezoek aan de Nagula gemeenschap.
Tanna
Liannedewijs
Woon een besnijdenis terugkeer ceremonie bij
Woon een besnijdenis terugkeer ceremonie bij
Tanna
Krijnvandergiessen

Praktisch

 • Over het algemeen geldt er een positief reisadvies voor Vanuatu. Wees echter wel waakzaam. Er kunnen gewelddadige overvallen en inbraken voorkomen. Pas ook op voor natuurgeweld: van november tot en met april kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen, zware aardbevingen zijn mogelijk en het eiland heeft een aantal actieve vulkanen. Hou het lokale nieuws goed in de gaten. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Vanuatu:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Vanuatu kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: vatu (VAV). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 15 februari – John Frum Day

  John Frum is een lokaal historisch figuur en wordt in verband gebracht met een sekte op het eiland Tanna. Het wordt vaak afgeschilderd als een Amerikaanse militair uit de Tweede Wereldoorlog die rijkdom en welvaart zou brengen aan de mensen die hem volgen.

  5 maart – Custom Chiefs’ Day

  Neem deel aan sportevenementen of geniet van carnavalsoptochten en kunstfestivals tijdens de jaarlijkse Custom Chiefs’ Day. In 1977 werd een Nationale Raad van Chiefs opgericht door de regering. Deze raad had als taak te adviseren over het behoud van de traditionele manieren van leven. De Chiefs worden jaarlijks vereerd en herdacht door middel van deze feestdag.

  30 juli – Onafhankelijkheidsdag

  Op deze dag wordt de onafhankelijkheid (sinds 1980) van Vanuatu gevierd.

  Laatste vrijdag van september - Manit Dag

  Feestdag ter ere van de lokale cultuur van Vanuatu. Culturele waarden en gebruiken worden ‘manit’ genoemd.

  25 december – Eerste Kerstdag 

 • Vanuatu – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Vanuatu, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Vanuatu gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type I
 • Tijdsverschil: 10 uur later
  De hoofdstad van Vanuatu is Port Vila.
  Het oppervlak van Vanuatu is 30% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Engels, Frans, Bislama.